szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Ehető virágok

Topor Erika, 2015. máj. 27.


A kertben tündöklő virágok közül egyeseket a konyhában is felhasználhatod, méghozzá nagyon látványos tortadekorációkat lehet belőlük varázsolni, csak egy kis kézügyesség kérdése az egész.

Ehető virágok

A levendulavirágzás idején többnyire levendulacsokornak vagy hálószobába alvást segítőnek használjuk, de a konyhában is számtalan receptúrát tudunk javasolni, amit érdemes kipróbálni. A kisgyermekek kedvence a habcukorka (marschmallow), ami kevés alapanyagból, könnyen elkészíthető. Mivel íze teljesen üres, cukros íz, így könnyű más aromákat hozzáadni. A levendulás pillecukor, vagy a rózsavizes pillecukor nagyszerű találmány. A recept annyiban más ezekben az esetekben, hogy a porcukorhoz keverjünk pár csipet (!) levendulavirágot, és így főzzük ki a pillecukrot. A pár csipet tényleg csak ennyi, hiszen a levendulának igen intenzív aromája van, és ha sokat rakunk belőle, akkor ízében és illatában a molyirtóhoz közelebb fog állni, mint az édességhez.

A levendulát csokoládés süteményekhez is tálalhatjuk, szintén kellemesen aromássá teszi a legunalmasabb csokikrémet is. Ahogy a narancs a csokoládéval, úgy a levendulával is nagyon harmonikus ízvilágot teremt, így nem csak esztétikus lesz a sütemény, de még finom is!

A másik nagy kedvencünk a rózsaszirom és a rózsavíz. A pillecukornál is elsüthetjük a rózsavizet, de a rózsaszirmokból is tehetünk bele. A picit bevizezett rózsaszirmokat hempergessük meg porcukorban, és hagyjuk rászáradni a cukrot a felületére. Tortadíszítésnek, más édességeknek,  vagy saláták díszítésére is alkalmas. Az illatos rózsa szirmai kellemes aromájúak, és ezáltal jól illenek az ételek mellé.

A tök hatalmas, sárga virágait akár meg is töltheted, kifejezetten finom, ha darálthússal töltjük meg, és paradicsomszósszal együtt összesütjük. Vendégvárásra is nagyszerű, de hétvégi csemegének is alkalmas. A töltelékre sokféle recept található a neten, mindenkinek ízlésére van bízva, hogyan készíti el, mindenesetre az egyik legkülönlegesebb töltike készíthető belőle.

Az árvácska hatalmas virágaival is díszíthetünk édességeket vagy akár húsokat is. A benedvesített virágokat szórjuk be porcukorral, és hagyjuk rászáradni. Így a virágok színe is megmarad, illetve az aromák is megmaradnak.

A hagymafélék virágaival is próbálkozhatunk, mert impozáns gömb vagy félgömb alakú virágai nagyon jól mutatnak salátákon, hústálakon. A snidling, póréhagyma, és fokhagyma virága hasonlóan aromás, mint maga a növény.

A sarkantyúka sárgás-narancsszín virágainak aromája az édes borsra emlékeztetnek, így fűszerezésre is használhatjuk salátákon is amellett, hogy színfoltként is feldob minden tányért.

Amit minden virágfogyasztásnál figyelembe kell venni, hogy csakis kizárólag tiszta helyről származókat használjunk fel a konyhában, mert az útszéli virágok, vagy a kertészetek polcain ücsörgő növények levelei nem tiszták, így inkább csak a házikertből válogassuk ki a tányérra valókat.

Kapcsolódó cikk: Sziklakert az otthonuk




Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2019.szeptember 15., vasárnap / 15:21

Rododendronom levelei sodródnak.

2019.szeptember 03., kedd / 18:54

Nem tudom milyen novenyt vettem? Az elado sem tudta megmondani.

2019.július 31., szerda / 07:39

Rhododendron levél száradás


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia