szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Égető teendők a gyümölcsösben

Szépzöld, 2011. márc. 04.


A múlófélben lévő tél nem hozott huzamosabb ideig tartó nagy fagyokat. Így a szőlőkben, gyümölcsösökben sem keletkezett nagy fagykár a hideg miatt. Annál nehezebb megítélni, hogy milyen károkat okozott a túl sok tavalyi csapadék és a mostani belvíz.

 

Égető teendők a gyümölcsösben

Az alacsonyabban fekvő területeken a rendkívüli csapadékmennyiség miatt sok helyen laza szerkezetű, nem kellőképpen beérett rügyek képződtek tavaly mind a szőlő mind a gyümölcs ültetvényeken. Még mindig nagy területeken található belvíz az országban, ami nehezíti a helyzetet szőlő és gyümölcstermesztés esetén. Például Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 321 ha gyümölcsös van víz alatt, de az ország többi részén sem jobb a helyzet!


Tél végén, kora tavasszal a termést megalapozó munka a metszés, mellyel a növény aktuális erőnléti állapotához képest lehet befolyásolni a következő termés mennyiségét, minőségét. Ez most különösen fontos, mikor több helyen gyengén fejlettek a rügyek. Egyes területeken a szőlők a tél végi állapotuk szerint nem mutatnak kirobbanó formát: szakértők szerint egy-egy vesszőn lévő rügyekben általában 2–3 fürtkezdemény található, ezzel szemben idén sokszor csak egyet találni! Ezért nem mindegy, hogy az ilyen vesszőket miként, hány rügyre metsszük vissza ebben a szezonban. Az idén nyugodtan lehet alkalmazni a korai metszést, a fagy eddig nem sokat károsított.

 

Amint eléri, illetve meghaladja a levegő hőmérséklete az 5°C-ot, a metszést követően megkezdhető télvégi lemosó permetezés. Célja, hogy a gyümölcsfákon, a bogyósok bokrain és a szőlőtőkéken a vázágakon, a kéregrepedéseken, illetve a rügyek felületén megtapadt kórokozó gombák szaporító képleteit elpusztítsuk, valamint ritkítsuk a rovarkártevők áttelelő alakjait. Ilyenkor réz, kén és olajtartalmú készítményeket kell használni. A réztartalmú készítmények közös jellemzője, hogy a lisztharmat kivételével a gombás és a baktériumos betegségek egész sora ellen hatékonyak. A kéntartalmú szerek egyúttal a lisztharmat fertőzési forrásai ellen is jó hatásúak. Az olajtartalmú permetek pedig végeredményben a kórokozók ellen hatásosak. Az év első, gondosan végrehajtott permetezésével nagy lépést teszünk azért, hogy egészséges és kiváló minőségű gyümölcsöt és szőlőt szüreteljünk. Forrás: Agrárkamara

 

A kapcsolódó termékeket Webáruházunkban megtálálja.

 

Kapcsolódó cikk: 

Tél végi metszések - Videóval


 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2019.május 23., csütörtök / 22:28

Volt egy barka fánk valami a föld alatt két-három centire teljesen elrágta a szárát.

2019.május 15., szerda / 23:33

Gyep színe nem egyenletes, foltokban jobban nő

2019.május 14., kedd / 09:28

Gyomnövény meghatározás

2019.május 14., kedd / 09:17

Gyomnövény meghatározás

2019.május 12., vasárnap / 12:09

Milyen növény lehet ez?

2019.május 12., vasárnap / 12:05

Milyen növény lehet ez?

2019.május 11., szombat / 18:53

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2019.május 05., vasárnap / 14:49

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2019.május 02., csütörtök / 18:51

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia