szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Diétázz trópusi tüskéstökkel!

Topor Erika, 2013. szept. 08.


A neve nem túl bizalomgerjesztő, viszont nagyon egészséges! Diétázóknak ajánlott, mert kalóriaszegény főzeléknövény, ugyanakkor nagyon kiadós is, hiszen egy darab belőle elég az egész családnak.Annak ellenére, hogy zöldség, terméséből édesség készíthető. Nézzük, hogyan is termeszthetjük kiskertünkben!

Diétázz trópusi tüskéstökkel!

Tudományos nevén: Sechium edule Jacq, Más néven Choco, Choyote.

Évelő, egylaki kúszónövény az egy magvú tüskéstök. A hatalmas méretű szárak hossza meghaladja a 20 méteres hosszt is, súlya a 10 kg-ot. Ehhez a mérethez erős kacsok társulnak, melyek elágazóak. Termése üveges, fehéres zöld, nagyon bő levű és kissé az uborkához hasonlít és eléri az 1 kg-ot. Piacokon ritkán előforduló tökféle.

Gyakori, hogy az érett termések édeskés ízűek. Formája körteforma bogyó, nevét a felületén lévő tüskékről kapta. Másik elnevezése az egy magvúságára utal, miszerint termésén belül mindössze egy magot találunk. Érdekessége, hogy a mag a termésen belül csírázni kezd, így a termesztéskor az egész termés el kell ültetni. Mire a termés beérik, a mag már csírázni kezd legbelül.

Az egy magvú tököt már az aztékok és maják is ismerték, ősi kultúrnövényként tartjuk számon. A trópusokon és szubtrópusokon hamar elterjedt, mivel olcsón termeszthető. Mivel minden része ehető, így világszerte nagy jelentőségűvé vált. Éretlen terméseit meghámozva, párolva fogyasztják, sütve, főzve is kiváló főzeléknövény.

Terméséből még akár édességet is készíthetünk.  Dió ízű magjait vajon vagy olajon pirítják, kellemes csemegének számít. Magas proteintartalma miatt igen egészséges zöldségnövény, sportolóknak, nehéz fizikai munkát végzőknek ajánlott a fogyasztása.

Az idősebb növények gyökérgumói megvastagodnak, keményítőben gazdagok, így burgonya helyett is megállja a helyét. A fiatalabb hajtások pároláskor is megőrzik vitamintartalmukat. Állati takarmányként értékesíthető hatalmasra növő hajtásrendszere miatt. A szárakból kosarat is fonhatunk.

Kedvet kapott e nagyszerű zöldségnövény termesztésére? Akkor így termesszen egy magvú tököt!

Származásából adódóan a trópusi hegyvidékhez igazodik termesztéstechnológiája is. A belső trópusi hegyvidéken, tápanyagban gazdag talajon termesztik kb. a 2000 méteres magasságig, ezért a viszonylag hűvös éjszakák serkentik a termésképzést, így a meleg éghajlat nem alkalmas a termesztésére.

Hatalmas méretéből adódóan nagyon vízigényes! Többnyire magról szaporítják. Támasztékot igényel, de felfuttathatjuk fákra, sövényekre vagy akár épületekre is. A fészkekbe tett magvak 3-5 hónap alatt érik el a termő kort, és több évig ajándékoznak meg minket ízletes termésekkel. A tökök hűvös helyen (pince, hűtő) akár egy hónapig is eltarthatók.

Vitamintartalma nem jelentős, kevés B1-, B2-vitamint, karotint és C-vitamint tartalmaz. Viszonylag sok kalcium, foszfor és magnézium található benne. A gyökerekben foszfor található, és vastartalma is kétszer annyi, mint a terméseké. A levelek karotin tartalma háromszor akkora, mint a terméseké.

Gazdasági jelentősége óriási, hiszen közel 1 milliárd ember élelmezését oldja meg a világban, főleg a szubtrópusi vidékek piacain értékesítik. Termésmennyisége nagy, egy növényről akár 80-100 db termés is leszüretelhető. Ez azt is jelenti, hogy a trópusokon egy tő tüskéstök egy négytagú család folyamatos ellátását biztosítja.

Kapcsolódó cikk:

Így termessz otthon articsókát!
Hozzászólások (2)

HARMAT ILDIKÓ
2018. nov. 30. (425 napja)
Kedves Kövecses Edit! Ha szeretne ilyen növényt,szivesen adok,nekem az idén szépen termett.Keressen meg a facebookon,ott tudunk értekezni!Üdvözlettel Harmat Ildiko Szabadkáról.
Kövecses Edit
2018. szept. 29. (486 napja)
Ez egy nagyon érdekes növény, szívesen ültetnék, megkóstolnám, de hol lehet magot kapni hozzá?


Friss hozzászólások

2020.január 13., hétfő / 11:00

Fikusz - barna foltos

2020.január 11., szombat / 21:07

Miért sárgult el a levele ? Mit tegyek ezzel az egy szárral ?

2020.január 07., kedd / 11:22

ültetési szertartás esküvőn

2020.január 07., kedd / 11:10

Ajándékba kaptam ezt a szobanövényt és szeretném tudni a nevét

2020.január 03., péntek / 19:47

Yucca pálma levelek száradása

2020.január 02., csütörtök / 15:16

Yucca pálma levelek száradása


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia