szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Gyökeres karácsonyfát vettél? Akkor ezt tedd most vele!

Topor Erika, 2016. jan. 16.


Nagyon szép tett, ha valaki a fák védelme érdekében gyökeres fenyőfát vásárol karácsonyra, de itt is tisztában kell lenni pár tennivalóval, ha már felelősséget vállaltunk egy élő növényért, történetesen egy örökzöld fenyőért.

Gyökeres karácsonyfát vettél? Akkor ezt tedd most vele!

A gyökeres fenyőfákat a szobában locsolni kell, hiszen a hideg kertészetben lévő klíma után a szoba melegébe kerül be, gyakorlatilag sokként fogja megélni és hirtelen a kitavaszodás élményét éli át a fa. Elindul újra a nedvkeringése és a cserépben lévő sokszor igen kevés talajból nedvességet próbál felvenni.

A karácsony után viszont lekerülnek róla a díszek és a legtöbb esetben kikerül a hideg téli erkélyre, vagy a kertbe.

A gyökeres fenyőfákat a fagymentes napokon ki lehet ültetni, de abban az esetben, ha még fagyos az időjárás – és általában ilyenkor a talaj is fagyos, akkor inkább csak a talajt készítsük elő a későbbi kiültetéshez.

A földlabda méreténél másfélszer nagyobb gödröt ássunk ki, és tegyünk a gödörbe érett szarvasmarhatrágyát, majd takarjuk vissza, és hagyjuk a talajt pihenni. A permakultúrából ismert eljárással a talajt télen is puhává tudjuk varázsolni, úgy, hogy pár héttel karácsony előtt ássuk előre fel a kemény talajt, tegyünk rá szarvasmarhatrágyát, komposztot, majd takarjuk le szalmával vagy falevelekkel legalább 5-10 cm vastagságban, illetve még erre tehetünk egy fóliatakarást is. Így a kemény téli fagyoknál is egy könnyebben ásható talajt fogunk kapni a kiültetés idejére.

A gyökeres fenyőt csak olyankor ültessük ki, amikor biztonsággal nem fázik meg. Mivel az örökzöldek télen is párologtatnak vizet, így vízre is szükségük lesz az ültetéskor is. Ha erre nem figyelünk oda, a gyökerek megfázhatnak. A kiültetéskor a fenyő alját takarjuk lombbal, komposzttal, hogy minél melegebben tartsa a környező, talajhoz közeli gyökereket.

Kapcsolódó cikk: Így készüljünk fel a kártevőkre!
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2020.május 15., péntek / 22:07

Vörösfenyő betegsége.

2020.május 15., péntek / 20:12

Barna foltok a japán juharon

2020.május 15., péntek / 20:06

Vörösfenyő betegsége.

2020.május 15., péntek / 20:03

Túl locsolás lehet az oka a foltosodásnak?

2020.május 11., hétfő / 15:15

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2020.május 10., vasárnap / 23:05

Foltokban sötétedő, szürkülő gyep

2020.május 10., vasárnap / 23:03

Magas örökzöld kerítés kis kertbe


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia