szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Egy gyermek szerencsés túlélése

Sulyok József, 2014. jún. 05.


1953 decemberében 6 évesen, súlyos és járványos betegséggel, a ma is rettegett agyhártyagyulladással kerültem a Braun Zsigmond államosított kúriájában kialakított, vásárosnaményi kórházba.

Egy gyermek szerencsés túlélése

Életemet, a körülményekhez képest gondos orvosi kezelés mellett, anyai nagynénémnek, Balázsi Ilonának köszönhetem, aki hivatásánál és beosztásánál fogva időben megszerezte a hiánycikknek számító oltóanyagot. A viszonylag hosszú gyógyulási folyamat miatt a karácsonyt is kórházban töltöttem.

Kettő, mai napig mélyen emlékemben élő történet sem feledteti velem 1953 karácsonyát.

-1-

Mivel fertőző osztályon feküdtem, egy földszinti, kétágyas szobában, ezért szüleim, rokonaim csak az ablakon keresztül láthattak, érintkezhettek velem. Karácsonykor egy, - nem tudom honnan szerzett, általam addig soha sem látott, ízlelt, - lehéjazott narancsot küldtek be az ápolónővel.
 

Édesanyám az ablakon keresztül mutogatott, hogy adjak belőle a tőlem fiatalabb szobatársamnak is, akit senki sem látogatott. Bizalmatlanul törtem cikkekre a lágy gyümölcsöt. Először az erősen nedvessé vált ujjaimat nyaltam meg, s nem tűnt rossznak az ismeretlen gyümölcs édesen fanyar íze.

Majd odaléptem a kis betegtársamhoz - aki a fehérre festett rácsos ágyban állva figyelt - és egy cikk narancsot nyújtottam felé, de nem akarta elfogadni az általa sem ismert gyümölcsöt. Erre mondtam neki, hogy nyalja meg az újamat, kóstolja meg, nem rossz ízű a leve. Megnyalta, majd ő is megette egyetlen karácsonyi ajándékom felét.

-2-

A sorozatos orvosi vizsgálatok közül egy beavatkozás igen emlékezetes maradt számomra. Egy ápolónő átkísért az szemközti szobában lévő rendelőbe, ahol az orvos és a fűtő, karbantartó, mindenes Mihály bácsi várt.

Az orvoson fehérköpeny volt, Mihály bácsin kék színű.
Az orvos kérte:

- Mihály, üljön le a székre és vegye ölbe a gyereket, úgy, hogy szembe legyenek egymással. A karját és a testét, erősen fogja, amíg én a hátát vizsgálom.  

Majd kedvesen szól nekem is:

- Ne félj Józsika, igaz kicsit fájni fog, de nem lesz semmi baj. Nagyfiú vagy, kibírod.

Azt még láttam, hogy egy nagy fecskendőt vesz fel az asztalról, amiben egy hosszú tű volt. Éreztem, hogy valamivel bekeni a hátamat. Mihály bácsi, hogy elterelje a figyelmemet, mesélni kezdett. Jancsiról, Juliskáról és a boszorkányról.

Látva, hogy mit csinál velem az orvos, váratlanul sírva fakadt. Borostás arcán végigcsordultak könnyei. Kicsit fájt, amit az orvos a hátammal csinált, de jobban sajnáltam Mihály bácsit, aki el-elcsukló hangon mondta a mesét.

Én nyugtatgattam:

- Ne sírj bácsi, nem lesz semmi baja Jancsinak és Juliskának. Én ismerem a mese végét, tudom, hogy megmenekülnek. A gonosz boszorkány jár pórul.  

Mihály bácsi a mesét félbehagyva, könnyei között elmosolyodott, mert szólt az orvos:
- Készen vagyunk, Mihály, leteheti öléből a gyereket.

Ahogy megfordultam, láttam, hogy a doktor bácsi is zsebkendőt vesz elő, s oldalra fordulva törölgeti a szemét, s közben megjegyezte:

Ejnye, Mihály, még engem is elérzékenyített. Ne haragudjon, hogy magát kértem erre a feladatra, de nincs más férfi a kórházban, aki segíthetett volna Józsika hátából gerincvizet venni.

Majd kiszólt az ápolónőnek, hogy visszavihet a betegszobába.

Furcsállottam kicsit, hogy Jancsi és Juliska története így meghatotta őket, s akkor arra gondoltam, hogy egyszer elmondom nekik a mese végét, mert biztosan nem ismerik, s azért sajnálták meg Jancsit és Juliskát.

Kapcsolódó cikk:

Kolorádóbogár gyerek szemmel
Hozzászólások (1)

Farkas Nikoletta
2014. jún. 06. (1 928 napja)
Nagyon megható


Friss hozzászólások

2019.szeptember 15., vasárnap / 15:21

Rododendronom levelei sodródnak.

2019.szeptember 03., kedd / 18:54

Nem tudom milyen novenyt vettem? Az elado sem tudta megmondani.

2019.július 31., szerda / 07:39

Rhododendron levél száradás


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia