szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Hagyma más megközelítésben

Sulyok Józsefné, 2012. jún. 04.


A hagyma a magyaros konyha nélkülözhetetlen zöldsége. Nyersen, párolva vagy sütve szinte minden ételünk elengedhetetlen alapanyaga és egészséges. Számos ízletes finomság aromáját adják a hagymafélék különböző típusai. Tudták ezt elődeink is és nemcsak étkezésre, hanem gyógyszerként is fogyasztották!

Hagyma más megközelítésben

A hagyma egyes kultúrák szerint Közép-Ázsiából származik, mások szerint Iránból eredeztetik. A kínai kertekben már több mint ötezer éve termesztik. Egyiptomban az örökkévalóság, a termékenység szimbóluma, a holtestek bebalzsamozásakor használták. A Nílus mentén amúgy is jelentős hagymatermesztés folyt a piramisépítők ellátására. Indiában gyógynövényként fogyasztották. A rómaiaknak is kedvelt fűszere volt, de szerelmi vágykeltőként is számon tartották, míg korábban az ókori görögök az olimpiára készülő sportolókat „doppingolták” a fokhagymával. A mohamedánok létezését túlzóan a sátánnak tulajdonították, talán annak „kénköves lehelete” miatt. A Középkori Európában a bab és a káposzta mellett a harmadik legfontosabb zöldség.


Számos babona, vallási hiedelem kapcsolódik a hagymához, pl. a vámpírok távoltartására font fokhagyma-fűzér. Hazánkba ugyan csak a hódoltság időszakában, török közvetítéssel került, mégis a 19. század közepére a makói termesztésű hagyma világhírnevet szerzet magának. A hagyma, de különösen a fokhagyma gyógyító hatásáról már Hippokratész is tudott, Paracelsus azt mondta róla, „olyan értékes, mint egy egész patika”. Baktériumölő tulajdonságát már Pasteur is leírta, és azóta is sokan, és sokféle tapasztalatot gyűjtöttek össze róla. Ezeket a megfigyeléseket a mai orvostudomány is megerősítette: jótékony hatással van a szervezetre, és számos betegség megelőzésében segít.


A hagyma kéntartalmú vegyületének, az allilszulfidnak baktériumölő hatása van, ezért főként a felső légúti betegségek kezelésében hatékony „terápiás” növény. Főként a fokhagyma tápanyag-együttese hatékonyan gátolja a vérrögképződést, ezáltal lassítja az érszűkület folyamatát, csökkenti a szív és érrendszeri betegségek kockázatát. Az eddigi vizsgálatok a kapszulákban zárt olajos hagymakivonatok hatékonyságát is megerősítették. Rendszeres fogyasztás esetén csökkenti a vér szabad zsírsav és trigliceridszintjét. A csökkenés mértéke akár 30 % is lehet. Számos megfigyelés alapján bizakodásra ad okot, hogy hatóanyagainak szerepe van a daganatos megbetegedések megelőzésében. Sok országban azokon a területeken, ahol a hagymafogyasztás – itt elsősorban a fokhagymáról van szó – rendszeres, ott a gyomorrák kialakulásának kockázata jóval alacsonyabb. Vérnyomáscsökkentő hatását klinikai vizsgálatok igazolják. Jótékonyan hat az emésztésre, fokozza az emésztőnedvek termelődését, étvágygerjesztő hatású és enyhíti a bélgörcsöket.


Ételkészítési ötletek


A hagymát kevés zsiradékban, mérsékelt tűzön, folyamatos keverés mellett pirítsuk. Könnyebben pirul, ha egyenletesen szeleteljük le vagy aprítjuk fel.


A hagymát könnyebb megtisztítani, ha előzőleg néhány percre a hűtőszekrénybe tesszük, vagy víz alatt tartjuk. A hagymát borító levelek a hidegtől, illetve a víztől könnyebben leválnak. A megtisztított hagymát lehetőleg csak a felhasználás előtt vágjuk fel. Ha sokáig vágva tároljuk, megfonnyad, kesernyés ízű lesz.


A hagymás, fokhagymás rántás készítésekor először a hagymát pirítsuk meg, s csak azután adjuk hozzá a lisztet.


Félbevágott hagyma vágott felületét kenjük be vajjal és az egészet alufóliába csomagolva tároljuk hűtőszekrénybe. Így legalább egy hétig eláll és nincs kellemetlen szaga. Akkor is hosszabb ideig eltartható, ha a kettévágott hagyma vágott felületét sóval szórjuk meg. 
 

A fokhagyma vagy a hagyma aprítása után dörzsöljük át kezünket egy krumpli-szelettel, eltüntetve ezzel a kellemetlen szagot. Ecetes-sós vízzel is könnyen eltávolítható a jellegzetes hagymaillat késről, fakanálról vagy vágódeszkáról.
 

Ha a szeletelt hagymát befőzzük az ételbe, ne pirítsuk meg, csak pároljuk, a megpirított hagyma már nem fő szét.
 

Szépek, ropogósak lesznek a hagymakarikák, ha sütés előtt lisztben megforgatjuk, majd sütés közben villával szétválasztjuk őket. Addig pirítjuk, míg aranysárga színűek lesznek.


A hagymát nem szabad túlpirítani, mert kesernyés ízű lesz, ezért mielőtt teljesen megpirulna, vegyük le a tűzről.


Kiadósabb a hagyma, ha nem aprítjuk, hanem reszeljük. Hogy reszelésnél ne essen szét, hagyjunk a hagymán egy vékony barna hártyát, ami végig betakarja.
 

Vásárláskor ügyeljünk arra, hogy a hagymafejek épek, egészségesek legyenek, ne mutatkozzon a tetejükön hajtáskezdemény. Újhagyma vásárlásakor arra figyeljünk, hogy a végén ne legyen vastag „szakáll”.

 

Népi gyógymódok, praktikák


A hagymahéj főzetének levével permetezett rózsákat elkerülik a levéltetvek, de a hagyma héja tojásfestésre is felhasználható.
 

A gyorsabb elalvást segíti a lefekvés előtti elfogyasztott tejben főtt hagymafej.


A hagyma gyulladás-gátló hatásának köszönhetően lelohasztja a rovarcsípések helyét.


„Melegítő”, vérpezsdítő hatása miatt lázas betegeknek ne adjuk!


Túlzott mennyiségű fogyasztása fokozott gázképződést okoz a belekben.


Szoptatós anyák kerüljék az erős hagymás ételek fogyasztását, mert az illóolaj-aromák átmennek a tejbe.


A hagymás inhalálás jót tesz a megfázás ellen. Aprítsunk fel egy hagymát és főzzük két percig vízben. A főzetet hagyjuk kicsit hűlni és öt percig inhaláljunk fölötte.


Légúti megbetegedések esetén egy fej felaprított hagymát főzzünk 5 percig tejben, majd szűrjük le. A kihűlt tejbe tegyünk 2 evőkanál mézet, majd igyuk meg. Erősen nyákos légút esetén tej helyett vízzel készítsük el a főzetet.

 

Kapcsolódó cikk:

Konyhakert minierkélyen - Videóval

Veteményes a magasban

Kis hagymázás!

 




Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2019.július 31., szerda / 07:39

Rhododendron levél száradás

2019.július 20., szombat / 17:26

Cukkini termése elrohad

2019.július 18., csütörtök / 06:42

Akác-csemete (valószínű selyemakác) betegség

2019.július 17., szerda / 22:16

Akác-csemete (valószínű selyemakác) betegség


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia