szépzöld

Ezt kend a kenyérre! 9 krém

Sulyok Józsefné, 2014. dec. 18.


Ha táplálkozásunk során minden olyan tápanyagot megkap szervezetünk, amire szüksége van, nem lesznek hiánybetegségeink, immunrendszerünk jól működik.
 

Ezt kend a kenyérre! 9 krém

Amennyiben valamilyen betegséget elkapunk, akkor is állapotunk jelentősen javítható úgy, ha a szükséges gyógynövényeket ételek formájában visszük be a szervezetünkbe. Erre nagyon jók a szendvicskrémek, melyek kenyérre kenve a napi étkezünkbe beilleszthetők, és a krémek fűzserezésére friss gyógynövények, fűszerek kiválóan alkalmasak.

Az alaprecepteknek a fűszerezése egyéni ízlés szerint is megoldható, vagy különféle gyógyhatás eléréséhez igazítottan is. Pl. bakteriális fertőzéskor hagymát, emésztési problémák esetén tehetünk hozzá köménymagot.

Céklakrém
Hozzávalók: 1 kg cékla, őrölt kömény, őrölt bors, 50 dkg vaj vagy margarin.

A céklát hájastól megfőzzük, majd megtisztítjuk, és kisebb darabokra szeleteljük, turmixoljuk úgy, hogy apró darabok is maradjanak benne. Hozzátesszük a fűszereket és a margarint vagy a vajat ki melyiket választja. Hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.

Karfiolkrém
Hozzávalók: 1 fej karfiol, 50 dkg vaj vagy margarin, só, őrölt bors és köménymag, 1 csokor apróra vágott petrezselyemzöld.

Sós vízben megfőzzük a karfiolt, kihűlés után villával széttörjük, hozzáadjuk a fűszereket, a darabolt petrezselyemzöldet, és a vajat vagy a margarint. Hűtőbe téve az ízeket összeérleljük.

Brokkoli-krém
Hozzávalók: 50 dkg brokkoli, só, őrölt kömény, őrölt bors, vaj, vagy margarin.

A brokkolit sós vízben megfőzzük, a főzőlevet leöntjük, amit valamilyen más étel elkészítésénél felhasználhatunk. Ha a brokkoli kihűlt, villával összetörjük és hozzáadjuk a fűszereket és a vajat vagy a margarint.

Hagymakrém
Hozzávalók: 80 dkg vöröshagyma, őrölt kömény és bors, 50 dkg margarin, kevés olaj.

A megtisztított hagymát apró kockákra szeleteljük, az olajon megdinszteljük, akkor jó, ha már barnás színű. Még egy kicsit villával megtördeljük, kihűlés után hozzáadjuk a fűszereket és a margarint.

Búzakolbász-krém
Hozzávalók: fél kg búza, 30 dkg vaj vagy margarin, ízlés szerint fokhagyma, vöröshagyma, só, gyömbér, köménymag, pirospaprika, bors.

Az előre beáztatott búzát megfőzzük, a fűszerekkel, vajjal vagy a margarinnal összedolgozzuk, és a hűtőben egy napig állni hagyjuk, majd aztán fogyasztható.

Sütőtökkrém
Hozzávalók: 50 dkg margarin, 1 közepes kanadai sütőtök, csipet só, 1 csokor kapor, kevés őrölt bors és őrölt köménymag.

A sütőtököt megtisztítás után apró kockákra szeleteljük, és kevés vízben megfőzzük. A levét leszűrjük, villával összetördeljük. Kihűlés után összekeverjük a fűszerekkel, az apróra vágott kaporral és a margarinnal. Ha nincs friss kapor, jó a szárított is, de abból többet használjunk.

Sárgarépakrém
Hozzávalók: 50-50 dkg sárgarépa, margarin, ízlés szerint őrölt kömény, rozmaring, bors, só. A sárgarépát tisztítás után felkarikázzuk és megpároljuk, majd villával összetörjük. Kihűlés után hozzáadjuk a fűszereket és a margarint.

Avokádókrém
Hozzávalók: 2 db avokádó, só, bors, őrölt kömény.

Az avokádót megtisztítjuk, a magját kiszedjük, a többi részét villával összetörjük. A fűszerek hozzáadása után pár órára a hűtőbe tesszük. Aki nem szereti túl intenzív ízét, tegyen bele margarint.

Sárgaborsókrém
Hozzávalók: 25 dkg sárga vagy zöldborsó, 1 fej vöröshagyma, 1 db babérlevél, őrölt bors, köménymag, só, 50 dkg vaj vagy margarin.

A borsót megfőzzük a vöröshagymával és a babérlevéllel együtt. Miután megpuhult, kivesszük belőle a babérlevelet és a hagymát, villával összetörjük. Hozzáadjuk a fűszereket, vagy esetleg valamilyen más ízesítőt is tehetünk bele. Ha kihűlt, elkeverjük a margarinnal és a hűtőbe tesszük, hogy az ízük jól összeérjenek.

Kapcsolódó cikk:

Két fűszer egy fáról, avagy hogyan kerül a szerecsendió az asztalra?




Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2017.november 20., hétfő / 19:28

Amarillisz virágoztatása

2017.november 04., szombat / 21:08

Profil módosítás - Visszajelzés

2017.október 31., kedd / 10:15

Orchidea magról szaporítása

2017.október 31., kedd / 10:11

Kétszer termő málnatöveket kaptam.Szeretném megkérdezni,hogy az őszi tarra vágás után a tavaszi hajtásokból tövenként mennyit hagyhatok meg az 1,2,3 -dik évben, illetve a további években? Újratelepítés Hány év után szükséges. Köszönöm!

2017.október 30., hétfő / 22:16

Yucca pálmám levele sárgul törzse puha

2017.október 30., hétfő / 21:58

Yucca pálmám levele sárgul törzse puha

2017.október 29., vasárnap / 07:43

4m -es fenyo attelepitese


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia