szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Élő, nyers rizs

Szépzöld, 2010. dec. 05.


Szerző: Nagy Szaffina

 

Élő, nyers rizst pár szem répából, sárgapaprikából, és vöröshagymából készíthetünk.

 

Élő, nyers rizs

A zöldségeket alaposan megmossuk zöldség és gyümölcsmosóval, feldaraboljuk, és aprító gépben pépestre aprítjuk. Ízesítjük Himalája sóval, citromlével, olívaolajjal.

 

Az élő ételek enzimben gazdagok, nem történik hőkezelés, melynek hatására elpusztulnak az ásványi anyagok, és vitaminok. Éppen ezért a hagyományos rizs tökéletes helyettesítője a zöldségekből készült „rizs”.

 

Tipp:

Tehetünk hozzá kevés beáztatott napraforgómagot, de nem szükséges. A mag krémesebbé, finomabbá teszi.

Elkészíthetjük karfiollal is. Csak karfiollal vagy vegyesben, nagyon finom úgy is!

 

A gombákat úgy készítettem, hogy a nyers rizst gombaformába nyomtam, majd aprító gépben pépesre kevert pritamin paprikát kentem a gomba fejére. A pöttyök szintén nyers rizsből vannak. A gomba szárán lévő „fű”, pedig kapor. Petrezselyemmel és saláta levéllel díszítettem.


Egészségre gyakorolt hatása:
Fehérrépa: C és E-vitamint karotint és ásványi sókat tartalmaz. Vesetisztító, étvágygerjesztő hatású és gyomorerősítő.

 

A paprikában megtalálható: A-provitamin (karotin), B1-, B2-, C- és B6, P vitamin, valamint folsav. A C-vitamintartalma jelentős. Étvágygerjesztő, izzasztó, és vizelethajtó. A hegyes, zöldpaprikák gazdagabbak C-vitaminban. Gazdag káliumban. A kapszaicin nevű alkaloida adja a csípős ízét. Gyulladás csökkentő, antioxidáns. Fokozza a nyálképződést, és elősegítheti a nyugtató neuropeptidek (enkefalinok, endorfinok) kibocsátását az agyban. Étvágyjavító, emésztést elősegítő. Csökkenti a vérnyomást.

 

A vöröshagyma megfázásra, fülfájásra, és gégegyulladásra, és rovarcsípésre is használatos. Magyaros ételeink alap ízesítője. Illóolajat, B, C-vitamint, tartalmaz. Csípős ízét az allilszulfid vegyület adja, melynek baktériumölő hatása van. Bélféregűzésre, vizelethajtásra, vércukorszint csökkentésére is jól bevált „gyógyszer”.

 

A citrom nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint, flavonszerű glikozidot és illóolajat. A C-vitamin antioxidáns hatású, erősíti a szervezet immunrendszerét. A glikozid antibakteriális hatást fejt ki, az illóolaj pedig serkenti az emésztést. A citromlevet hagyományosan elsősorban megfázás, légúti fertőzés esetén javasolják antibakteriális, nyákoldó és gyulladáscsökkentő hatása miatt, de ezenkívül frissítő, lázcsillapító, álmatlanság esetén idegnyugtató, epehajtó, féregűző, vérképző hatást is tulajdonítanak neki.

 

Az olívaolaj antioxidánsokban gazdag. E-vitaminja szinte megfelel a bőr alatt található zsír szövetének. Belsőleg csökkenti az LDL koleszterin szintet, szív, és érrendszer védő, antioxidánsokban gazdag, jót tesz a májnak, a bélrendszernek, és izmoknak.


Forrás: www.szaffinafuszerkonyhaja.blogspot.com
 




Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2019.október 21., hétfő / 21:21

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 21., hétfő / 11:33

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 21., hétfő / 07:22

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 19., szombat / 15:01

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 18., péntek / 17:02

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 18., péntek / 16:28

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 02., szerda / 11:10

Krémalma: húsa a körtéé, íze az ananászé

2019.szeptember 23., hétfő / 09:18

Gömjuhar törzsén betegség

2019.szeptember 23., hétfő / 00:06

Rododendronom levelei sodródnak.


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia