Fagyal, a közkedvelt sövénynövény

Bényei Zoltánné, 2008. szeptember 09., kedd


A fagyalt leggyakrabban sövénynek telepítik, pedig nagyon szép szoliter növény is lehet a virággal vagy terméssel megrakott cserje.

Vitathatatlan, hogy a közönséges fagyal: Ligustrum vulgare szinte a legegyszerűbb, igénytelen és gyorsan növő sövénynek való faj. 3-4 méteresre is növő, a nyírást jól tűrő lombhullató cserje, melyet lassan kiszorít a termesztésből az örökzöld fagyal. Lándzsás levelei fénytelenek, illatos, fehér virágai tömött bugában nyílnak június-júliusban. Az ősszel fénylő feketére érő bogyófürtök különleges díszítőértéket adnak a növénynek. Az átlagos vízigényű, talajban sem válogatós cserje jól tűri a szárazságot is, napos és árnyékos helyen egyaránt jól érzi magát.


Újabban nagyon kedvelt a télálló fagyalból: Ligustrum ovalifoliumból képzett sövény. A 2,5-5 méterre növő cserje ágrendszere sűrű, mereven felálló. Fényes, sötétzöld, dekoratív levelei tavaszig az ágakon maradnak, esetleg erős hidegben megbarnulnak, majd rügypattanáskor hullnak le. Fehér, fürtös virágai illatosak, termése kékesfekete bogyó. Leginkább sövénynek ültetik, a metszést jól tűrő, igénytelen fajt. Napon, félárnyékban egyformán szépen megél, árnyékban viszont hamar felnyúlik. Vízigénye átlagos, talajból a kötöttet szereti .

 


Sok változata is kedveltté vált, mint például:


a fehértarka fagyal: Ligustrum ovalifolium „Argenteum”,


a sárga-tarka fagyal: Ligustrum ovalofolium „Aureum”,


a törpe fagyal: Ligustrum ovalifolium „Nünü”.

 


Bármelyiket telepíthetjük szoliternek és sövénynek is, a tarka változatok szép színfoltot adnak a kertben, a törpe változatból pedig különleges alacsony, lassú növésű sövény nevelhető.


Telepítés után mindig ügyeljünk a megfelelő vízadagra, később már bírják a szárazságot is. A telepítési tőtávolság általában fajtától függően 15-30 cm, lehetőleg hármas kötésben, begyökerezés után érdemes 3-5 rügyre visszametszeni, így hamar besűrűsödik.


A további metszést a sajátos igény szerint kell végezni, attól függően, hogy milyen magasra szeretnénk engedni a sövényt, a szélességet szintén az elején kell eldönteni. Az első évben már kialakítható a kívánt forma, aztán ezt rendszeres nyírással tartsuk karban.
 

Kapcsolódó rovatok: Kertészkedés, Hobbi

Kapcsolódó cikk: Kiteljesedett a selyemakác

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


 • kep
  Champion® WG 20 gramm
  Gombaölők
  271 Ft
  Mikrogranulált réztartalmú gombaölő szer. Lisztharmat kivételéve...
 • kep
  Glialka Star 1 liter
  Gyomirtás
  2 968 Ft
  Környezetbarát glifozát formuláció. Szőlőben, gyümölcsösben, gye...
 • kep
  Wuxal® Super 2 dl
  Tápanyagellátás
  10%
  565 Ft
  509 Ft
  Magyarország egyik legkedveltebb levél- és öntözőtrágyája. Haték...
 • kep
  Champion® WG 1 kg
  Gombaölők
  5 059 Ft
  Mikrogranulált réztartalmú gombaölő szer. Lisztharmat kivételéve...
Kertdoktor
Friss hozzászólások

2014.augusztus 20., szerda / 21:38

Milyen növény látható a képen?

2014.augusztus 18., hétfő / 15:05

Foltos, sárguló gyepszőnyeg

2014.augusztus 18., hétfő / 09:50

Foltos, sárguló gyepszőnyeg