szépzöld

Garázskaput, helytakarékosan

Sulyok Timea, 2010. szept. 02.


Ma már szinte természetes, hogy családi házunk igényes, nem egyszer motorizált garázskapuval van felszerelve. Az azonban már igencsak újszerű megoldásnak számít, ha a garázs nyílászárója oldalirányban nyitható. Alábbi cikkünkben most ezt a típust mutatjuk be Olvasóinknak.

Garázskaput, helytakarékosan

A garázskapuknak alapvetően két fajtáját különböztetjük meg: a billenő és a szekcionált kaput. Az előbbi - ahogy elnevezése is mutatja - a függőlegesen álló kapulap nyitásakor vízszintes állásba billen fel emberi-, vagy motor által kifejtett erő hatására. A kapu ilyen esetben sínpáron fut, ezért a nyitás-zárás művelete meglehetősen könnyű.

 

A billenő kapuk jelentős hátránya azonban, hogy helyigénye igen nagy, működtetés közben akár 60-70 cm-re is kilóghat a fal síkjából, elfoglalva ezzel a garázs előtti teret. Ezzel a problémával viszont a másik típusnál, a szekcionált garázskapunál már nem találkozunk. Ezek a típusok - legtöbbször - vízszintes panelekre vagy lamellákra osztottak (innen az elnevezésük), s a fal síkja mögött, egy függőlegesből vízszintesbe hajló sínpáron nyitódnak fel, olyan módon, hogy a kapu lamellái felcsúsznak a garázs mennyezetére.

 

Tehát, a szekcionált garázskapunál - a billenő típussal ellentéten - a kapu előtti tér megmarad, a nyitás és csukódás egyáltalán nem jár helyveszteséggel. Abban az esetben azonban, ha garázsunk vagy pincénk alacsony, adott eseten nincs szemöldökmagasság sem, nem szerelhetünk vízszintesen szekcionált kaput, hiszen az a mennyezetre már nem férne fel a kapu és az azt tartó szerkezet.

 

Erre a problémára nyújt kiváló megoldás az oldalra nyitható, függőleges lamellákból álló szekcionált garázskapu. Az egyes paneleket csuklószerűen rögzítették egymáshoz, s a kapu kis ívben, padlóra és a falra szerelhető sínpáron gördülnek a garázs belső terébe, közvetlenül az oldalfal mellé. A garázs belső, áthajtási magassága és szélessége így teljes mértékben megmarad.

 

A függőleges tagoltság azt is lehetővé teszi, hogy akár csak egyetlen lamellát kinyitva használjuk, személyi bejártamként a kaput anélkül, hogy a teljes szerkezetet mozgatnunk kéne. Ráadásul ezen kapuk kialakítása teljesen biztonságos, a megfelelő zsanér-burkolatok megakadályozzák az ujj-becsípődést. Az egyes elemek között záródáskor és nyitáskor sem alakulnak ki rések, így elkerülhetők az ebből adódó sérülések is. A legmodernebb típusok motorizáltak, távirányítóval ellátottak, s a szigetelésük is kiváló: gumi és kefetömítéssel szerelik fel a kapukat. Forrás: www.epitinfo.hu  

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2018.március 24., szombat / 15:12

Gyümölcsfák fertőzésének kezelése

2018.március 23., péntek / 14:21

Gyümölcsfák fertőzésének kezelése

2018.március 23., péntek / 14:20

Gumós begónia hajtatás

2018.március 23., péntek / 14:16

Avokádó mag csíráztatása

2018.március 21., szerda / 09:16

nyírfa törzsében kártevő

2018.március 21., szerda / 09:12

Barnulnak és hullanak sugáraráliám levelei. Hogyan hozható rendbe?

2018.március 21., szerda / 09:11

Foltos gyep helyrehozása


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia