szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Hogyan készül a házi fűszerpaprika?

Szépzöld, 2014. okt. 25.


Reznek Irénke leírása
Háziasszonyként egyik hobbim a kiskertemben történő növénytermesztés. Szeretném önöket beavatni a házi fűszerpaprika készítésének rejtelmeibe.

 

Hogyan készül a házi fűszerpaprika?

A kalocsai és szegedi édes fűszerpaprika magot március elején balkonládába ültettem. A magokat kettesével, 2 cm mélyre, tápanyag dús, laza talajba ültettem, egymástól kb. 4 cm távolságra.

 

A balkonládákat legalább kétnaponta a fény felé fordítottam. A föld tetejét pedig megpermeteztem vízzel. Erre azért volt szükség, mert nem szerettem volna, hogy a magok kiszáradjanak, mivel az ablakpárkányon nevelgettem őket.

Április hónapban, amikor már a nappali hőmérséklet 10 fok felé emelkedett kitettem a napra, s éjszakára hoztam csak be a melegebb hőmérsékletre.

 

Elérkezett a május, a kiültetés ideje. Sortávolság 70 cm tőtávolság pedig 30 cm volt. A töveket kettesével tápanyagban gazdag talajba ültettem.
Öntöztem, kapáltam, műtrágyáztam, lombtrágyáztam, de csak július végéig, az érésig, pirosodásig!

 

Augusztustól szeptemberig a bepirosodott terméseket leszedtem és megmostam.
Ezt követően műanyag rafiára felfűztem. Majd napos esőmentes helyen kb. egy hónapig felfüggesztve szárítottam. Nagyon szép látvány volt!

 

A végeredmény: 28 db füzér paprika volt, amely 19 kg-ot nyomott. Mindezt 4 tasak magból, melynek az ára 340 Ft volt, sikerült előállítani.

 

A teljes száradás után (lehet gyorsítani a száradást a sütőben vagy radiátoron) pedig a zöld szárat eltávolítva, le kell darálni a paprikát. Ehhez a feladathoz elegendő egy konyhai robotgép is, nem kell komoly darálóra gondolnunk.
Jelenleg ez előtt a munkafázis előtt állok, s kicsit sajnálom is, hogy lassan véget ér ez a több hónapig tartó foglalatoskodás.

Tipp! A végső száradást - darálás előtt - tovább gyorsíthatjuk, ha összevágjuk a paprikát.

 

Kapcsolódó cikk: Fűszerek története




Hozzászólások (7)

Gere Dániel
2014. ápr. 06. (2 023 napja)
Tisztelt paprika termelők!
Egy több tíz éve bevált paprikadaráló házi használatra a következő: egy ügyes kezű esztergával rendelkező ismerős,egy elavultnak itélt-megunt működő motorú porszívó vagy flex(gyors daraboló másnéven sarokcsiszoló), kb 2x 15 cm hosszú 14-16cm átmérőjű vastagfalú (minimum 5mm) műanyag cső, 13,5 - 15,5 cm hosszú 1,5 - 2mm vastag 15-20mm széles acéllap NEM FŰRÉSZLAP!!!, némi vastagabb műanyaglap-textilbakelit vagy rétegeltlemez és egy megfelelő nyomógomb pár csavar és szabadidő. Az anyag költség hanyagolható a mestert meg őrölt paprikával is fizethetjük. Nagyon finomra tudjuk vele őrőlni, egszerre sokat nem lehet bele rakni de házi szükségleteknek tökéletes, saját motorhűtéssel ellátva örökös darab. Őszig még elkészülhet. Kellemes főzőcskézést a saját előállítású őrőltpaprikával és jó étvágyat. Ha valakit érdekel esetleg fotókat rajzokat tudok küldeni.
Sveda Józsefné
2013. szept. 21. (2 220 napja)
én azt szeretném meg kérdezni,hogy a magokat nem kell eltávolítani darálás előtt?
köszönöm:Kati.
Horváth edit
2011. nov. 25. (2 886 napja)

Németh Úrnak üzenem, hogy nagyon kiváló minőségű fűszerpaprika darálot vásároltam.
Telefonon elérhető a készítő: 06-30-433-0544
Guest
2010. febr. 25. (3 524 napja)

Kedves István,

A paprika ledarálására a következő lehetőségek kínálkoznak:

Fittz nill típusú kalapácsos daráló, nagy mennyiség 1 mázsa esetén

Kis teljesítményű háztáji terménydaráló először nagyobb, majd kisebb lyukú betéten átengedve, 10 kg lehet vele darálni egy alkalommal

Kisipari előállítású házilag gyártott speciális paprikadaráló, 50 kg alkalom

Konyhai robotgép daráló része, 1 kg alkalmanként

A robotgéppel egy hajszállal nagyobb lesz, mint a bolti paprika, de ez a használatot nem befolyásolja.

Üdvözlettel,

Irénke

 

István
2010. febr. 20. (3 529 napja)

Kedves Irénke,

Régóta foglalkozom a paprikával saját célra, de én kávé darálón darálom.

Sajnos harmadik megy tönkre, mert igazán nem erre való.

Konkrétan milyen géppel darálja? Nagyon szép apró lesz? mint a bolti

Köszönöm

Németh István

Szeleste

 

 

Guest
2010. jan. 16. (3 564 napja)

Kedves Julcsi,

Ha sikerült a darálás előtt a paprikát jól kiszárítani, akkor a tárolással sem lesz probléma. Én jelenleg hagyományos fűszertartóban tartom, s kiváló maradt a minősége.

Sok sikert a munkához!

Reznek Irénke

Julcsi
2010. jan. 16. (3 564 napja)
Azt szeretné megkérdezni hogy miben tárolják a fűszerpaprikát hogy megőrizze a minőségét?Én nagyon szeretem elkészíteni a dolgokat szinte csak saját sütésű kenyeret eszünk.Szeretné megpróbálni a fűszerpaprika elkészítését ha túl vagyok rajta megírom az eredményt.
ferenczi marton erdely
2010. jan. 05. (3 575 napja)
orvendek a sorainak egyben koszonom most gondolkodom azon hogy jo lenne termeszteni fuszerpaprikat mert terulettel rendelkezek  ,tanulmanyozom a fajtakat
biut
2009. szept. 14. (3 688 napja)


Friss hozzászólások

2019.október 19., szombat / 15:01

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 18., péntek / 17:02

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 18., péntek / 16:28

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 02., szerda / 11:10

Krémalma: húsa a körtéé, íze az ananászé

2019.szeptember 23., hétfő / 09:18

Gömjuhar törzsén betegség

2019.szeptember 23., hétfő / 00:06

Rododendronom levelei sodródnak.

2019.szeptember 15., vasárnap / 15:21

Rododendronom levelei sodródnak.


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia