szépzöld

Ehető sövény?

Bényei Zoltánné, 2009. febr. 27.


Gyakran okoz gondot, hogy a szomszéd felől lévő kerítésre mit futtassunk, amivel - ha jó szomszédról van szó - nem sértjük meg, mégis megakadályozhatjuk az átlátást. A mióta a tüskétlen szedret kinemesítették, egy erre a célra is kiváló növényt kaptunk, ráadásként szüretre a szomszéd is benevezhet a túloldalon.

A szeder a legrégebben gyűjtött gyümölcsök közé tartozik, hiszen ősidők óta ismert gyümölcstermő vadnövénye a mezőknek, ligeteknek. A vadszedret úgy ismertük, mint szúrós növényt, amely nyáron a dűlőutak árkaiban, tarlókon, parlagföldeken nyújtogatja kellemetlen karcolásokat okozó indáit.

 

Emellett apró, fekete bogyói édes-savanykás ízzel üdítik fel az augusztusi kánikulában erdőt és mezőt járó embert. Ez a gyümölcs is az „erőt adó, varázsgyümölcs”-ök közé sorolható, amit alig várunk a kirándulás során és néhány szemtől valóban újult erővel lehet folytatni a sétát, még egy nehezebb hegyi terepen is. Kertekben korábban ritkán fordult elő a tüskés fajta, leginkább akkor ültették, ha szúrós, áthatolhatatlan sövényt kellett telepíteni vadak és hívatlan vendégek ellen.

 

Nemesítési és keresztezési kutató munkák eredményeképpen született meg a ma már nagyon népszerű tüskétlen szeder, amelyből nagyobb a termesztés, mint a málnából. Nem véletlenül, hiszen nemcsak bővíti a gyümölcsválasztékot, de nagyon kellemes a zamata. Ipari felhasználásra is kiváló. Jó szolgálatot tesz a kertben élő sövényként, terület behatárolására, az utcától és a szomszédtól való elválasztásra.


Telepítésekor a talajigénye miatt nagyon figyeljünk oda, tápdús, jó szerkezetű földben díszlik a legszebben és terem a legbőségesebben. Fontos, hogy a talaja jó vízelvezető és egyben jó víztartó is legyen, egyenletes és elégséges legyen a nedvesség. Az ültető gödörbe tegyünk érett marhatrágyát vagy műtrágyával javított komposztot, de későbbi nevelés során is folyamatosan ügyeljünk a tápanyag pótlására.

 

A szeder hosszú, 4-5 méteres indákat növeszt, ezért a tőtávolság legalább 2,5 méter kell, hogy legyen. A hosszú és súlyos indáknak komoly támaszték kell, a tám rendszert már telepítéskor érdemes elkészíteni, hogy aztán legyen hová rögzíteni az indákat, legalább 2 méter magasságig. Házilagos szaporítási módja a fejbujtás, mellyel könnyen nevelhetünk új töveket. A kiültetett szedernövények szárát 20-25 cm-ig vágjuk vissza, első évben csak egy-két hosszú vesszőt hagyjunk meg, amiket kötözzünk a támasztékhoz. A hónaljhajtásokat folyamatosan szedjük le a nyár folyamán, hogy a megerősödött rügyekből a következő évben szép, nagy gyümölcsök fejlődhessenek.

 

A szeder vesszők csak két évig élnek, letermés után elhalnak, ki kell őket vágni, helyettük tőből újak nőnek. A termőágakat legyezőszerű alakzatban kötözzük fel, így a napsütés jól átjárja a növényt és könnyebb is kordában tartani a túlfutás ellen.

 

A bogyók folyamatosan érnek augusztus közepétől szeptember végéig. A kifejlett bogyók teljes érését meg kell várni, nem utóérő, tehát teljesen legyen fekete és könnyen levehető. Friss fogyasztásra igen kellemes, kissé savanykás, zamatos gyümölcs. Emellett nagyon magas a flavonoid tartalma, ami komoly antioxidáns hatást ad neki. Ha túl sok a termés, nem győzzük megenni frissen, akkor készíthetünk belőle kiváló zselét, lekvárt, szörpöt, befőttet, sőt bort is. A fagyasztást is jól viseli, nem lágyul el kiolvadva.

 

Kapcsolódó cikk:
Didimella, a málnában?

Eperfa - Videók

 

Kapcsolódó rovatok:
Kertészkedés
Kertszépítés
Hobbi

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


 • kep
  Szépzöld naptár 2015
  Egyéb
  20%
  3 000 Ft
  2 400 Ft
  A színvonalas rajzaitok a meghírdetett Közönségszavazás szerint ...
 • kep
  Artis 100 gramm
  Biológiai készítmények
  3 863 Ft
  Hatóanyaga egy gombafajta, amely kedvezőtlen feltételeket teremt...
 • kep
  Bora® WP 100 gramm
  Biológiai készítmények
  1 563 Ft
  Hatóanyaga egy gombafajta, amely kedvezőtlen feltételeket teremt...
 • kep
  Yeald Plus® 1 liter
  Tápanyagellátás
  30%
  6 746 Ft
  4 722 Ft
  Mikroelemekkel dúsított speciális műtrágya. Zöldség és dísznövén...
Kertdoktor
Friss hozzászólások

2015.február 26., csütörtök / 10:34

Biztonságtecnikai adatlap

2015.február 25., szerda / 11:20

Ne dobd ki! Mire jó a banánhéj?

2015.február 23., hétfő / 11:50

Nagyanyáink kedvence volt a clívia

2015.február 23., hétfő / 11:42

Nagyanyáink kedvence volt a clívia

2015.február 18., szerda / 18:43

Milyen betegsége lehet a babérfámnak?

2015.február 18., szerda / 15:00

Milyen betegsége lehet a babérfámnak?

2015.február 18., szerda / 07:46

A kínaiak kedvenc kerti virágai