szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Évelők ápolási titkai

Sulyok Józsefné, 2016. márc. 21.


A dísznövény alaptrágyázása elég az évelők számára.

Az alapos öntözés különösen az ültetés után nagyon fontos. Legjobb megoldás a beiszapolás, később pedig szükség szerint öntözzünk. 

Évelők ápolási titkai

Számos évelő támasztékot igényel, mert a szára nem elég merev. Például az évelő szarkalábat magassága miatt a szél könnyen eldönti. Ezért az ültetéssel egy időben mellé kell tűzni egy bambuszszálat, vagy valami mást, amihez a virágszárakat a fejlődésük során a bothoz tudjuk kötözővel erősíteni.

A közepes magasságú évelőket, pl. a hunyort rövid, nem feltűnő bottal rögzíthetjük. Ennél is kisebb növényeket, pl. a díszpipacs elfekvését speciális, nagy lyukú drótháló vagy fonat meg tudja akadályozni. A növény keresztül nő a hálón, így azt hamar eltakarják a levelek.

Az évelők egészségesek maradnak és jól fejlődnek, ha 2-3 évente a töveiket kiszedjük, szétbontjuk és újra telepítjük őket. Különben túl nagy bokrokká fejlődnek, amelyek széleiken szórványosan virágoznak, de a közepük már kopasz, nem növekednek, nem fejlődnek megfelelően. Fiatal hajtásokat is csak a külső részek hoznak, a közepük teljesen elpusztul.

Néhány évelő, pl. az őszirózsák, a díszpipacsok és az évelő szarkaláb száraz időben hajlamosak a lisztharmatosodásra. A fertőzött leveleket haladéktalanul távolítsuk el, és száraz időben gyakrabban öntözzünk. A beteg növényi részeket ne dobjuk a komposztra, hanem semmisítsük meg.

Kapcsolódó cikk: Palántanevelés 6 lépésben

 

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2020.május 15., péntek / 22:07

Vörösfenyő betegsége.

2020.május 15., péntek / 20:12

Barna foltok a japán juharon

2020.május 15., péntek / 20:06

Vörösfenyő betegsége.

2020.május 15., péntek / 20:03

Túl locsolás lehet az oka a foltosodásnak?

2020.május 11., hétfő / 15:15

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2020.május 10., vasárnap / 23:05

Foltokban sötétedő, szürkülő gyep

2020.május 10., vasárnap / 23:03

Magas örökzöld kerítés kis kertbe


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia