szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Díszbab, ami jóízű is lehet

Sulyok Józsefné, 2012. máj. 09.


Elképzelni is nehéz, hogy élhettek őseink Kolumbusz előtt itt, Európában bableves, babgulyás, babsaláta és babfőzelék nélkül. No és hogyan élhetünk mi díszbab nélkül?

Díszbab, ami jóízű is lehet

Szerintem sehogy. A legtöbb kertben és majdnem minden ház körül van valami takargatnivaló: egy csupasz fal, sufni, komposztáló, rozzant kerítés. A futóbab (Phaseolus coccineus) mindezeket előnyösen eltakarj, miközben tűzpiros virágaival gyönyörködtet és termését kínálja nekünk. Bátran szedhetünk belőle zölden főzeléknek, féléretten fejtett bablevesnek, s végül kicsépelhetjük szárazbabnak.


A bab számtalan fajtáját ismerjük. Vannak sárga, zöld, tarka és vörös hüvelyű fajták. Virágainak színe a fehértől a rózsaszín minden árnyalatán keresztül a tűzpirosig terjed. A magjai pedig annyiféle színben, formában és mintában pompáznak, hogy akadnak gyűjtők, akik úgy cserélgetik őket, mint mások a bélyeget.


A bokorbabot április végétől július végéig vethetjük és az igényeinknek megfelelően folyamatosan szedhetjük a fagyokig. 30x30 centiméterre lévő fészkekbe 4-5 magot tegyünk, vagy 40 centiméteres sortávolságra húzott, 4-5 centis barázdába 3-4 centiméterenként vessünk 1-1 magot. A változó színű fajtákból összeállított bab-együttes szép látvány, ha időnként megöntözzük és gyommentesen tartjuk.


A karós babot, és idetartozik a piros-virágú díszbab is május elején vessük. Félméterenként 2-3 szemet egy-egy fészekbe. Futtathatjuk kerítésre, falra, rácsra vagy négyesével, hatosával, sátorszerűen összekötött karóra. A kétméteres bambusznádakból kifejezetten dekoratív tám-rendszer építhető, de természetesen bármilyen más anyag is megteszi. A bab szereti a széltől védett, sűrűn beültetett kiskerteket. Párás, félárnyékos helyen érzi jól magát. Az öntözést nagyon meghálálja. Gyorsan növő hajtásai szinte szemmel követhetően tekerednek a karóra és egymásra, folyamatosan virágzanak, teremnek a késő őszi fagyokig.

 

Kapcsolódó cikk:

Babos hús

Zöldbabbal a rák ellen

Csíráztassunk!
Hozzászólások (2)

Varga L
2012. júl. 25. (2 494 napja)
Üdv! A válasz a kérdésben van. A sok trágya miatt a növény túl jól érezte magát, esze ágában sincs virágot hozni, utódot termelni! Meg kell szenvedtetni kiszárítással, magas kálium tartalmú tápoldattal. Ha veszélyben érzi magát, gondoskodni fog az utódokról!Varga László
Terézia
2012. júl. 21. (2 498 napja)
Az idén párom vetett nagy szemű   babot,ami szépen ki is kelt é nagyra nőtt. Virágja nincs,termése sem lesz.Április elején vetette el.Sajnos tavasszal trágyázott földbe tette /ami nem tesz jót a babnak/. A vízhiánnyal nem volt baj hisz itt tavasszal több eső esett.Tanácsot szeretnék kérni,akinek van több tapasztalta miért nem virágzik?


Friss hozzászólások

2019.május 23., csütörtök / 22:28

Volt egy barka fánk valami a föld alatt két-három centire teljesen elrágta a szárát.

2019.május 15., szerda / 23:33

Gyep színe nem egyenletes, foltokban jobban nő

2019.május 14., kedd / 09:28

Gyomnövény meghatározás

2019.május 14., kedd / 09:17

Gyomnövény meghatározás

2019.május 12., vasárnap / 12:09

Milyen növény lehet ez?

2019.május 12., vasárnap / 12:05

Milyen növény lehet ez?

2019.május 11., szombat / 18:53

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2019.május 05., vasárnap / 14:49

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2019.május 02., csütörtök / 18:51

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia