szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Hármashatár tekercs

Szépzöld, 2012. máj. 07.


A Süss és Főzz! Receptverseny Főétel kategóriájának nyertese: Jánosi Zsuzsanna

 

Jánosi Zsuzsanna megosztotta velünk receptjét:

Az általunk Hármashatár tekercsnek (csak azért, mert mi a horvát-magyar-szlovén határ csücskében élünk) elnevezett étel receptje a következő:

Hármashatár tekercs

Hozzávalók:

1,5 kg egész rövid!!!karaj.
olajbogyó, medvehagymás házi sajt
medvehagymalevél
2-4 szelet sonka
kevés Erős Pista

olívaolaj a sütéshez
rizs a körethez

 

Első lépésben elkészítjük a sajtot. 2 l friss házi tejet felforralunk, és kb. még 2 percig főzzük. Ekkor 2 teáskanál sót és bármilyen fűszert (fokhagyma, kömény, majoranna, petrezselyem stb.), jelen esetben aprított medvehagymát teszünk bele. Éppen csak átforraljuk, majd a tűzről levéve kb. 2 evőkanál ecetet öntünk hozzá. Ez összekapja. Szűrőkanálba, szőrszitába vagy gézbe öntjük, lecsepegtetjük. (Ez a sajt egyébként két óra múlva már fogyasztható.) Ebből vékony csíkokat töltünk az olajbogyóba.

 

Egy kb. 1,5 kg-os darab rövidkarajból hosszában, kb. 1 cm vastagságú szeletet vágunk. Ennyi húsból 2 ilyen szelet készíthető. Óvatosan kiklopfoljuk, sózzuk.


Az egyik szeletre medvehagyma szeleteket fektetünk, majd rákerül a töltött olajbogyó, végül ügyesen szorosra feltekerjük. (Néha két kéz kevés, ezért szükség lehet még kettőre.) Spárgával megkötözzük. A háziasszonyok tudják, milyen a pelenkaöltés, ahhoz tudnám hasonlítani ezt a hurkolástechnikát. Így nem csúszik el a madzag.


A másikra először Erős Pistát kentünk, majd a sonka és végül a medvehagymalevelek kerültek rá. A feltekerés és a kötözés az előbbiek szerint történik. Olívaolajjal kikenünk egy tűzálló tálat, pici vizet öntünk alá, lefedve sütjük, közben a kisült zsiradékkal locsolgatni kell. Hamar sül, így nem kell túl sokáig a fedő. Mi párolt rizzsel tálaltuk, de el tudom képzelni krumplipürével, köleskásával, hajdinával is.

 

Leírva ez az étel dokkal bonyolultabbnak tűnik, mint a valóságban. Bár teljesen a saját kreativitásunk eredménye, de nagyon finom. Jó étvágyat.

 

Kapcsolódó cikk:

Káposztás bableves

Főételek

 

 




Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2019.július 20., szombat / 17:26

Cukkini termése elrohad

2019.július 18., csütörtök / 06:42

Akác-csemete (valószínű selyemakác) betegség

2019.július 17., szerda / 22:16

Akác-csemete (valószínű selyemakác) betegség

2019.július 15., hétfő / 14:12

Mit tegyek a Habanero leveleinek torzulásával?

2019.július 15., hétfő / 14:05

A fokföldi ibolyám levelét rágcsálja valami

2019.július 15., hétfő / 13:56

Akác-csemete (valószínű selyemakác) betegség

2019.július 14., vasárnap / 17:32

Kertészkedj japán módra!

2019.július 09., kedd / 23:27

A csodálatos teafa olaj

2019.július 09., kedd / 22:27

Selyem akác betegség


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia