szépzöld

Guacamole: pikáns avokádókrém azték módra

Orbán Krisztina, 2015. febr. 12.


Az avokádót ízletes krémes húsa, valamint rendkívül magas zsír- és fehérjetartalmának köszönhető kiemelkedő tápértéke miatt őshazájában, Közép-Amerikában évezredek óta rendszeresen fogyasztják.

Guacamole: pikáns avokádókrém azték módra

A benne rejlő igen nagy mennyiségű élelmi rostnak, A-, B-, C-, E- és K-vitaminnak, valamint értékes ásványi anyagainak (kálium, magnézium, vas, stb.) köszönhetően az avokádó esetében valóban egy igazán egészséges alapanyagról van szó.

Bár az avokádót gyakran zöldségnek tekintik, az valójában gyümölcs, amely kivételesen magas zsírtartalmának köszönhetően akár még hús helyettesítésére is szolgálhat, s amely ily módon rendkívül sokoldalúan felhasználható. Ezúttal az őshazájában, Mexikóban már az aztékok korában is bizonyítottan fogyasztott, ma pedig világszerte nagy népszerűségnek örvendő guacamole elnevezésű avokádókrém elkészítésének módját mutatjuk be.

Bár a Hass avokádó az azték korban még nem létezett, a guacamole manapság leggyakrabban ebből a XX. század óta termesztett avokádófajtából készül, amely e nagy népszerűséget egyszerűen annak köszönheti, hogy folyamatosan terem, s így az év bármely szakában frissen beszerezhető. A zöldesfehér húsú Hass avokádó durva, lilásfekete héja alapján könnyen azonosítható, de a guacamole elkészítéséhez természetesen más krémesebb, könnyen pépesíthető húsú fajtát is választhatunk.

A hagyományos guacamole elkészítéséhez az alábbi hozzávalókra van szükségünk:

4 db avokádó

1 paradicsom

1 jalapeño paprika (vagy chili szósz)*

fél fej vörös-, vagy lilahagyma

2 gerezd fokhagyma

kb. 25 friss korianderlevél

1 lime frissen kifacsart leve

1 teáskanálnyi só

*Bár az eredeti leírásban a mexikói konyhaművészetben mindennaposnak számító friss jalapeño paprika szerepel, ezt chili szósszal is helyettesíthetjük, amelyből ez esetben nagyjából másfél teáskanálnyira lesz szükség.

A guacamole elkészítése nagyon egyszerű. Az avokádót kis kockákra vágjuk, majd egy tálba tesszük, ahol villával jól összenyomkodjuk. A paradicsomunkat 6-8 darabra, a fél fej hagymát pedig kisebb kockákra vágjuk. A fokhagymagerezdeket és a korianderleveleket felaprítjuk, majd a többi összetevővel együtt hozzáadjuk az avokádóhoz, amellyel alaposan összekeverjük. (Amennyiben módunkban áll jalapeño paprikát használni, úgy azt előbb kimagozzuk és szintén kis kockákra vágjuk.) A krémet ezután 12 órán át hűtőben érleljük. A gazdag avokádókrém akár egy pirítóssal is elfogyasztható, de szolgálhat például zöldségsaláták kiegészítésére, vagy főételek köreteként, hazájában pedig manapság leggyakrabban tortilla chips-et mártogatnak bele.

A guacamolét ma már számtalan változatban készítik világszerte, és természetesen mi is bátran formálhatjuk a receptet a saját ízlésünkre: használhatunk hozzá bazsalikomot, szurokfüvet, fehér borsot, őrölt köményt, de akár joghurtot is, és persze hazai csípős paprikákkal is próbálkozhatunk.

Kapcsolódó cikk: Avokádó: zsíros és egészséges!




Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2018.július 11., szerda / 15:02

A képen látható növényről mi lehet tudni?

2018.július 11., szerda / 14:27

A képen látható növényről mi lehet tudni?

2018.július 11., szerda / 14:26

Borostyán megfékezése

2018.július 11., szerda / 14:23

Függöny a hálókba

2018.július 11., szerda / 14:19

Függöny választás hálószobákba

2018.július 10., kedd / 12:57

Moníliás gyümölcsrothadás


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia