Egynyári virágok kavalkádja, sok-sok képpel!

Bényei Zoltánné, 2008. május 31., szombat


A nyár egyik legkellemesebb elfoglaltsága kerti virágok ültetése, ápolása és az ezt követő látvány „learatása”. Ha bőven virágzó növényeket akarunk, akkor feltétlenül kell ültetnünk a pistike virágból, a gazániából, a törpe rézvirágból, a kerti verbénából és a petúniáról se feledkezzünk meg.

Egynyári virágok kavalkádja, sok-sok képpel!

 

Az itt említett fajták kiválóan alkalmasak arra, hogy a kezdő és a gyakorlott kertész is könnyen nevelje, gondozza.

 

pistike   pistike


Pistike virág, más néven törpe nebáncsvirág: Impatiens waleriana, napon és félárnyékban egyaránt jól fejlődik, megszámlálhatatlan virágot hoz. Jó vízelvezetésű talajban és a kerti virágok táplálékával ápolva igen dekoratív része az ágyásoknak és a balkonládáknak. Nyugodtan beültethetjük ezen kívül dézsába is szegélynövényként, főleg az alacsony változatait, persze vigyázva, hogy a főnövénnyel összhangban legyen színben. S ha kellőképpen gondoskodunk (Webáruház) róla – megadjuk számára a kellő tápanyagokat és védjük a rovarkártevőkkel szemben - akkor egész nyáron virágözönnel lát el bennünket.

 

nyári gerbera, büdöskével karöltveNyári gerbera vagy záporvirág: Gazánia splendens, kimondottan napos helyet és laza, tápdús talajt szeret. Félárnyékba se érdemes ültetni, mert nem fog virítani. Ha eléggé napsütötte ágyásba vagy dézsába tesszük, akkor nagyon bőven hozza a gerbera formájú, különleges színekben pompázó szép, nagy virágait. Szintén társítható, de csak a kehely színeivel harmonizáló virágokkal vagy csak levéldísz növénnyel. Sziklakertnek is kedves színfoltja lehet, jól tűri a szárazságot.

 

nyári gerbera a pistike virág és a verbéna társaságában   nyári gerbera


rézvirágTörpe rézvirág vagy törpe legényrózsa: Zinnia elegans, szintén teljes napsütést szeret, kedves és tartós kis virágait folyamatosan ontja ha megfelelő tápdús a talaj. Gyengébb talajminőség esetén ne felejtsük el a kert nyári táplálékát adni neki,meg fogja hálálni. Legszebben ágyásban mutat, zömök bokrai jól érvényesülnek, pl. ha a gyepben lévő ágyást szegélyezzük vele.


kerti verbénaKerti verbéna: Verbena hybrida, napsütötte helyre való. Apró, primulaszerű virágai általában illatosak. A bőséges színválasztékban megtalálhatók az egyszínű virágú és a tarka vagy szemes fajták is. A leggyakrabban elterülő bokrot alkot, levélhónaljból párosan hozza a gömb alakba rakódott virágait. Kedvelt balkonnövény, a csüngő változatai újabban egyre jobban elterjednek, szintén változatos színekkel gazdagítva a kaspós növények sorát.

 

 


kerti petúniaKerti petúnia: Pethunia hybrida, laza talajba, napos helyre ültessük ezt a régóta kedvelt növényt. A fajtaválaszték mára olyan méreteket öltött, hogy itt töredékét sem lehetne tárgyalni. Szimpla, féltelt, teltvirágú, szegfűvirágú, illatos nagyvirágú, apró terrakotta fajták között válogatva dönthetünk a számunkra legmegfelelőbb mellett.

 

A gondozásánál ügyeljünk arra, hogy a virágra ne öntsük a vizet, finom, puha forrt szirmú tölcséreit károsíthatja a rajta megálló víz. Amikor az első nagy virágzás lement, csípjük vissza a növényt,legalább 4-5 ízre, adjunk neki feltétlenül a balkonnövényekre való Kert táplálékából és újra elvárhatjuk tőle, hogy virágözönnel örvendeztessen meg bennünket.


 

Csodás Tavaszi Kert - Szépzöld Pályázat
Csodás Tavaszi Kert - Szépzöld PályázatHozzászólások (9)

Sulyok Timea
2009. szeptember 18., péntek (1 671 napja)

Kedves Guest,

Úgy látom egy visszatérő kérdéssel van dolgunk.

Szeretném - talán most sikerrel - pontosítani kérdését: "Konkrétan mely részeit keresi a petúniának és hol keresi?"

Üdvözlettel,

Sulyok Timea

Guest
2009. szeptember 18., péntek (1 671 napja)
látom nagyon ért a virágokhoz.segítene nekem?milyen részei vannak a petúniának?
Guest
2009. szeptember 18., péntek (1 671 napja)
legalább van.
viktória
2009. január 09., péntek (1 923 napja)

sajnos kevesalem a képeket, latinul is odas lehetne írni, lehetnének nagyított képek ahol több is látszika növényből.

 

Bényeiné
2008. november 02., vasárnap (1 991 napja)
Igen, a gazánia nagyon szép növénye a síroknak is, ha eléggé napos a fekvés. Ültetési idő: ugyan úgy mint a többi egynyárinak, a tavaszi fagyok elmúltával, egész nyáron virágzik és az első nagyobb fagyig bent maradhat a sír földjében.
Orosz Józsefné
2008. november 02., vasárnap (1 991 napja)
Szeretném megkérdezni,hogy a nyári gerrberát lehet-e a temetőben a sírra ültetni?Mikor kell ültetni és meddig virít? Köszönöm:Oroszné
Bényeiné
2008. szeptember 15., hétfő (2 039 napja)
Kedves hozzászóló! Konkrétan mely részeit keresi a petúniának és hol keresi?
Guest
2008. szeptember 15., hétfő (2 039 napja)
petunia  részeit  keresem
 


Kertdoktor
Friss hozzászólások

2014.április 15., kedd / 10:56

Monília elleni védekezés

2014.április 14., hétfő / 21:00

Monília elleni védekezés

2014.április 14., hétfő / 20:53

Kajszibarackfa virágpusztulása

2014.április 10., csütörtök / 10:19

Az ünnep utáni sonka felhasználása

2014.április 10., csütörtök / 09:05

Mit tegyek a fiatal sárgabarackfámmal, mely egyik napról a másikra megbetegedett?

2014.április 09., szerda / 18:28

8 húsvétra időzített virág