szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Frissítse fel kamráját egy új mártással

Sulyok Józsefné, 2012. jún. 18.


Édes, savanyú, fűszeres, sőt csípős, de annyira tömény, hogy sokáig elég, és ha húsok mellé adagolja, új ételvarázslatokkal lepheti meg a családját. Ez a néhány tulajdonsága a csatninak már elég meggyőző érv az elkészítés mellett.

Frissítse fel kamráját egy új mártással

Zöldségből, gyümölcsből főzzük, ecettel, cukorral tartósítjuk, és ügyeljünk rá, hogy ne legyen híg, maradjon darabos. Eredetileg mangóból és más trópusi gyümölcsökből készült, hagymával, mazsolával, de helyi alapanyagokból is főzhető, és a magyar konyhában is beilleszthető. Például vadhúsok, főtt marha és egyéb leveshúsok mellé torma, mustár, paradicsomszósz, savanyúság, saláta helyett.


Íme, egy jó paradicsomos csatni recept:


Hozzávalók: 3 kg paradicsom, 1 kg alma, 1 kg hagyma, 1 nagy fej zeller, 10 dk friss gyömbér összeaprítva, 2 db paprika, 10 dk mazsola, fél kg cukor, 3 dl bio ecet (5-6 %-os), ízlés szerint szerecsendió, só, csilipor, fahéj, szegfűbors.
A hozzávalókat összevágjuk, elforraljuk, és takarékon főzzük 2-3 órán át, időnként keverjük meg. Inkább kisebb befőttesüvegbe tegyük el, hogy gazdaságosabban használjuk fel. 
 

Ecet és pálinka


A falvakban ma is használnak számos gyümölcshasznosító módszert a befőzésen kívül. Bármilyen gyümölcsből előállíthat ecetet, ha ledarálja vagy felaprítja a gyümölcsöt, hozzáönt kétszeres mennyiségű vizet, 5 literenként egy evőkanál cukrot, leköti egy darab lepedővászonnal, és meleg helyen hagyja erjedni. Általában akkor érett ecetté, ha színtelenné válik, akkor egy vékony csővel le kell szívni. Ízesítheti fűszernövénnyel, fokhagymával.
Amivel már végképp nem bírunk, de még egészséges és nem rothadásnak indult gyümölcs, az mehet a cefrébe és lefőzhetjük pálinkának.

 

Kapcsolódó cikk:

Különleges bodzás receptek

Savanyúságok készítése




Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2019.november 03., vasárnap / 14:41

Gyümölcsös az erkélyen

2019.október 21., hétfő / 21:21

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 21., hétfő / 11:33

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 21., hétfő / 07:22

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 19., szombat / 15:01

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 18., péntek / 17:02

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 18., péntek / 16:28

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 02., szerda / 11:10

Krémalma: húsa a körtéé, íze az ananászé

2019.szeptember 23., hétfő / 09:18

Gömjuhar törzsén betegség


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia