szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Hihetetlen, de ezek is rózsafélék!

Sulyok Józsefné, 2016. febr. 15.


Első látásra nem mondanánk, hogy a rózsafélék családjába tartozó növényekkel van dolgunk.  S ez nem az egyetlen érdekesség velük kapcsolatban.

Hihetetlen, de ezek is rózsafélék!

Cseresznyeszilva

Balkántól a Kaukázusig honos, elvadulva gyakori a Déli-Alpokban, Dél-Tirolban és Tessinben. Termőhelye a rézsük, bozótosok és erdőszélek. Részben elvadulva a karszthegységekben, parkokban és kertekben ültetik, nálunk is termesztik.

Keleti vad formája, melyet paradicsomszilvának is neveznek, nagyon korán eljutott Arábián át Görögországba. Feltehetően a mirabolán is a cseresznyeszilvától származtatható. A kertekben sok helyen Perzsiából származó, lilásbarna levelű változat látható.

Terebélyes cserje vagy laza koronájú fa, fényes zöld, csak kezdetben szőrös ágakkal rendelkezik. Olykor tövises és a kökényhez hasonló. Levelei elliptikusak vagy hosszúkás-tojásdadok, a lemez felül kopasz és fényes sötétzöld, alul világosabb és fénytelen, a levélnyél vöröses-zöld.

A május-júniusban virágzó virágai fehérek, többnyire egyesével a rövidhajtásokon állnak, a kocsányok kissé szőrösek. A termése gömbölyű, zöld, később piros vagy sárga, kb. 3-5 tagú csoportokban állnak, a magja a terméshústól könnyel elválik.

Sajmeggy, törökmeggy

Mészkedvelő rózsaféle, termőhelye a világos tölgyesek és erdei fenyvesek, száraz cserjések, bokorerdők, sziklafalak és törmeléklejtők. Síkvidéktől kb. 1500 m-ig.

Elterjedési területe Dél és Közép-Európa. Az Ibériai félszigettől az Alpok térségén át keletre a Kárpátokig, északon Belgiumig és Dél-Németországig, délen Görögországig és Szicíliáig.

Erősen elágazó, terebélyes bokor vagy ritkábban akár 10 m magasra megnövő fa, hosszában hasadozó barna kéreggel. Fiatal ágai kezdetben mirigyes-ragacsosak, finom szőrökkel. A rügyek szőrösek, tojásdadok. Levelei széles-oválistól a tojásdadig változó. A lemez felül fényes, alul ritkásan szőrös. Áprilistól május végéig virágzik, a virágszirmok fehérek, kellemes illatúak, a lomblevelekkel együtt fakadnak.

Csontár termései kerekded-tojásdadok, feketék, fényesek, keserűek és nem lédúsak.

Kapcsolódó cikk: Szeder, télen se feledjük!

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2020.március 25., szerda / 22:48

Citromfán levél-száradás

2020.március 03., kedd / 16:48

Pettyeslevél virágzása

2020.március 02., hétfő / 13:55

Pluméria levelének széle barnul

2020.március 02., hétfő / 13:53

Citromfáim néhány levele elsárgult, és ahol a levél felszíne elsárgult, ott a fonákon kis barna pöttyöket találok.

2020.február 25., kedd / 19:51

Próbáld ki a csicsókát!


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia