szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Egy zöld sziget növényvédelme Budapest szívében a Kwizda zöld programja segítségével

Szépzöld, 2016. márc. 14.


Apáink, nagyapáink rézgáliccal /kékkő vagy rézszulfát/ permeteztek. Borászatban használatos kénlapokat áztattak ki, mésszel keverték,/mészkénlé/ káliszappant főztek, kvasszia forgács kiáztatott levét használták, de nem maradt el a házilag elkészített nikotinlé sem a rovarkártevők ellen. A gyümölcsfák levágott ágainak metszéslapjait kátránnyal kenték be, gyökérzónájukhoz vasport juttattak.

Egy zöld sziget növényvédelme Budapest szívében a Kwizda zöld programja segítségével

Mi, a 70-es évek elején még így tanultuk: a gyümölcsfákat először rézzel, a későbbiekben kénnel kezeljük. Ma erre nincsen szükség, az első kezelés is elvégezhető egy munkamenetben. A Cosavet DF /mikronizált elemi kén/ könnyen keverhető a réztartalmú gombaölő szerekkel, melyek közül kiemelném a Champion WG-t/rézhidroxid/ is. A  Kwizda 2016-os Kiskerti Kisokos ismertetőjében is nagy örömmel láttam a több mint évszázada használt hatóanyagok mai kornak megfelelő formáit.

Hosszú kutatási és fejlesztési munka áll az egyszerűnek látszó készítmények üzletbe elkerüléséig: segéd, vivő, stabilizáló anyagok hajszálpontosan bemért adagjai is biztosítják e mikrogranulált készítmény sikerét.  /Chinoin-os éveimből emlékszem, egyáltalán nem volt egyszerű dolog olyan őrlő malmokat kifejleszteni, ahol a kavargó mikro szemcsék robbanása egyértelműen kizárható/.

Miért választottam a megkerülhetetlen kora tavaszi,(mondhatnánk úgy is a tavalyi késő őszi lemosó folytatásaként) bő vízzel való lemosó permetezésekhez ezt a keveréket? A Cosavet lisztharmat félék ellen hat, de atkaölő mellékhatással is rendelkezik, míg a Champion bevált a lisztharmat kivételével/ az összes gombabetegség, és baktériumos fertőzések ellen.

Ezeknél a Kwizda készítményeknél igen nagy előnynek tartom:

Lassú lebomlásukat, kiváló esőállóságukat, és azt, hogy a rézre érzékeny fajtákat is nyugodtan permetezhetem akár a későbbi stádiumokban is, a készítmények reze és kene igen finomra őrölt.

A készítmények alkalmazása előtt minden esetben figyelmesen áttanulmányoztam a felhasználási útmutatót,- akik ettől eltérnek, kockázatot vállalnak-, különösen kell ügyelni a keverési előírások betartására. Magam részéről minden esetben először törzsoldatot készítek a permetlé tartályba való beöntése előtt.

Kertem mély fekvésű, részben árnyékolt, úgy érzem speciális a mikroklímájú, talaja tipikus gellérthegyi, főleg dolomitos/ magnéziumos mészkő/.

Teraszon nevelt mini őszibarack fám február közepi, rügypattanás kori állapota.

Ilyen fenológiai állapotban permeteztem le az almatermésűeket és csonthéjasokat, de a szilva, birs, meggy, dió a későbbi rügypattanás kori állapotuk miatt csak ezek ezután következnek.

Harmadik éve használom a Kwizda Agro  Metarex Inov elnevezésű csigaölő granulátumát.  Két elkülönített parcellán van szamócám, az egyik 120 tővel, a másikat, 35 tövet kontrollnak hagytam. A sajnálatos módon agresszív terjeszkedésbe kezdett spanyol meztelen óriás csigák komoly károkat okoznak, mire észleltem jelenlétüket már sok pirosodó termést, /sőt leveleket is/ megrágtak. Ez pedig újabb kárt okozva fertőzési kaput nyitott a szürkepenésznek. A hosszú hatástartamú granulátum golyókból a 250 g-kiszerelésű csomag negyed/ötödét használtam fel 20 nm.-re kesztyűs kézzel. Babra munka, de megérte, az eredmény tökéletes lett. A készítmény metaldehid hatóanyaga a csigákat túlzottan erős nyálképződésre késztette, és a kártevő számára vonzó csalétek fogyasztását követően igen hamar elpusztultak.

A kezeletlen kontroll 35* töve közül 20% károsodott, azaz 7 tő. Igaz, a 7 tő közül kettőn nem látszott rágásnyom, de ezen a 2 tövön is szürkepenészes* rothadás lépett /Botrytis cinerea/ lépett fel.

* Egy sor szamóca sajnos erősen árnyékolt,  túl párás mikroklímájú helyre került.

A Metarex Inov hatóanyaga a régóta használt, kitűnően bevált 4 %-os metaldehid/ ugyanaz, mint a sok évtizeddel ezelőtt forgalomban levő használt készítményeké, mint a Limacid, Helarion Spolona-é volt/.  A gyártó figyelmeztet a szer háziállatokra mérgező voltára, védelmük érdekében távol kell tartanunk a kezelt területtől.  Én a bogarászó rigókat féltettem volna, de madarak igen óvatosak, Herman Ottó híres ornitológusunk, és talán az utolsó volt polihisztorunk szavaival élve a granulátumot „nem szedik a begyre”.   Az idei, különlegesen enyhe tél kedvezett a csigatojások áttelelésének is, talán még komolyabb kártételre számíthatunk 2016-ban. Természetesen igen kis területeken nem ellenzem, sőt ajánlanám a csigák elleni mechanikai védekezések – pl. csapdák,- formáit is.

Ezt területet védtem meg a csigák ellen / felvétel 2015 áprilisa, virágzás kezdete / saját készítésű mulccsal terített 3 éve telepített szamóca - fajta Polka frigó/

.. az eredmény május közepétől

Az 1972-ben elkezdett, és a mai napig folytatott kertészkedésem során a következőkre jutottam: kertedet csak elkezdeni tudod, befejezni soha. Ez nem negatívum, sőt; hová lennénk, ha nem gondolkodnánk egy kiskerti vetésforgón, kedvelt kiöregedett gyümölcsfáink újjátelepítésén, egy tapasztaltabb szomszédtól ellesetett új technikán, de még hosszan lehetne sorolni a Kwizda környezetbarát készítményeivel az elkerülhetetlen vegyi védekezéseket. A Champion WG és a Cosavet DF ökogazdálkodásban ajánlott.

Cikket írta: Molnár István,  Újbuda, Gellért-hegy
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2020.május 15., péntek / 22:07

Vörösfenyő betegsége.

2020.május 15., péntek / 20:12

Barna foltok a japán juharon

2020.május 15., péntek / 20:06

Vörösfenyő betegsége.

2020.május 15., péntek / 20:03

Túl locsolás lehet az oka a foltosodásnak?

2020.május 11., hétfő / 15:15

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2020.május 10., vasárnap / 23:05

Foltokban sötétedő, szürkülő gyep

2020.május 10., vasárnap / 23:03

Magas örökzöld kerítés kis kertbe


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia