szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Hagyma, ami szereti a telet

Sulyok Józsefné, 2014. dec. 03.


Hagymát egészen tavaszig szedhetünk frissen az ágyásból, ehhez csak néhány dolgot kell szem előtt tartanunk.

Hagyma, ami szereti a telet

A téltűrő hagymafajták abban különböznek a hideget kevésbé bíró őszi fajtáktól, hogy rövidebb a száruk és sötét kékeszöld színű a levelük. Fagymentes időjárásban a hagyma zöldjét folyamatosan lehet szedni az ágyásból. Azért, hogy a szedés közben ne törjön ki, lazítsuk fel körülötte a földet. A hagymát ásóvillával kissé emeljük meg, majd gyökérlabdástól húzzuk ki a földből.

Tipp! Napsütéses időben csak dél körül ássuk ki a hagymát, mert ilyenkor a nitrát-tartalom rendkívül alacsony.

Kétszeri termés

Száraz, nem túl nehéz talajon a hagymaszárat tőből levághatjuk. Néhány hét múlva a növény a zsenge hatásokat a zöldhagymához vagy a nyári hagymához hasonlóan lehet felhasználni. Ha az esetleges virágszárakat idejében levágjuk, akkor a gyökértőn nem nőnek kicsi sarjhagymák. Ha viszont a sarjhagymákat a földben hagyjuk, elszaporodnak, és kellemesen enyhe ízű gyöngyhagyma (ezüsthagyma) lesz belőle.

A másodszori termés érdekében a hagymaszárat éles késsel vágjuk le 1-2 cm magasságban a föld felett. Kora tavasszal a megmaradt hagymaszárakon a levelek között újabb kicsi, vékony szárak hajtanak ki.

Kapcsolódó cikk:

Saláta és vitamintörténelem




Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2019.július 31., szerda / 07:39

Rhododendron levél száradás

2019.július 20., szombat / 17:26

Cukkini termése elrohad

2019.július 18., csütörtök / 06:42

Akác-csemete (valószínű selyemakác) betegség

2019.július 17., szerda / 22:16

Akác-csemete (valószínű selyemakác) betegség


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia