szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Ezért dönts a pozsgások mellett!

Sulyok Józsefné, 2015. júl. 15.


Szeretne olyan növényt, amely nem igényel sok törődést, és mégis látványos? Mindkét kívánsága teljesül, ha a pozsgásokat választja, amelyek a lakásban és a kertben egyaránt szépen mutatnak.

Ezért dönts a pozsgások mellett!

A pozsgások eredetileg sivatagi vagy tartósan aszályos területeken élnek, ezért alkalmazkodtak a tűző naphoz és a szárazsághoz. Ha mégis sikerül vízhez jutniuk, akkor azt hosszú időre elraktározzák, az arra módosult részeikben. Éppen ezért, ha nincs sok időnk a növények ápolására, akkor tökéletes választásnak számítanak. Látványosak és változatosak a sziklakertbe, kőrepedésekbe, vagy talajtakaróként ajánlják őket, de a terasz vagy a lakás díszei is lehetnek.

Általánosságban elmondható a pozsgásokról, hogy a száraz, meleg levegőt, sok fényt és jó vízáteresztő-képességű talajt igényelnek. Öntözés után várjuk meg, míg a földjük teljesen kiszárad, és csak utána locsoljuk meg őket újra. Azért a különböző fajok igényei között lehetnek eltérések, ezeknek érdemes utánajárni, amikor kiválasztjuk a kertünk díszét.

Csak egy párat vegyünk sorra

Gyógyító kövirózsa

Az egyik legismertebb pozsgás fajnak számít, és a legnépszerűbb is. Jellegzetes levelei lehetnek barnák, lilák, zöldek vagy vörösesek is. Ráadásul nemcsak szépek, hanem gyógyító hatásuk is van, ugyanis a friss levelekből préselt nedvek hatékonyak a gyulladások, sérülések kezelésére. Pl. rovarcsípésre, vágott sebre vagy bizonyos típusú fülgyulladásra.

Látványos agávé

Húsos, vastag levelei miatt igazán jellegzetes ez a növény, amelyre ezen kívül a fekete vagy a vörös tüskék hada felhívja magára a figyelmet. Mivel elég nagyra nő, ezért érdemes inkább önállóan nagy cserépbe tenni, hogy tudjon érvényesülni. Nem télálló, hideg időszakban 5-6 fokon kell tartani.

Igéző varjúháj

Gyönyörű virágdíszt ad, és közben semmilyen törődést nem igényel. Csoda, hogy a legtöbb kertben talajtakaróként felbukkan. A gyerekek kedvence, mivel vonzza a pillangókat és lehet bennük gyönyörködni. A napos helyet jól viseli, de a nagy szárazsággal sincs gondja.

Szépítő Aloé vera

Talán mindenki hallott erről a növényről, amit már az ókorban is használtak bőrfiatalításra, égési sérülések gyógyítására. Elég, ha egy keveset levágunk a levél végéről, és a nedvét máris tetszés szerint felhasználhatjuk. De nem csak gyógyító hatása miatt kedvelt, hanem mert igazán egzotikus külsejű. Bár hazánkban inkább szobanövényként érzi jól magát, mivel a fagyokat nem bírja, és a közvetlen, erős napfényt sem viseli jól. 

Kapcsolódó cikk: Zöldfűszerekkel az egészségért
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2018.december 07., péntek / 23:28

Flamingó virág levelei barnulnak

2018.december 07., péntek / 20:32

Flamingó virág levelei barnulnak

2018.december 07., péntek / 20:30

Szőlő és gyümölcsfa milyen fajta tápanyag szükséges

2018.november 30., péntek / 12:00

Diétázz trópusi tüskéstökkel!

2018.november 21., szerda / 07:24

Tippek az elburjánzó növények elszaporodása ellen!

2018.november 19., hétfő / 17:16

Helyre vetett gyümölcsfa kontra elvágott gyökérzet .

2018.november 19., hétfő / 17:02

Száraz agyagos, vályogos talajra milyen gyümölcsfát érdemes ültetni?

2018.november 15., csütörtök / 22:07

Gyep sárgulása, pókhálószerű foltok

2018.november 15., csütörtök / 22:00

Helyre vetett gyümölcsfa kontra elvágott gyökérzet .

2018.november 15., csütörtök / 21:57

Száraz agyagos, vályogos talajra milyen gyümölcsfát érdemes ültetni?


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia