szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Gyógyuljunk szőrös ökörfarkkóróval

Sulyok Józsefné, 2015. szept. 29.


Gyógynövényként a legtöbb faj virága felhasználható, csak azoké nem, melyek virágaiban a porzókon lila szőrképletek találhatók. 

Gyógyuljunk szőrös ökörfarkkóróval

A szőrös ökörfarkkóró a tátogatók családjába tartozó kétéves, szárazságtűrő, fényigényes növény. Folyóvizek mentén, erdőirtásokon, kavicsos, homokos talajon él.

Gyökere vastag, elágazó, orsó alakú. Szára csak a második évben jelenik meg, amely egyenes, ritkán elágazó, erőteljes, szőrképletekkel borított, szürkés vagy szürkés-sárga színű. Első évben tőlevélrózsát fejleszt, a levelek bársonyosak, a fedőszőr miatt. Virágai a szár csúcsán, a murvalevelek hónaljában fejlődnek, a csészék ötcimpájúak. A virágok hátoldala szintén szőrökkel borított, júniustól szeptemberig nyílnak, termése toktermés.

A növény csésze nélküli pártáját júliustól szeptemberig, száraz időben, a délelőtti órákban gyűjtik. Gyors szárítást igényel, csak így őrzi meg élénksárga színét. A barnult virág hatóanyagban szegény.  

Kémiai alkotórészek: cukor, nyálka, szaponinok, akubin, almasav, keserűanyag, kávésav, flavonoidok, szterolok, festőanyagok, heszperidin, illóolaj.
Köhögési ingert csillapító, nyálkahártya-bevonó, nyákoldó, köptető, vízhajtó, vértisztító, antibakteriális hatással bír.

Teája légutak gyulladásos megbetegedésénél nyugtatja a nyálkahártyát, ugyanakkor segíti a kiköhögést. Teáját nehézlégzés, rekedtséggel járó száraz köhögés, megfázás, vizelettartási problémák esetén használhatjuk. Fogyasztó, salaktalanító, vízhajtó teák teakeverékének alkotórésze. Naponta 3-4 csésze tea lassú, kortyonkénti elfogyasztása javasolt.

Külsőleg a virágok forrázatának gőzét fülgyulladás ellen alkalmazzák. A meleg, de nem forró gőz oldja a füljáratokban lerakódott váladékot. A virágok főzete hajszőkítő hatású, a hajnak szép árnyalatot és fény kölcsönöz, ha hajmosás után az utolsó öblítést ökörfarkkóróvirág-teával végezzük.
A népi gyógyászat ülőfürdőként bőrbetegségek, aranyér ellen alkalmazza.   

Kapcsolódó cikk: A mini almafa és az új eper kettőse
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2019.június 20., csütörtök / 20:56

Mi rágja le a kikelt babnak a levelét a földtől 1 cm magasságban

2019.június 20., csütörtök / 20:46

Mi rágja le a kikelt babnak a levelét a földtől 1 cm magasságban

2019.június 18., kedd / 13:16

Selyem akác betegség

2019.június 18., kedd / 12:00

Selyem akác betegség

2019.június 17., hétfő / 01:16

Örökzöld magnólia-levélsárgulás ősszel

2019.június 17., hétfő / 01:05

Örökzöld magnólia-levélsárgulás ősszel

2019.június 14., péntek / 12:50

Paprika levél elváltozás

2019.június 09., vasárnap / 19:31

Mi rágja le a kikelt babnak a levelét a földtől 1 cm magasságban

2019.június 06., csütörtök / 15:12

A csodasövényen a képen látható elváltozás van, nagyon elterjedt , tavaly még nem láttam.


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia