szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Hamarosan itt a metélőhagyma ideje

Sulyok Józsefné, 2015. dec. 31.


A Földközi-tenger vidékéről származik, de jól tűri a hideget, nem fagy ki. A hagymafélék családjába tartozó évelő fűszernövény. Népies neve: pázsitfű, pázsithagyma, snittling, snidling.

Hamarosan itt a metélőhagyma ideje

A magokat február végén ültethetjük cserépbe, és az ablakpárkányon tarthatjuk. Március-áprilisban a szabadba is vethetjük, vagy az előneveltet ki is ültethetjük. Talaj szempontjából a legjobb számára a komposzt, virágföld, istállótrágya keveréke. A tövek hamar megerősödnek, és ettől kezdve tőosztással szaporíthatók. A metélőhagymát mindig frissen használjuk fel. Nem lehet szárítani, mert aromáját, ízét, hatóanyag tartalmát elveszíti, de mély hűtve sokáig eltartható.

Hatóanyagai: ásványi anyagok, illacinek, C-vitamin. Tavasszal vitamin szempontjából értékes táplálékunk. Minden nyers ételhez használhatjuk, de a főtteknél csak a tányérunkon adjuk az ételhez.

Hatásai: gyomorerősítő, étvágygerjesztő, C-vitamin, az ásványi anyagok, az illóolajok vértisztító és érelmeszesedést gátló hatást biztosítanak számunkra a fogyasztása során.

Tipp recept! Tavaszi zöldmártás

A kertünkből szedjünk le 30 dk zöldfűszert (rozmaring, szurokfű, lestyán, stb.). Tisztítsuk meg és apróra vágjuk fel. Egy csokor metélőhagymát is megtisztítunk és felaprítjuk. Két megtisztított vöröshagymát apróra gyaluljuk és megturmixoljuk.

Egy evőkanál almabalzsamot, 2 evőkanál olívaolajat, 150 gr kesutejszínt, egy csipetnyi sót és nyírfacukrot, egy mokkáskanálnyi borsikafüvet összekeverünk, és egy óra hosszára a hűtőbe tesszük.

Négy avokádót megtisztítunk, a magját kiszedjük, a húsukat villával összetörjük. Ezután összekeverjük a zöldfűszerekkel és az öntettel. Fogyasztható tofuhoz, tavaszi és nyári grillzöldségekhez.

Mélyhűtött snidling

Tövig levágott metélőhagymát megmossuk, papírtörlőn vagy konyharuhán megszárítjuk, majd apróra felszeleteljük. Jégkocka tartóba belenyomkodjuk és műanyag zacskóba téve a mélyhűtőbe tesszük. Bármilyen levest ízesíthetünk vele.

Kapcsolódó cikk: Az erősen gombaölő izsóp




Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2019.december 02., hétfő / 15:33

Ajándékba kaptam ezt a szobanövényt és szeretném tudni a nevét

2019.november 03., vasárnap / 14:41

Gyümölcsös az erkélyen

2019.október 21., hétfő / 21:21

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 21., hétfő / 11:33

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 21., hétfő / 07:22

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 19., szombat / 15:01

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 18., péntek / 17:02

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 18., péntek / 16:28

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 02., szerda / 11:10

Krémalma: húsa a körtéé, íze az ananászé


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia