szépzöld

Gyümölcsfák virágzás utáni teendői

Szépzöld, 2017. ápr. 13.


A csonthéjasok (őszibarack, kajszibarack, cseresznye, meggy, szilva) a virágzás után különösen csapadékos időjárás esetén erős monília fertőzésnek vannak kitéve.

Gyümölcsfák virágzás utáni teendői

A virágzást követően továbbra is eredményesen használható MANFIL 75 WG, TALENTUM 20 FW.

Az őszibarack lombosodásával egyidejűleg fokozódik a tafrina veszélye is. A gazdaboltokban több hatékony szer közül lehet választani.

A szőlőtelepítés sikeréhez elengedhetetlen a káros gombáktól mentes talaj. A gyökérképződést serkentő speciális készítmény, valamint a víz megkötést és folyamatos nedvességleadást elősegítő anyagok használata, amelyek egymás hatását erősítve biztosítják az oltványok zavartalan fejlődését és az egyenletes tápanyagfelvételt. Tápanyag (szerves- és műtrágya) nélkül nem lehet várni a növény egészséges fejlődését. A szőlőtelepítés sikere az alábbi KWIZDA AGRO által javasolt technológiával garantálható, mely a következő: 100 l vízhez 1,5 dl YEALD PLUS-t 30 dkg AQUAPERLA-t és 0,5 kg TRIFENDER-t adjunk. Az így elkészült elegyet alaposan keverjük össze, majd erre alkalmas edénybe állítsuk a telepítésre szánt oltványokat telepítés előtt két nappal.

A szőlő védelmét a lemosó permetezésen túl már virágzás előtt meg kell kezdeni. Az atkafertőzés mérséklésére a lisztharmat megelőzése céljából a COSAVET DF EDGE (10l vízhez 20-75 g )kiváló , valamint a peronoszpóra ellen CUPROXAT FW (10 l vízhez 35-45 ml) egyidejű használatával a fertőzés kialakulását megakadályozhatjuk. A virágzás ideje alatt kerüljük a szőlő permetezését.

Napjainkban a palántanevelés korszerű körülmények között történik. A gond akkor kezdődik, amikor a palántát a kertjébe ki-ki kiülteti.

A palánták kiültetése után a Mycostop biológiai készítmény, amely a zöldségfélékben, paprika, paradicsom, dísznövények, kerti virágok gyökerét védik a káros kórokozóktól.

Eredményesen használható továbbá a TRIFENDER az ARTIS, a BORA WP csak ezeket a szereket egymással nem lehet keverni, illetve figyelmesen el kell olvasni a csomagoló burkolaton található utasítást.

A folyamatos tápanyag utánpótlásról sem szabad megfeledkezni. Az Agriplant termékcsalád változatos összetételének köszönhetően, a gyökérfejlődéstől a virágzás elősegítéséig, a termés minőségének javításáért minden fejlődési állapotnak megfelelően időben kijuttatva, kifogástalan minőségű termést biztosít. Hasonló hatást biztosít a PANNON STARTER a VOLLDÜNGER termékcsalád is. Ezek a termékek garantálják az ízletes zöldség, gyümölcs kialakulását.

A palántanevelés kritikus pontja az öntözés. A víz hőmérsékletének megválasztása kritikus lehet. Az öntözés vagy reggel történjen, vagy este, de akkor állott vízzel és lehetőleg a levélről szikkadjon fel éjszakára a vízcsepp.

A következő cikkben a szőlő virágzás utáni növényvédelmi teendőiről a kisgyümölcs (alma, körte, sárga-, őszibarack, köszméte, ribizli, szilva) rovar- és gombakártevőiről lesz szó.

Cikket írta: Saska Imre

Kapcsolódó cikk: Felkészülés a gyümölcsfák virágzás előtti védelmére
Hozzászólások (3)

Molnár Kálmánné
2017. júl. 05. (104 napja)
A kertünkben sokféle gyümölcsfa van. A hasznos tippeknek köszönhetően gyönyörű cseresznyetermésünk volt, amit ezúttal is köszönünk! A növényvédő szereknek köszönhetően egészséges, óriásszemű, jó zamatú termést szedhettünk le a fáról. Jutott belőle fogyasztásra, a mélyhűtőbe, a befőttes üvegekbe és néhány jó ismerősnek is.
Beneiné Bozsik Katalin
2017. máj. 09. (162 napja)
Rendszeresen olvasom a kiskertekben, házi kertekben közzé tett növényvédelmi felhívásokat, hasznosnak és fontosnak tartom, mert időben fellehet készülni a károsítok elleni védekezésben.
H. Ciocchini
2017. ápr. 22. (178 napja)
Nagyszeru gondolatok, hasznos tippek a sikeres kerteszkedeshez.


Friss hozzászólások

2017.október 04., szerda / 22:53

Milyen kártevő rágja a díszalmafámat?

2017.október 02., hétfő / 20:01

Körtefa betegség, mi lehet ez?

2017.szeptember 26., kedd / 18:06

A gyümölcsfacsemete sikeres ültetésének feltételei

2017.szeptember 23., szombat / 16:55

Poloskák lepték el a paradicsomot, a szőlőt, a fügebokrot. Mit lehet ellenük tenni?

2017.szeptember 19., kedd / 11:12

Leyland ciprus gyökeresedés elősegítése

2017.szeptember 19., kedd / 11:05

citromfa betegség oka kezelése


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia