szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Ezért szépek a kerekded fák

Sulyok Józsefné, 2015. dec. 02.


Népszerűek a gömbkoronájú fák, melyeket utcákra, terekre, parkokba, magánkertekbe egyaránt ültetnek, mert nem túl nagy méretűek. 

Ezért szépek a kerekded fák

A választék azonban általában csak a gömbszivarfára, a gömbakácra és a gömbjuharra korlátozódik. A faiskolák kínálata ennél jóval több lehetőséget kínál. Ősszel pl. színpompás leveleikkel remek látványt nyújtanak a mezei juhar, a mocsári tölgy és az ámbrafa gömbkoronájú fajtái.

A gömbkoronájú fáknak két csoportját különböztetjük meg:

Az első csoportba azok a metszést jól tűrő cserjék tartoznak, melyek koronáját ollóval formáljuk gömbölyűre. A bükk, a kecskefűz, lilaakác, a hamis ciprus esetében is elnyerhető így is a kívánt forma. Azonban ezeket a fákat minden évben meg kell nyírni. Akárcsak a sövénynél, június végén van a metszés időszaka, viszont aki még szeretné, az a tél végén még egyszer metszőollót ragadhat.

A második csoportba azok a különleges fajták tartoznak, amelyek természetes módon gömb alakú formával rendelkeznek. Ilyen pl. a páfrányfenyő, ámbrafa vagy a csepleszmeggy.

Az eredeti fajtákkal ellentétben ezek nem rendelkeznek igazi törzzsel, hanem inkább bokorszerűen nőnek. Ezért ezeket leoltják különböző törzsmagasságú alanyokra. Bár idővel a korona nagyobb lesz, azonban a fa magasságában csak keveset nő. Ennél a csoportnál is érdemes időnként formametszést alkalmazni, mivel idővel némelyik korona hajlamos a gömbformát lapos tojásformára módosítani.

Elsősorban a kicsi kertekbe vagy az előkertekbe ideálisak a gömbkoronájú fák, mivel méreteik áttekinthetőek maradnak. Még a kicsi ágyásba is találunk fát, pl. a téli bangitát vagy a kislevelű orgonát. Választásnál figyeljünk oda, hogy milyen lesz az őszi szín, illetve a virág.

Téli gondozási tippek: különösen a fiatal fáknál fontos a törzs védelme háncsgyékénnyel. Ez árnyékot tart a kéregnek, és megakadályozza, hogy napsütéses, de fagyos időjárásban a kéreg berepedezzen.

Kapcsolódó cikk: Ezért megéri tüsténkedni a kertben – 13 tipp

 

 

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2019.július 31., szerda / 07:39

Rhododendron levél száradás

2019.július 20., szombat / 17:26

Cukkini termése elrohad

2019.július 18., csütörtök / 06:42

Akác-csemete (valószínű selyemakác) betegség

2019.július 17., szerda / 22:16

Akác-csemete (valószínű selyemakác) betegség


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia