szépzöld

Ecettel a ház körül

Orbán Krisztina, 2014. okt. 16.


Minden háztartásban megtalálható, ráadásul nemcsak a főzésben és egészségünk megőrzésében számíthatunk rá, de a ház körüli munkákban is nagyszerű segítőtárs. Lássunk néhány példát arra, hogy mi mindenben lehet segítségünkre az ecet.

Ecettel a ház körül

Tisztítás

Hűtőszekrény

Ha a hűtőszekrény mosóvizébe ecetet keverünk, a tisztaság maradandóbb lesz, és a kellemetlen szagok is jóval később fognak jelentkezni. Az ecetet és a vizet fele-fele arányban keverjük, és kívül-belül alaposan lemossuk vele a hűtőszekrényt, amelyet ezután szárazra dörgölünk.

Számítógép és televízió

Számítógépünk, nyomtatónk, monitoraink, tévékészülékeink tisztítása esetében a legtartósabb eredményt akkor érjük el, ha a lemosóvízbe ecetet keverünk. Az ecetes vízbe mártott törlőrongyot nagyon erősen csavarjuk ki, majd finoman törölgessük át vele az áramtalanított berendezéseket. Amennyiben a számítógép billentyűzetén makacs lerakódások mutatkoznak, úgy érdemes a teljesen kicsavart rongyot rövid időre a billentyűzetre fektetni, mert az ecet így biztonságosan és hatékonyan leszedi a szennyeződést.

Mészfoltok a fürdőszobában és a konyhában

Ecet segítségével mindenféle meszes lerakódástól megszabadulhatunk. A fürdőszoba csempéjét hígítatlan ecettel jól átmossuk, egy órával később vízzel leöblítjük, majd szárazra töröljük. A mosógép tömlőin, a kávéfőzőben, vagy a gőzölős vasalón lerakódott mész eltávolítását szintén ecetes vízzel végezzük.

Odaszáradt rágógumi

Ha a lurkók egy-egy odaszáradt rágógumival lepnek meg minket a lakás legváratlanabb pontjain, legkönnyebben ecettel tüntethetjük el a nyomát, amelyet a felülettől függően esetleg vízzel hígítunk.

Ablaktisztítás

Semmi szükségünk nincs vegyi ablaktisztítók használatára, ha van otthon ecet: amennyiben az ablakmosó vízbe egy kis ecetet öntünk, az ugyanolyan jól tisztít, a foltmentes száradásra is nagyobb az esély, illetve egy időre még a legyeket is távol tartja a tiszta ablaktól.

Üvegpoharak tisztítása

Amennyiben elmosogatott üvegpoharaink a száradást követően foltosak maradnak, törölgessük át őket egy ecetes ronggyal, majd öblítsük le tiszta vízzel – ezt követően garantáltan foltmentesen fognak megszáradni.

Penész

A gyakran penészedő helyeket, például a kenyértartót tisztításkor célszerű ecettel áttörölni, ez ugyanis késlelteti a penész újraképződését.

Rozsdamentes felületek

A házban található rozsdamentes eszközök megtisztítására bátran használhatjuk az ecetet, makacs szennyeződés esetén akár hígítatlanul is. Amennyiben például ollónk élére ragasztó szárad, azt a legkönnyebben ecettel távolíthatjuk el.

Rozsda

A hígítatlan ecet a rozsda eltüntetésében is hatékonynak bizonyulhat, ezért lakatokon, szerszámokon, stb. képződött rozsda eltávolítása során is bátran használhatjuk.

Kellemetlen szagok semlegesítése

Dohányfüst

Akit otthonában zavar a dohányfüst, ám családjában, vagy vendégei között dohányzók vannak, a füstszag közömbösítésére helyezzen el a nappaliban egy nagyméretű, lapos tálat (nagyobb helyiség esetén akár többet is), és töltse meg ecettel. Amennyiben az ecetet egy éjszakára a szobában hagyjuk, az még a korábban a kárpit, függöny, szőnyeg által beszívott füst szagát is elveszi.

Odaégett étel

Ínycsiklandó hússzeletünk odaégetése önmagában is bosszúságot okoz, de ennél is kellemetlenebb lehet a szag, ami e balesetet kíséri. Az ecet azonban itt is segít: öntsünk ecetet egy tálba, és helyezzük el a konyhában, vagy öntsünk egy lábasba vizet és ecetet, majd forraljuk fel, és hagyjuk elpárologni. A szagok így rövid idő alatt maradéktalanul eltűnnek.

Füstszagú ruha

A füstszagúvá vált tiszta ruhákat nem feltétlenül kell kimosnunk. Akasszuk fel őket egy kisebb helyiségben, például a fürdőszobában. Némi ecet hozzáadását követően forraljunk fel egy fazék vizet, majd helyezzük a fazekat a gőzölgő vízzel a felakasztott ruhák alá – a füstszag hamarosan távozik a ruhákból.

Kapcsolódó cikk: Mi legyen a slaggal? Ötletek a kerti öntöző megzabolázására
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2017.november 20., hétfő / 19:28

Amarillisz virágoztatása

2017.november 04., szombat / 21:08

Profil módosítás - Visszajelzés

2017.október 31., kedd / 10:15

Orchidea magról szaporítása

2017.október 31., kedd / 10:11

Kétszer termő málnatöveket kaptam.Szeretném megkérdezni,hogy az őszi tarra vágás után a tavaszi hajtásokból tövenként mennyit hagyhatok meg az 1,2,3 -dik évben, illetve a további években? Újratelepítés Hány év után szükséges. Köszönöm!

2017.október 30., hétfő / 22:16

Yucca pálmám levele sárgul törzse puha

2017.október 30., hétfő / 21:58

Yucca pálmám levele sárgul törzse puha

2017.október 29., vasárnap / 07:43

4m -es fenyo attelepitese


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia