szépzöld

Egynyári virágok kavalkádja, sok-sok képpel!

Bényei Zoltánné, 2008. máj. 31.


A nyár egyik legkellemesebb elfoglaltsága kerti virágok ültetése, ápolása és az ezt követő látvány „learatása”. Ha bőven virágzó növényeket akarunk, akkor feltétlenül kell ültetnünk a pistike virágból, a gazániából, a törpe rézvirágból, a kerti verbénából és a petúniáról se feledkezzünk meg.

Egynyári virágok kavalkádja, sok-sok képpel!

 

Az itt említett fajták kiválóan alkalmasak arra, hogy a kezdő és a gyakorlott kertész is könnyen nevelje, gondozza.

 

pistike   pistike


Pistike virág, más néven törpe nebáncsvirág: Impatiens waleriana, napon és félárnyékban egyaránt jól fejlődik, megszámlálhatatlan virágot hoz. Jó vízelvezetésű talajban és a kerti virágok táplálékával ápolva igen dekoratív része az ágyásoknak és a balkonládáknak. Nyugodtan beültethetjük ezen kívül dézsába is szegélynövényként, főleg az alacsony változatait, persze vigyázva, hogy a főnövénnyel összhangban legyen színben. S ha kellőképpen gondoskodunk (Webáruház) róla – megadjuk számára a kellő tápanyagokat és védjük a rovarkártevőkkel szemben - akkor egész nyáron virágözönnel lát el bennünket.

 

nyári gerbera, büdöskével karöltveNyári gerbera vagy záporvirág: Gazánia splendens, kimondottan napos helyet és laza, tápdús talajt szeret. Félárnyékba se érdemes ültetni, mert nem fog virítani. Ha eléggé napsütötte ágyásba vagy dézsába tesszük, akkor nagyon bőven hozza a gerbera formájú, különleges színekben pompázó szép, nagy virágait. Szintén társítható, de csak a kehely színeivel harmonizáló virágokkal vagy csak levéldísz növénnyel. Sziklakertnek is kedves színfoltja lehet, jól tűri a szárazságot.

 

nyári gerbera a pistike virág és a verbéna társaságában   nyári gerbera


rézvirágTörpe rézvirág vagy törpe legényrózsa: Zinnia elegans, szintén teljes napsütést szeret, kedves és tartós kis virágait folyamatosan ontja ha megfelelő tápdús a talaj. Gyengébb talajminőség esetén ne felejtsük el a kert nyári táplálékát adni neki,meg fogja hálálni. Legszebben ágyásban mutat, zömök bokrai jól érvényesülnek, pl. ha a gyepben lévő ágyást szegélyezzük vele.


kerti verbénaKerti verbéna: Verbena hybrida, napsütötte helyre való. Apró, primulaszerű virágai általában illatosak. A bőséges színválasztékban megtalálhatók az egyszínű virágú és a tarka vagy szemes fajták is. A leggyakrabban elterülő bokrot alkot, levélhónaljból párosan hozza a gömb alakba rakódott virágait. Kedvelt balkonnövény, a csüngő változatai újabban egyre jobban elterjednek, szintén változatos színekkel gazdagítva a kaspós növények sorát.

 

 


kerti petúniaKerti petúnia: Pethunia hybrida, laza talajba, napos helyre ültessük ezt a régóta kedvelt növényt. A fajtaválaszték mára olyan méreteket öltött, hogy itt töredékét sem lehetne tárgyalni. Szimpla, féltelt, teltvirágú, szegfűvirágú, illatos nagyvirágú, apró terrakotta fajták között válogatva dönthetünk a számunkra legmegfelelőbb mellett.

 

A gondozásánál ügyeljünk arra, hogy a virágra ne öntsük a vizet, finom, puha forrt szirmú tölcséreit károsíthatja a rajta megálló víz. Amikor az első nagy virágzás lement, csípjük vissza a növényt,legalább 4-5 ízre, adjunk neki feltétlenül a balkonnövényekre való Kert táplálékából és újra elvárhatjuk tőle, hogy virágözönnel örvendeztessen meg bennünket.


 
Hozzászólások (9)

Sulyok Timea
2009. szept. 18. (1 957 napja)

Kedves Guest,

Úgy látom egy visszatérő kérdéssel van dolgunk.

Szeretném - talán most sikerrel - pontosítani kérdését: "Konkrétan mely részeit keresi a petúniának és hol keresi?"

Üdvözlettel,

Sulyok Timea

Guest
2009. szept. 18. (1 957 napja)
látom nagyon ért a virágokhoz.segítene nekem?milyen részei vannak a petúniának?
Guest
2009. szept. 18. (1 957 napja)
legalább van.
viktória
2009. jan. 09. (2 208 napja)

sajnos kevesalem a képeket, latinul is odas lehetne írni, lehetnének nagyított képek ahol több is látszika növényből.

 

Bényeiné
2008. nov. 02. (2 276 napja)
Igen, a gazánia nagyon szép növénye a síroknak is, ha eléggé napos a fekvés. Ültetési idő: ugyan úgy mint a többi egynyárinak, a tavaszi fagyok elmúltával, egész nyáron virágzik és az első nagyobb fagyig bent maradhat a sír földjében.
Orosz Józsefné
2008. nov. 02. (2 276 napja)
Szeretném megkérdezni,hogy a nyári gerrberát lehet-e a temetőben a sírra ültetni?Mikor kell ültetni és meddig virít? Köszönöm:Oroszné
Bényeiné
2008. szept. 15. (2 324 napja)
Kedves hozzászóló! Konkrétan mely részeit keresi a petúniának és hol keresi?
Guest
2008. szept. 15. (2 325 napja)
petunia  részeit  keresem
 


 • kep
  Artis 100 gramm
  Biológiai készítmények
  3 863 Ft
  Hatóanyaga egy gombafajta, amely kedvezőtlen feltételeket teremt...
 • kep
  Bora® WP 100 gramm
  Biológiai készítmények
  1 563 Ft
  Hatóanyaga egy gombafajta, amely kedvezőtlen feltételeket teremt...
 • kep
  Wuxal® Super 2 dl
  Tápanyagellátás
  10%
  565 Ft
  509 Ft
  Magyarország egyik legkedveltebb levél- és öntözőtrágyája. Haték...
Kertdoktor
Friss hozzászólások

2015.január 26., hétfő / 09:18

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2015.január 19., hétfő / 09:30

Monument Valley: döbbenetes sziklaalakzatok a sivatag közepén

2015.január 13., kedd / 11:18

Gyommentes zöldséges, kapálás nélkül!

2015.január 12., hétfő / 14:25

Gyommentes zöldséges, kapálás nélkül!