szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Februári tavasz lesz?

Topor Erika, 2016. febr. 22.


Még javában tartanak a téli metszések, és a talaj menti fagyok is igen gyakoriak. Ennek ellenére a napközben a hőmérséklet rendszerint 10 fok felett van és egy-két helyen előbújtak a hagymás virágok is.

Februári tavasz lesz?

Mindenki számára a legjobban várt érzés a tavaszi kertészkedés adta örömök, de ezzel csínján kell még bánni, hiszen ismerve az elmúlt évek időjárásait, nem először fordult elő a hóban lépkedő húsvéti locsolkodók látványa. A téli metszés lényegében azért jó, mert a nedvkeringés a növényekben le van állva, de egyre több helyen tapasztaltuk, hogy gyöngyöztek a szőlővesszők, nedvesek a szilvafa hajtásai a metszéskor.

A februárban meginduló kikelet hátránya, hogy a márciusi fagyok áldozatául esnek a gyümölcskezdemények, a virágbimbók. Ennek egyik legjobb módja, mely régóta a kertészeti gyakorlatban ismert a fák törzsének mésszel való kenése. A mész megakadályozza, hogy a rövid napsütéses időszakban a fák kérge felmelegedjen, majd éjjel könnyen lehűljön. A fehérre meszelt fák nedvkeringése egy-két héttel később kezdődik meg, és ezzel a fagyveszélyes időszak átvészelhető.

A korai tavasz lehetővé teszi a komposzt és a szervestrágya kijuttatását.

A korai tavasz egyik nagy nehézsége, hogy a kártevők tojásai és a kórokozók spórái át tudnak telelni, ezért a fák kérgét is ilyenkor tisztogassuk meg. Válogassuk át az ültetvényekben a fákat. Mivel nncs lombozat, jobban szembetűnik, ha a hajtások gombafertőzöttek. Ha szükséges, inkább vágjuk ki az egész fát, mintsem hogy más egészséges fákat megfertőzzön. Házikertben ilyenkor lehetőség van a növényvédelemre, de sok esetben inkább itt is a kivágás és a beteg fák elégetése a javasolt.

A fák tősarjait is könnyebb ilyenkor kivágni, hiszen kevés ilyenkor az akadályozó tényező, ráadásul időjárás függően végezhető kerti munka.

A lemosó permetezés viszont még nem aktuális, azt majd február közepétől végezzük csak.

A téli metszések folytathatók egészen a virágzásig, így a koronaalakítás, a vízhajtások kiszedegetése szintén egy februárban végezhető munkafeladat.

Kapcsolódó cikk: Így lesz örömteli a hagymások ültetése
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2019.június 18., kedd / 13:16

Selyem akác betegség

2019.június 18., kedd / 12:00

Selyem akác betegség

2019.június 17., hétfő / 01:16

Örökzöld magnólia-levélsárgulás ősszel

2019.június 17., hétfő / 01:05

Örökzöld magnólia-levélsárgulás ősszel

2019.június 14., péntek / 12:50

Paprika levél elváltozás

2019.június 09., vasárnap / 19:31

Mi rágja le a kikelt babnak a levelét a földtől 1 cm magasságban

2019.június 06., csütörtök / 15:12

A csodasövényen a képen látható elváltozás van, nagyon elterjedt , tavaly még nem láttam.

2019.május 23., csütörtök / 22:28

Volt egy barka fánk valami a föld alatt két-három centire teljesen elrágta a szárát.


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia