szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Éled a fű

Szépzöld, 2010. ápr. 15.


Tavaszi munkák a gyepápolásban

A téli pihenés után a kerttulajdonosok már alig várják, hogy újra használatba vehessék a gyepet. Azonban a hó alól messze nem az ősszel még üde zöld pázsit kerül elő, amire szívesen leheveredne az ember a tavaszi verőfényben.

Éled a fű

Sok munka vár azokra, akik mihamarabb élvezni szeretnék kertjüket. Az első teendő az esetleg megmaradt, félig elbomlott falevelek, lehullott ágak összegyűjtése. A lombseprű részben összegyűjti az elpusztult fűszálak maradványait is. Ezek után érdemes végigjárni a gyepszegélyeket, amennyiben nincs kiépített gyepet határoló szegély (fa, kő, vagy műanyag) és fűszegély nyíróval vagy kézi eszközzel újra kialakítani a gyepfelület szélét.

Ezt követi a gyepszellőztetés. Erre azért van szükség, mert a pázsitalkotó füvek tövénél ún. filcréteget képeznek az elhalt fűszálak és a lehulló levelek rostos maradványai, vagy a fű között hagyott nyiradék el nem bomlott része. A vastag filcréteg már zavarja az egészséges gyep életfeltételeinek biztosítását. A lebomláshoz ráadásul nitrogént von el, ami rontja a gyep színét.

A felszíni filcréteg eltávolításához gereblyézési elven működő ápoló eszközökre van szükség. Ezek jellemzően a különböző gyepszellőztetők, melyek közül a mélyszellőztetők a talaj felszínébe is belevágnak, ezzel is javítva az oxigénellátást, és gyorsítva a nemezben zajló folyamatokat. A hagyományos gereblye vagy a drótfogú fűgereblye alkalmazása inkább a friss nyiradék összeszedésre és a gyepre hulló falevelek, eltávolítására szolgál − hívta fel a figyelmet a szakember.

A szellőztetés után gondoskodnunk kell a megritkult, „kopasz” foltok újravetéséről, különösen, ha a vetőmag keverékünk eredetileg olyan fajtákból állt, melyek nem hajlamosak önállóan benőni a foltokat.

Az újravetés után jöhet a tápanyag utánpótlása, amihez számtalan, különböző fajtájú és állagú gyeptrágya áll rendelkezésre. Vannak speciális műtrágyák is, melyek között vannak gyomirtó, mohairtó tulajdonságúak, és hosszú hatásúak is. Ügyeljünk rá, hogy az optimális mennyiséget egyenletesen juttassuk ki a felületre.

Ezt követi az öntözőrendszer ellenőrzése és beüzemelése. Ellenőrizzük a szórófejeket, a csapokat, és − amennyiben vannak ilyenek − tisztítsuk meg a különböző szenzorokat és teszteljük a vezérlő berendezést is.

Amennyiben szükséges, a tavasz során időről-időre célszerű gondoskodni a növényvédelemről is, ami a gyepek esetében elsősorban a gombák, mint kórokozók elleni permetezést jelenti.
Ha mindezt elvégeztük, jó esélyünk van rá, hogy pázsitunk hamar magához tér a hosszú tél után, és színével, állagával messzire hirdeti a gondos ápolás eredményét.
Hozzászólások (1)

Kovács Imréné
2010. okt. 26. (3 104 napja)

Kedves Szakértő!
 
Sportfűmaggal bevetett területen, a várt szép fű helyett fű és gyom keveréke nőtt. Szeretném megkérdezni, hogy létezik e olyan permetszer, amely csak a gyomot írtja ki, s a fű épen marad. Mivel nagyobb terletről van szó, az elhalt gyomnövényt ki kell e szedni, s milyen fűmaggal ajánlott az újravetés és melyik hónapban.Üdv.  


Friss hozzászólások

2019.április 25., csütörtök / 10:47

Miért sárgul foltokban a frissen lerakott gyepszőnyeg?

2019.április 24., szerda / 13:23

Miért sárgul foltokban a frissen lerakott gyepszőnyeg?

2019.április 24., szerda / 13:20

Szaraz foltok a gyepen

2019.április 24., szerda / 13:13

Flamingóvirágom levele barnul

2019.április 24., szerda / 13:12

Érdeklődni szeretnék hogy az orchideam szára el száradt és le vágtam jól tettem? A levelei szép zöldek! Válaszukat előre is köszönöm szépen!

2019.április 24., szerda / 12:21

Leander pajzstetűre milyen bio készítményt vásároljak?

2019.április 24., szerda / 12:19

erkélyre való porvédő növény

2019.április 24., szerda / 12:14

Miért sárgulnak, barnulnak a levélvégek ?

2019.április 24., szerda / 12:10

Fehér penész az Orchideán mit tegyek?


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia