szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Fahéj, a fűszerek királynője

Sulyok Józsefné, 2008. dec. 03.


Ki tudná elképzelni az ünnepi és karácsonyi készülődést fahéjillat nélkül? A süteményeket finomabbá, a kompótokat befőtteket ízesebbé varázsolja, de még az egyszerű tejberizst is feldobja egy csipetnyi ebből az aromás fűszerből. A fagyos téli napokon kortyolgatott, szívet-lelket melengető forralt bor is fahéjtól illatozóan az igazi. De mi teszi ilyen különlegessé ezt a fűszert?

 

                    

Gondolták volna, hogy a fakéregért véres háborúk dúltak?!
A valódi fahéj Ceylonból származik. Kínai rokonához, a kassziához hasonlóan ez a fűszer is a babérfélék családjába tartozó trópusi örökzöld fának a szárított belső kérge. A fiatal növények ágairól kétévente hántják le a kérget. A kis darabokat azután megtisztítják és egy napig levegőn szárítják. Ezután rövid üreges pálcikákra tekerik fel a kéregdarabkákat, a széleket pedig gondosan összenyomják. A törött kisebb darabokat a nagyobb csövek belsejébe tekerik. Teljes száradás után a fahéjrúd vékonnyá és törékennyé válik, színe pedig szép vörösesbarna árnyalatúvá lesz.

 

A fahéj forrását valamikor nagy titok fedte. Egyike volt azoknak a fűszereknek, melyeket elsőként kezdtek keresni az európai felfedezők a XV. és XVI. században. Mintegy 300 évig harcoltak egymással a portugálok, a franciák és az angolok a fahéj kereskedelmi monopóliumának megszerzéséért. Valóságos fűszerháború dúlt, mely során sokan meggazdagodtak, de gyakran emberáldozatot is követelt.


Például 1522-ben Magellán hajói közül egy tért vissza a Fűszer-szigetekről, igaz, gazdagon megrakodva. A hajó kapitánya jutalmul magas rangot és címerhasználati engedélyt kapott. Címerét két fahéjrúd, három szerecsendió és tizenkét szegfűszeg díszítette. Az illatos fűszernövény hazánkban is a XV. században érkezett. Az édeskés, ugyanakkor kesernyés ízű fahéj nagyon intenzív aromával rendelkezik. Kiválóan harmonizál a gyömbérrel, köménnyel, szegfűszeggel, vaníliával és a szerecsendióval. Őrölt állapotban mézes sütemények, gyümölcslepények, rétesek, fánkok, rizs és tejes ételek ízesítésére használjuk, csöves formában kompótok, befőttek, gyümölcslevesek, forralt borok nélkülözhetetlen alkotórésze.

 

Gyógyerő a bájitalban

Már a bibliai időkben is használták, mint illatszert és füstölőt. Az egyiptomiak balzsamokba keverték. A héberek, a görögök és a rómaiak pedig az ételeiket fűszerezték vele.
A népgyógyászat a megfázás és a nátha ellenszereként alkalmazta, de görcsoldónak és gyomorvidító szernek is hatásos.
Állítólag afrodiziákumként is megállja a helyét – már a XII. században a keresztes vitézek is tudták ezt, és serkentő szerelmi bájitalt készítettek belőle.
Illóolaja pedig javítja a közérzetet, gondolatébresztő és gondűző hatású.

 

Kapcsolódó cikk:
Útmutató a zöldfűszerekhez

 

Kapcsolódó rovatok:
Kertészkedés
Hobbi
Tudja-e, hogy…

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2019.február 12., kedd / 12:10

Levélsárgulás a friss hajtásokon

2019.február 12., kedd / 12:03

Mi baja lehet növénynek?

2019.február 12., kedd / 11:55

Mi baja lehet növénynek?

2019.február 10., vasárnap / 20:00

Babérmeggy leveleinek foltosodása

2019.január 28., hétfő / 19:11

Szeretném tudni mi a neve a növénynek

2019.január 26., szombat / 11:13

Szeretném tudni mi a neve a növénynek

2019.január 26., szombat / 10:46

Szeretném tudni mi a neve a növénynek

2019.január 24., csütörtök / 15:02

Szeretném megkérdezni,hogy málna dugványt,hogyan tudok vírusmentesíteni.Köszönöm válaszukat.

2019.január 24., csütörtök / 15:00

Szeretném tudni mi a neve a növénynek


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia