szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Erre számítsunk ha vadcserjét telepítünk

Sulyok Józsefné, 2015. nov. 12.


Bogyótermésű vadcserjékkel bőséges, késő nyári élelemmel csábíthatjuk a kertbe az énekesmadarakat, a nagy pelét, a mogyorós pelét és a mókust.

Erre számítsunk ha vadcserjét telepítünk

Védelmet nyújt rossz időjárás esetén, lakótérként, napozóhelyként, vadászterületként, élelemként szolgál a madaraknak számára. De emellett a mókusok, pelék és más rágcsálók is szívesen lakmároznak a gyümölcstermésből, amellyel ilyenkor tele vannak a bokrok.

A szabadon növő és ezáltal kissé nagyobb területet igénylő vadsövények nagy mértékben hozzájárulnak a természetvédelemhez. Valós alternatívát kínálnak sok kisemlős, madár, rovar számára. Hogy a városokba történő átköltözés valóban működőképes lehet, mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy pl. Hamburgban ma már több mint 160 féle költő madár és majdnem 50 emlősfaj él.

Ha saját vadcserjés sövényt készítünk telepíteni, a tervezésnél jó tudni, hogy a távoli régiókból származó vadcserjéket is szívesen fogadják a madarak és más állatok. Az azonban tény, hogy amíg a honos cserjék általában 21 madárfaj számára biztosítják a táplálékot, addig az idegenből származók csak négy faj számára. Azok a cserjék választéka, amelyek nem nőnek nagyra, és így alkalmasak arra, hogy egy normál méretű kertbe kerüljenek, elismerten szegényes. Éppen ezért az arany középutat a vegyes élő-sövény jelenti.

Egy vadrózsa virágzási időszakát meghosszabbíthatjuk azzal, hogy többször virágzó, egyszerű virágú rózsafajtákkal egészítjük ki. És van még valami, amiről nem kel megfeledkezni: a csipkebogyót, akárcsak más vadgyümölcsöt nagyszerűen hasznosíthatunk a konyhában is. Némelyik vadcserje termése, pl. a fanyarkáé, akár közvetlenül a bokorról leszedve is finom csemege.

Kapcsolódó cikk: Így lesz jövőre szép dáliánk
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2019.május 15., szerda / 23:33

Gyep színe nem egyenletes, foltokban jobban nő

2019.május 14., kedd / 09:28

Gyomnövény meghatározás

2019.május 14., kedd / 09:17

Gyomnövény meghatározás

2019.május 12., vasárnap / 12:09

Milyen növény lehet ez?

2019.május 12., vasárnap / 12:05

Milyen növény lehet ez?

2019.május 11., szombat / 18:53

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2019.május 05., vasárnap / 14:49

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2019.május 02., csütörtök / 18:51

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2019.április 28., vasárnap / 08:32

Lyukacsos a szilvafa levele.


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia