szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Főzz pórsáfránnyal! Ezért egészséges!

Sulyok Józsefné, 2014. febr. 19.


Készíthető vele erőleves és pácolt sáfrányos marha is. Ismerjük sáfrányos szeklice néven is a valódi sáfrány helyettesítőjeként is.

Főzz pórsáfránnyal! Ezért egészséges!

Őshazájáról, származásáról megoszlanak a vélemények. Egyesek a trópusi Afrikába, mások Nyugat-Ázsiába, illetve Földközi-tenger környékére helyezik. Egységes a vélemény abban, hogy trópusi, szubtrópusi tájról terjedt fokozatosan át a mérsékelt égöv alá. Írásos bizonyítékok vannak arról, hogy az ókori Egyiptomban, Palesztinában már az időszámításunk előtti évezredben is ismerték és termesztették. Fészkes virágzatú, virágzatának festékanyaga ételszínezésre való, magjából olajat préselnek.

Az egyéves növény fehér karógyökere 25-40 cm mélyen hatol a talajba, közben oldalgyökereket fejleszt. Halványsárga szára egyenes, a talajviszonyoktól függően 50-150 cm hosszúra nő meg, csak a felső részén ágazik el. Szórt állású levelei hosszúkásak vagy tojásdad alakúak, hegyesek. A virágok kezdetben sárgák, majd narancssárgák, később lángvörös színre változnak. A napraforgóéhoz hasonló termése 5-7 mm hosszú, fehér színű. A virágokban két színes anyag halmozódik fel, elsősorban a szaflórsárga és a kartamin vagy szaflórvörös. A termésében 20-20 %-ban zsíros olaj és nyersprotein található.

Melegigényessége miatt a Földközi-tenger környéki országokban kedvelt növény. A magok viszonylag alacsony (7-8 C-fok) hőmérsékleten csírázásnak indulnak, de az optimális csírázási hőmérséklete 19-22 C-fokon van. A tűző napfényt, erős megvilágítást szereti. Árnyékban szára elágazik, virágzása elhúzódik és kevés a maghozama. A sok fény nemcsak gyors növekedéshez, hanem a magok olajtartalmának kialakulásához is szükséges. Hideg, borult az átlagosnál csapadékosabb nyáron a magtermés mennyisége és olajtartalma is kevesebb. Közepes vízigényű, gyorsan fejlődő. Szárazságtűrő képessége közepes, a hosszan tartó aszály esetén érdemes öntözni.

Szinte minden talajon termeszthető, kivéve az erősen kötött, vizenyős, hideg típusúakat és a futóhomokot. A terület kiválasztásakor a talaj gyors melegedése a legfontosabb.

Közepes tápanyagigénye mellett jól hasznosítja a talaj tápanyagkészletét, így szerves trágyázást nem igényel.

Egyéves, ezért vetésforgóban is szerepeltethető, sőt önmaga után 2-3 évig termeszthető.

Egyszerű helyrevetéssel szaporíthatjuk. Gyors növekedést általában áprilisi vetésből várhatunk. Kora tavasszal a hideg talajban nem, vagy csak nagyon lassan csírázik. Vetés után a sorokat takarjuk be, kissé tapossuk is meg, különben a madarak kicsipegetik a földből. 10 C-fokos talajhőmérséklet felett, ha elegendő a nedvesség, egy héten belül kezd kikelni. Kelés után többszöri kapálással tartsuk fenn a morzsalékos talajszerkezetet. Öntözni általában nem szükséges, de száraz tavasz esetén egyszer-kétszer érdemes belocsolni. Az egyelés fontos, de 10-15 cm-nél ne legyen nagyobb távolság a sorokban.

A virágszirmok szedését a teljes virágzás után kezdjük meg, amikor színük a narancssárgából lángvörösre változott. Sajnos a virágok nem egyszerre nyílnak, így a begyűjtése is elhúzódik. 4-5 naponta ismételjük meg a szedését. Idő hiányában, vállalva a minőség csökkenését, kéthetenkénti szedést ütemezzünk be.

Az összegyűjtött virágokat száraz, szellős helyen, napfénytől védve, vékony rétegben kiterítve szárítsuk meg, néha forgassuk át, mert az alsó réteg könnyen befülledhet, illetve bepenészedik.

A pórsáfrány többféle néven ismeretes: sáfrányos szeklice, olajözön, Carthamus tinctorius. Szárított csöves virága magyar sáfrány vagy saflór néven kerül a kereskedelembe. A népgyógyászatban nyákoldó teakeverékekben használták. Festékanyag-tartalma miatt élelmiszerek, gyógyszerek színezésére való. Kiválóan helyettesíti a jóval költségesebben előállítható valódi sáfrányt. Terméséből finom olajat vonnak ki, amely étkezési és takarmányozásai célokra egyaránt megfelelő. A napraforgóhoz hasonlóan nagy olajtartalmáért Ázsián kívül Európa egyes országaiban és Amerikában is foglalkoznak nagybani termeléssel.

Tipp! Sáfrányos erőleves

Hozzávalók: 2 húsleveskocka, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, pici babérlevél, késhegynyi köménymag, késhegynyi őrölt sáfrány, 2 tojássárgája, só, 2 dkg vaj, 1,5 dl tej, 2 csokor zöldkapor.

A húsleveskockát 1 liter vízben feloldjuk, beletesszük a feldarabolt paradicsomot, zöldpaprikát, a babérlevelet, a köménymagot és a sáfrányt, majd 10 percig forraljuk. Közben a tojás-sárgákat habosra keverjük a tejjel, a sóval meg egy csokor apróra vágott kaporral, kivajazott kis tepsibe öntjük, hogy vékony tésztát kapjunk, és a sütőben gőzfürdőben 10 percig sütjük, majd deszkára borítjuk. A kész levest átszűrjük, vékony laskára belevágjuk a levesbetétet, tányérokba vagy csészékbe osztjuk, és a tetejét megszórjuk a második csokor apróra vágott kaporral.

Pácolt sáfrányos marha

Hozzávalók: 1,5 kg csont nélküli marhacomb, 1 dl borecet, 1-2 gerezd fokhagyma, 2 fej vöröshagyma, 2 kávéskanál só, 1 kávéskanál koriander, 1 késhegynyi chili, ugyanennyi őrölt köménymag és őrölt sáfrány, 2-3 evőkanál olaj, 1 dl víz.

A kockára vágott húst ecetben áztatjuk kb. 30 percig. Közben reszeljük le a hagymát, fokhagymát, adjuk hozzá a fűszereket, keverjük pépesre, majd keverjük össze a húsdarabokkal. Hagyjuk további 30 percig állni, és még öntsük rá a maradék ecetet. Majd forró olajban süssük át jól a húsdarabokat, öntsük rá a vizet, és befedve főzzük puhára.

Kapcsolódó cikk:

Fess sáfrányos szeklicével!




Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2019.november 03., vasárnap / 14:41

Gyümölcsös az erkélyen

2019.október 21., hétfő / 21:21

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 21., hétfő / 11:33

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 21., hétfő / 07:22

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 19., szombat / 15:01

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 18., péntek / 17:02

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 18., péntek / 16:28

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 02., szerda / 11:10

Krémalma: húsa a körtéé, íze az ananászé

2019.szeptember 23., hétfő / 09:18

Gömjuhar törzsén betegség


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia