szépzöld

Ehető sövény?

Bényei Zoltánné, 2009. febr. 27.


Gyakran okoz gondot, hogy a szomszéd felől lévő kerítésre mit futtassunk, amivel - ha jó szomszédról van szó - nem sértjük meg, mégis megakadályozhatjuk az átlátást. A mióta a tüskétlen szedret kinemesítették, egy erre a célra is kiváló növényt kaptunk, ráadásként szüretre a szomszéd is benevezhet a túloldalon.

A szeder a legrégebben gyűjtött gyümölcsök közé tartozik, hiszen ősidők óta ismert gyümölcstermő vadnövénye a mezőknek, ligeteknek. A vadszedret úgy ismertük, mint szúrós növényt, amely nyáron a dűlőutak árkaiban, tarlókon, parlagföldeken nyújtogatja kellemetlen karcolásokat okozó indáit.

 

Emellett apró, fekete bogyói édes-savanykás ízzel üdítik fel az augusztusi kánikulában erdőt és mezőt járó embert. Ez a gyümölcs is az „erőt adó, varázsgyümölcs”-ök közé sorolható, amit alig várunk a kirándulás során és néhány szemtől valóban újult erővel lehet folytatni a sétát, még egy nehezebb hegyi terepen is. Kertekben korábban ritkán fordult elő a tüskés fajta, leginkább akkor ültették, ha szúrós, áthatolhatatlan sövényt kellett telepíteni vadak és hívatlan vendégek ellen.

 

Nemesítési és keresztezési kutató munkák eredményeképpen született meg a ma már nagyon népszerű tüskétlen szeder, amelyből nagyobb a termesztés, mint a málnából. Nem véletlenül, hiszen nemcsak bővíti a gyümölcsválasztékot, de nagyon kellemes a zamata. Ipari felhasználásra is kiváló. Jó szolgálatot tesz a kertben élő sövényként, terület behatárolására, az utcától és a szomszédtól való elválasztásra.


Telepítésekor a talajigénye miatt nagyon figyeljünk oda, tápdús, jó szerkezetű földben díszlik a legszebben és terem a legbőségesebben. Fontos, hogy a talaja jó vízelvezető és egyben jó víztartó is legyen, egyenletes és elégséges legyen a nedvesség. Az ültető gödörbe tegyünk érett marhatrágyát vagy műtrágyával javított komposztot, de későbbi nevelés során is folyamatosan ügyeljünk a tápanyag pótlására.

 

A szeder hosszú, 4-5 méteres indákat növeszt, ezért a tőtávolság legalább 2,5 méter kell, hogy legyen. A hosszú és súlyos indáknak komoly támaszték kell, a tám rendszert már telepítéskor érdemes elkészíteni, hogy aztán legyen hová rögzíteni az indákat, legalább 2 méter magasságig. Házilagos szaporítási módja a fejbujtás, mellyel könnyen nevelhetünk új töveket. A kiültetett szedernövények szárát 20-25 cm-ig vágjuk vissza, első évben csak egy-két hosszú vesszőt hagyjunk meg, amiket kötözzünk a támasztékhoz. A hónaljhajtásokat folyamatosan szedjük le a nyár folyamán, hogy a megerősödött rügyekből a következő évben szép, nagy gyümölcsök fejlődhessenek.

 

A szeder vesszők csak két évig élnek, letermés után elhalnak, ki kell őket vágni, helyettük tőből újak nőnek. A termőágakat legyezőszerű alakzatban kötözzük fel, így a napsütés jól átjárja a növényt és könnyebb is kordában tartani a túlfutás ellen.

 

A bogyók folyamatosan érnek augusztus közepétől szeptember végéig. A kifejlett bogyók teljes érését meg kell várni, nem utóérő, tehát teljesen legyen fekete és könnyen levehető. Friss fogyasztásra igen kellemes, kissé savanykás, zamatos gyümölcs. Emellett nagyon magas a flavonoid tartalma, ami komoly antioxidáns hatást ad neki. Ha túl sok a termés, nem győzzük megenni frissen, akkor készíthetünk belőle kiváló zselét, lekvárt, szörpöt, befőttet, sőt bort is. A fagyasztást is jól viseli, nem lágyul el kiolvadva.

 

Kapcsolódó cikk:
Didimella, a málnában?

Eperfa - Videók

 

Kapcsolódó rovatok:
Kertészkedés
Kertszépítés
Hobbi

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


 • kep
  Szépzöld naptár 2015
  Egyéb
  10%
  3 000 Ft
  2 700 Ft
  A színvonalas rajzaitok a meghírdetett Közönségszavazás szerint ...
 • kep
  Artis 100 gramm
  Biológiai készítmények
  3 863 Ft
  Hatóanyaga egy gombafajta, amely kedvezőtlen feltételeket teremt...
 • kep
  Bora® WP 100 gramm
  Biológiai készítmények
  1 563 Ft
  Hatóanyaga egy gombafajta, amely kedvezőtlen feltételeket teremt...
 • kep
  Wuxal® Super 2 dl
  Tápanyagellátás
  10%
  565 Ft
  509 Ft
  Magyarország egyik legkedveltebb levél- és öntözőtrágyája. Haték...
Kertdoktor
Friss hozzászólások

2015.január 29., csütörtök / 10:03

Fenyőfa felső ágainak letörése télen levágható?

2015.január 29., csütörtök / 08:23

Fenyőfa felső ágainak letörése télen levágható?

2015.január 28., szerda / 00:30

Januári tél a kertben

2015.január 27., kedd / 23:47

Hol találok gazda boltot?

2015.január 27., kedd / 19:48

Hol találok gazda boltot?

2015.január 26., hétfő / 09:18

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2015.január 19., hétfő / 09:30

Monument Valley: döbbenetes sziklaalakzatok a sivatag közepén