szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Gyümölcsfűszer, a legújabb őrület

Sulyok Józsefné, 2016. jún. 08.


Kora nyár van, kertek, rétek, erdők, mezők kényeztetnek bennünket a természet kincseivel. 

Gyümölcsfűszer, a legújabb őrület

Gyűjthetjük a vad fűszernövényeket, gyógynövényeket, gyümölcsöket, zöldségeket, nyílnak a konyhában is felhasználható virágok.

Készítsünk különleges finomságokat a természet adta növényekből, zöldségekből, gyümölcsökből, melyeket bátran párosíthatunk fűszerekkel, gyógy és vadnövényekkel.

Pillanatok alatt elkészíthető a morzsa-süti. Ez eredetét tekintve angol sütemény, crumble néven hódította meg a világot. A II. világháború idején az élelmiszer és az élelmiszeranyag hiánya miatt kezdték sütni a háziasszonyok, hiszen liszt általában volt odahaza, kevés cukor, zsiradék kell hozzá, a gyümölcsök is megteremtek. Így a háziasszonyok között hamar elterjedt morzsa-süti. Eredetileg szilvával, almával és szederrel készült, később azonban egyre több gyümölcsöt is felhasználtak a sütéshez.

Süthetünk édeset, de zöldségek felhasználásával sós-sajtos variáció is elkészíthető. Évszaktól függően vannak őszi-téli és tavaszi-nyári variációk.

Az édes morzsa-sütik készítésekor egy kivajazott tepsibe vagy sütőtálba halmozzuk a gyümölcsöket, édesítjük, fűszerezzük ha kell, és rámorzsoljuk a tésztát, majd megsütjük.

Hozzávalók a tésztához: 15 dkg liszt, 10 dkg vaj, 10 dkg cukor, kedvünk szerint aki szereti tehet hozzá egy kis citromhéjat.

A sós morzsa sütik készítésének csak a fantáziánk szabhat határt. Az alap hasonló az édesével. Kivajazott sütőtálba kerülnek a zöldségek és a fűszerek, amelyre rámorzsoljuk a tésztát.

Ennek több fajtája létezik: 15 dkg liszt, 7 dkg vaj, 7-8 dkg darált mandula, mogyoró vagy dió, bora és só.

Vagy a másik: 10 dkg liszt 8 dkg reszelt sajt, 8 dkg zsemlemorzsa, só, bors, 3-4 evőkanál olívaolaj.

A sós morzsa-sütihez felhasználhatunk tököt, padlizsánt, paradicsomot, paprikát, sárgarépát, zöldbabot, cukkinit, hagymát, fokhagymát, leveles-kelt, stb. A természetes fűszereket is mi magunk variálhatjuk. Ajánlott a kakukkfű, kapor, rozmaring, bazsalikom, lestyán, ánizskapor, zsálya, tárkony, stb.

A zöldségekkel készült morzsa-sütikbe kerülhet feldarabolt csirkehús, virsli, szalonna, sonka, így kiadósabb ételt tálalhatunk. Érdemes fűszeres joghurtot vagy tejfölt, paradicsomszószt kínálni a zöldséges morzsa-sütihez. 

Kapcsolódó cikk: Ezért gyógyít az articsóka




Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2020.január 13., hétfő / 11:00

Fikusz - barna foltos

2020.január 11., szombat / 21:07

Miért sárgult el a levele ? Mit tegyek ezzel az egy szárral ?

2020.január 07., kedd / 11:22

ültetési szertartás esküvőn

2020.január 07., kedd / 11:10

Ajándékba kaptam ezt a szobanövényt és szeretném tudni a nevét

2020.január 03., péntek / 19:47

Yucca pálma levelek száradása

2020.január 02., csütörtök / 15:16

Yucca pálma levelek száradása


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia