szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Fahéjas-almás torta karamellöntettel – nem csak Karácsonyra

Orbán Krisztina, 2014. dec. 05.


Ez az egzotikus fűszerekkel és karamellöntettel megbolondított, lágy tésztájú almás torta fahéjillata által minden bizonnyal odakívánkozik majd a karácsonyi asztalra, ugyanakkor egy egyszerű hétköznapot is bármikor megédesíthetünk vele.

Fahéjas-almás torta karamellöntettel – nem csak Karácsonyra

Fahéjas-almás torta karamellöntettel

Hozzávalók a tortához:

4 db alma

32 dkg liszt

19 dkg kristálycukor

17 dkg barnacukor

3 tojás

3 dl olívaolaj

3 és fél teáskanálnyi őrölt fahéj

1 teáskanálnyi szódabikarbóna

1 teáskanálnyi só

háromnegyed teáskanálnyi szerecsendió

háromnegyed evőkanálnyi vaníliaaroma

porcukor ízlés szerint

Hozzávalók a karamellöntethez:

22 dkg barnacukor

17 dkg vaj

1 teáskanálnyi vanília

75 ml tej

A tortát az alábbiak szerint készítjük el.

Az almákat meghámozzuk és kockára vágjuk.

Egy nagy tálba beleöntjük az olajat, majd ráütjük és elkeverjük benne a tojásokat. Ezután hozzáadjuk a kristálycukrot és a barnacukrot, és addig verjük, amíg egy teljesen sima krémet kapunk.

A lisztben elkeverjük a fahéjat, a szódabikarbónát, a sót és a szerecsendiót, majd kis adagonként alaposan belekeverjük a cukros krémbe. Amikor a tészta összeállt, hozzáadjuk a vaníliaaromát is, amivel még egyszer jól megkeverjük. Az immár szép tömött tésztába belekeverjük az almakockákat, majd a tésztát két vékonyan kikent és belisztezett vekni sütőformába, vagy egy tepsibe öntjük.

A tésztát ezt követően a 170 fokra előmelegített sütőbe rakjuk, és nagyjából 45-50 percen át sütjük. A tészta akkor sült meg, amikor egy a közepébe szúrt fapálcikát már tisztán tudunk kihúzni belőle. Ezt 45 perc után folyamatosan próbálgatjuk, hogy a torta biztosan ne süljön túl. Amikor a torta megsült, kiemeljük, és egy rácsra helyezzük hűlni.

Amíg a torta hűl, elkészítjük rá a karamellöntetet is.

A vajat alacsony lángon megolvasztjuk, majd belekeverjük a barnacukrot és a tejet. Ezt követően szintén alacsony lángon, nagyon lassan felforraljuk, és nyolc percen át folyamatos kevergetés mellett forrni hagyjuk. Ezután levesszük a tűzről a karamellt, belekeverjük a vaníliát, és hagyjuk meghűlni. Amikor a tészta is meghűlt, ízlés szerint porcukorral megszórjuk a tetejét, majd rácsorgatjuk az öntetet, és már fel is szolgálhatjuk az ínycsiklandó fahéjas-almás tortát.

Kapcsolódó cikk: Kókuszos édességek egyszerűen és gyorsan




Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2019.november 03., vasárnap / 14:41

Gyümölcsös az erkélyen

2019.október 21., hétfő / 21:21

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 21., hétfő / 11:33

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 21., hétfő / 07:22

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 19., szombat / 15:01

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 18., péntek / 17:02

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 18., péntek / 16:28

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 02., szerda / 11:10

Krémalma: húsa a körtéé, íze az ananászé

2019.szeptember 23., hétfő / 09:18

Gömjuhar törzsén betegség


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia