szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Francia vaníliakrém torta

Szépzöld, 2009. dec. 07.


Más néven: Saint-Honoré torta

Beküldő: Szászné Lévai Bettina

Francia vaníliakrém torta

Hozzávalók
A tésztához: 10 dkg vaj, 25 dkg liszt, 6 tojás, fél kk. sütőpor

A krémhez: 15 g zselatin, 1 cs. vaníliás cukor, 25 dkg cukor, 4 dl tej, 6 tojás, 1 cs. vaníliás pudingpor

A díszítéshez: 1 kk. citromlé, 20 dkg cukor, 1 cs. vaníliás cukor, 1 cs. habfixáló, 2,5 dl tejszín

 

Előkészítés
A tésztához a vajjal és csipet sóval felforralunk 2,5 dl vizet. Beleszórjuk a lisztet, és folyamatosan kevergetve addig forrósítjuk, amíg a massza összeáll. Lehúzzuk a tűzről, hagyjuk majdnem teljesen kihűlni. Sütőpapírral kibélelünk egy 26 cm átmérőjű, kapcsos tortaformát és egy nagyobb tepsit. A sütőt 220 °C-ra előmelegítjük, aljára beteszünk egy melegvízzel félig telt edénykét.

 

Elkészítés
A tojások egyikében eldolgozzuk a sütőport, majd egyenként valamennyit a masszához keverjük. Sima csőrös habzsákba töltjük, fél cm távolságot tartva koncentrikus köröket nyomunk belőle a tortaforma aljára. A maradékból nagyobb mogyorónyi halmokat nyomunk a tepsire. Mindkét formációt aranysárgára sütjük, végül a kikapcsolt, fakanállal kitámasztott ajtajú sütőben még 5 percig szárítjuk. A tésztalapot és a fánkocskákat rácsra emeljük.

 

A krémhez a zselatint felolvasztjuk. A vaníliás cukrot 5 dkg cukorral együtt 3 dl tejhez adjuk, felforraljuk. A tojások sárgáját simára keverjük a pudingporral és a maradék 1 dl tejjel, majd hozzászűrjük a vaníliás tejet, gőz fölött besűrítjük, végül beleolvasztjuk a zselatint és lehúzzuk a tűzről.

 

A tojásfehérjét csipet sóval kemény habbá verjük, majd apránként 20 dkg cukrot keverünk bele. Beleforgatjuk a meleg krémbe. A tortaforma oldalát sütőpapírral kibéleljük, belefektetjük a tortalapot, tetejére simítjuk a krémet, és 12 órára behűtjük.

 

A díszítéshez 2 ek. vízzel és a citromlével aranysárgára pirítjuk a cukrot. Egyenként megmártogatunk benne 17 fánkocskát, és rácsra ültetve hagyjuk megszáradni rajta a mázat. A maradékból fakanál segítségével hosszú csíkokat húzunk.

 

Leemeljük a tortáról a karikát és a sütőpapírt, tálra csúsztatjuk, oldalát apróra vágott fánkforgáccsal beszórjuk. A vaníliás cukorral és a habfixálóval kemény habbá verjük a tejszínt, csillagcsőrös habzsákba szedjük, majd becsíkozzuk vele a torta tetejét. Szélét körberakjuk a fánkocskákkal és egyet a közepére is teszünk. A karamellcsíkokkal díszítjük közvetlenül tálalás előtt.
 

 

Kapcsolódó cikk:

Túrótorta vegyes gyümölccsel

 

Kapcsolódó rovatok:

Hobbi

Könyvek

Receptek

Fórum

 

Kapcsoldóó könyv:

Mézeskalácsok

 




Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2019.október 21., hétfő / 21:21

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 21., hétfő / 11:33

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 21., hétfő / 07:22

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 19., szombat / 15:01

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 18., péntek / 17:02

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 18., péntek / 16:28

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 02., szerda / 11:10

Krémalma: húsa a körtéé, íze az ananászé

2019.szeptember 23., hétfő / 09:18

Gömjuhar törzsén betegség

2019.szeptember 23., hétfő / 00:06

Rododendronom levelei sodródnak.


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia