szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Hogyan kell? Átültetés és tőosztás augusztusban

Sulyok Józsefné, 2013. aug. 05.


Augusztusban a virágok egy része virágkorán már túl van, de még azért öntözzük őket, porhanyósítsuk a talajt, fejtrágyázzuk, és szükség szerint távolítsuk el az elvirágzott virágokat, virágrészeket.

Hogyan kell? Átültetés és tőosztás augusztusban

Ha korábban még nem nyírtuk meg a sövényt, a hónap elején még elvégezhetjük. Azonban, ha lehet, ne halasszuk el, mert a későbbi nyírás következtében a tűlevelűek és az örökzöldek megbarnulhatnak.

Ez a legalkalmasabb időszak a tűlevelűek kiültetésére, mert még mindig marad elegendő idő ahhoz, hogy a fácskák télig jól begyökeresedjenek. Ebben a hónapban kiültethetjük a fenyőfát, a tiszafát, a jegenyefenyőt, hamisciprust, a lucfenyőt. Ajánlatos a kiültetés során a gödörbe 15 cm vastagságban tőzeget is szórni. A fácskákat olyan mélyre ültessük a talajba, ahogyan a faiskolában voltak. Szárazság és nagy hőség idején nemcsak a fák öntözésére kell nagy gondot fordítani, hanem beárnyékolásukra is. Tanácsos a fákat naponta vízzel permetezni, mert ezáltal megelőzhetjük a levelek barnulását.

Ebben a hónapban szaporíthatjuk – tőosztással – a bazsarózsát és más évelő virágokat. Tőosztással azonban ügyeljünk arra, hogy a szétvágott növényi részek mindegyikén legalább 2-3 rügy és fejlett gyökérrész legyen. Ha a bazsarózsának még vannak zöld levelei, 15 cm-re kurtíthatjuk őket. Az így előkészített növényeket kiültethetjük állandó helyükre, úgy, hogy a rügyek a talaj felszínétől kb. 3 cm-re legyenek. Kiültetés után az ágyást jól megöntözzük. Ebben az időszakban a nárciszt is szaporíthatjuk.

Augusztusban sziklakerti növényeket is telepíthetünk, amelyek már a következő év tavaszán virítanak. Először is elhelyezzük a megfelelő terepen a köveket, sziklákat, majd a részek közé speciális tápföldet szórunk.

Sziklakerti telepítésre az arabis, a ternye, az armerisa, a csengettyűke, a tárnics, az iberis, az alacsony növésű fák közül a nyírfa, a madárbirs, a lonc és a kecskerágó, az alacsony növésű tűlevelűek közül a hamisciprus, a lucfenyő, a boróka és a fenyőfa, a csarabcserjés növények közül pedig a hóvirág, a sáfrány és a tulipán a legalkalmasabb.

A szobanövények közül csak azokat ültetjük át, amelyek a cserépből már kiélték a földet. Az elvirágzott hortenziát az alsó két rügy felett levágjuk, és azonnal átültetjük egy nagyobb cserépbe. A karácsonyi kaktuszt és a kaméliát ritkábban öntözzük, hogy a növényt inkább a virágképződésre serkentsük.

Kapcsolódó cikk:

Habos virágcsoda – a hortenzia
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2020.május 15., péntek / 22:07

Vörösfenyő betegsége.

2020.május 15., péntek / 20:12

Barna foltok a japán juharon

2020.május 15., péntek / 20:06

Vörösfenyő betegsége.

2020.május 15., péntek / 20:03

Túl locsolás lehet az oka a foltosodásnak?

2020.május 11., hétfő / 15:15

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2020.május 10., vasárnap / 23:05

Foltokban sötétedő, szürkülő gyep

2020.május 10., vasárnap / 23:03

Magas örökzöld kerítés kis kertbe


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia