szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Egyél csalánt! 5 ok a vitamindús zöld levelű mellett

Sulyok Józsefné, 2013. máj. 21.


A nagy és kis csalán minden földrész mérsékelt égövén megtalálható. Sokan bosszantó csípéséről ismerik, pedig vitaminban igen gazdag zöld növényről van szó. Már régóta használják élelmezési célokra, közkedvelt tápanyagtartalma és enyhén savanykás íze miatt. Februártól májusig saját kezünk munkájával gyűjthetjük ezt a vadon termő növényt.

Egyél csalánt! 5 ok a vitamindús zöld levelű mellett

Azokat a növényeket, amelyeket gyakran vágnak, újra és újra utána nőnek, ezért egész nyáron át szedhetők. Az évelő, lágyszárú növény nedves, nitrogénben gazdag talajon található kertekben, települések közelében, folyópartokon, parlagon és útszéleken.

 

Tápanyagban gazdag termőhelyein nitrátot is felhalmoz, ami miatt csak a fiatal leveleket és hajtásokat kellene felhasználnunk. Termését is ropogtathatjuk, hiszen olyan vitaminokat és növényi hormonokat tartalmaz, amelyek erősíthetik az immunrendszert és a teljesítményt. Csípős szőrei miatt kesztyűt kell húzni a szedéshez, előkészített állapotban már nem égetnek.


A csalán alkalmas arra, hogy kombinálva árvacsalánnal leveseket, salátákat és zöldségételeket készítsünk belőle. Forró vízzel leforrázva vagy olajba téve a levelei a legérzékenyebb nyelvet sem csípik. A nyers leveleket salátához úgy használjuk fel, hogy sodrófával úgy sodorjuk, hogy a csípős szőrök elpusztuljanak.

 

A levelek jól száríthatók, és porítva fontos ásványi anyagokkal gazdagítják ételünket. A csalánlevél bőségesen tartalmaz proteint, klorofillt, kovasavat és C-vitamint, ezen kívül karotint, B2 és K-vitamint, valamint különféle ásványi anyagokat. Vastartalma is magasabb, mint a spenóté. A szárított levelekből készült tea vízhajtó, salaktalanító és vérképző hatású, így ideális kísérője a tavaszi kúrának.

 

Világszép Magazin


Csodás tájak, helyszínek, úti tippek, meghökkentő szokások, gasztronómiai furcsaságok. Elfeledett történetek, történelmi titkok, pletykák. Kitekintő a világra saját tapasztalat alapján. Hibák, amiket neked már nem kell elkövetned! Tarts velünk a Világszép.hu Facebook oldalára
 

Legfrissebb poszt: Tuti ajándék - Kincsesláda szüinapra

 

Tipp! Receptek


Csalános vajkrém:


10 dk vaj, 1 evőkanál olívaolaj, 1 citrom leve, 1 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál só, 5 dk fiatal csalánhajtás. A lágy vajat olívaolajjal, citromlével, apróra vágott fokhagymával és sóval krémes masszává keverjük. A csalánhajtásokat apróra vágjuk, és a vajas masszához keverjük. Kenyérre kenve máris fogyasztható.

 

Csalánszósz:
 

50 dk friss csalánlevél, 7 dk parmezán sajt, 7 dk fenyőmag vagy kesudió, 2-3 dl olívaolaj, tengeri só, bors frissen őrölve, némi citromlé. A parmezán sajtot lereszeljük, a fenyőmagot apróra vágjuk. A csalánleveleket kicsikre vágjuk, a fenyőmaggal vagy dióval, parmezánnal és olívaolajjal a mixerben összekeverjük. Pótlólag fűszerezzük, és ízlés szerint némi citromlével ízesítjük. Ezt csavaros üvegbe töltjük, és olívaolajjal teljesen befedjük. Mediterrán típusú ételekhez (tészta, pizza) és pirítóshoz, héjában sütött burgonyához kiváló feltét.

 

Csalánsaláta:


40 dk fiatal és zsenge csalán, 1 db citrom leve, 3 evőkanál hidegen sajtolt olaj, 1 teáskanál sűrű alma-lé, 1 gerezd apróra vágott fokhagyma, frissen őrölt bors, tengeri só. A csalánt megmossuk, és kisebb darabokra vágjuk. A többi hozzávalókat öntetnek összekeverjük, rátesszük a csalán tetejére, és óvatosan összekeverjük.

 

Kapcsolódó cikk:

A sárga árvacsalán

 

 




Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2019.december 02., hétfő / 15:33

Ajándékba kaptam ezt a szobanövényt és szeretném tudni a nevét

2019.november 03., vasárnap / 14:41

Gyümölcsös az erkélyen

2019.október 21., hétfő / 21:21

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 21., hétfő / 11:33

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 21., hétfő / 07:22

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 19., szombat / 15:01

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 18., péntek / 17:02

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 18., péntek / 16:28

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 02., szerda / 11:10

Krémalma: húsa a körtéé, íze az ananászé


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia