szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Ha virág, akkor tényleg rózsa?

Sulyok Józsefné, 2014. aug. 14.


A rózsa ma a kertek legnépszerűbb virága. Ha a fajtát jól választjuk ki és a növényt rendszeresen gondozzuk, tavasztól őszig sok virággal hálálja meg a munkánkat.

Ha virág, akkor tényleg rózsa?

Hazánkban több száz rózsafaj honosodott meg. Általában azonban bokorrózsáról és futórózsáról szoktunk beszélni. A rózsák olyan gazdagok színárnyalatban, formában és magasságban, hogy igazán nem nehéz kiválasztani azt a fajtát, amelyik kertünk növény-harmóniájába legjobban beleillik.

Az újabb rózsatövek kiültetésénél vigyázzunk arra, hogy azonos fajták kerüljenek egy helyre. A választásnál legyünk tekintettel arra is, hogy milyen nagyságú kertbe telepítjük a növényt.

A bokorrózsák közül a következő fajtákat ajánljuk: Poliantha, Polianthy hybrid, Floribunda. Közös jellemzőjük, hogy viszonylag alacsony, 40-50 cm-re nőnek meg, bokrosak, csoportos, dús virágot hoznak, kora tavasztól késő őszig virágoznak. Vágott virágként, vázadíszként – rövid száruk miatt – nem használatosak. Kertben azonban annál inkább közkedveltek. A színskála minden árnyalatában pompáznak.

A futórózsák elsősorban kerítések, támfalak díszítésére alkalmasak, gyorsan fejlődnek, igen kevés gondozást igényelnek. Hátrányuk, hogy többnyire csak egyszer virágoznak. Virágjukat hosszú száron hozzák, vágásra is alkalmasak.
A rózsatöveket legjobb, ha ősszel ültetjük, de lehet tavasszal is. A rózsatövek vásárlásánál a következő követelményeket tartsuk szem előtt:

Gyökérzet:

Legalább három darab gyökérből álljon, ezek együttesen legalább 60 cm hosszúak legyenek és egyik sem lehet 10 cm-nél rövidebb. A gyökér kellő nedvességtartalommal rendelkezzen, fonnyadt illetve elégtelen gyökérzetet nem biztosítja a növény tápanyag és vízutánpótlását. A rossz eredést általában gyökérhiba okozza.

Vessző:

A rózsatövet legalább három darab „beérett, megfásodott” vessző alkossa. A vesszőre akkor mondjuk, hogy megfásodott, ha hajlításra nem törik el. Az éretlen vessző, hajlításkor pattanva eltörik.

Telepítés:

A talaj-előkészítéssel elkezdődik. A rózsa legjobban a középkötött, jó vízgazdálkodású, félig agyagos talajt kedveli. De kellő ápolás esetén mindenütt szépen fejlődik. Szereti az erősen trágyázott talajt és a rendszeres öntözést. Árnyékos helyre ne ültessük, mert ott a virág minősége visszafejlődik.A rózsatövet a vásárlás után metsszük meg. A vesszőket 2-3 szemre, a gyökérvégeket pedig 2-4 cm-rel vágjuk vissza. A tövet olyan mélyre ültessük, hogy az ültetés mélysége a faiskola ültetés mélységét 2-3 cm-rel meghaladja. Utána takarjuk be földdel, óvatosan tapossuk meg és bőségesen öntözzük meg. Ha a talaj a vizet beitta, a rózsatövet földdel fel-kupacoljuk, hogy a kiszáradástól, fagytól védjük. A kupacot mindaddig meg kell tartani, míg azon az új hajtások áttörnek.

A már meglévő rózsatöveinket évenként meg kell metszeni. Az elvirágzott rózsafejet a virág alatt 8-10 cm-rel levágjuk. Ha ezt a munkát rendszeresen elvégezzük, a virágzás intenzívebb lesz, és az elnyílt virág nem csúfítja kertünket.

Kapcsolódó cikk:

Tanulságos balkonszépítés
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2019.december 02., hétfő / 15:33

Ajándékba kaptam ezt a szobanövényt és szeretném tudni a nevét

2019.november 03., vasárnap / 14:41

Gyümölcsös az erkélyen

2019.október 21., hétfő / 21:21

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 21., hétfő / 11:33

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 21., hétfő / 07:22

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 19., szombat / 15:01

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 18., péntek / 17:02

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 18., péntek / 16:28

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 02., szerda / 11:10

Krémalma: húsa a körtéé, íze az ananászé


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia