szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Hová bújt a havasi iszalag?

Sulyok Józsefné, 2012. dec. 27.


Csodaszép növény, amely nem válogatós, ha a termőtalajról van szó. De miért hívják az Alpok liánjának?

Hová bújt a havasi iszalag?

Gyorsan növő, lombhullató, két-három méter magasra felkúszó cserje. Kérge sötétszürkétől a sötétbarnáig, hosszában hasadozó. Rügye kihegyezett, tojásdad, 4-6 mm hosszúak, és szürkés-zöldek. A levelek átellenesek, hosszú nyéllel, levélcimpák csaknem ülők, ékvállúak, hegyesek, élükön durván fűrészesek.

 

Virágai kétlakiak, kékek, vagy lilák, ritkán fehérek. A levélhónalji rövidhajtásokon magános, hosszú kocsányon bókolók. Sok termőlevele szabadon csavarmentesen helyezkedik el a rövid, kúp alakú vackon. Magános termések kicsiny tojásdad, lapított makkocskák.

 

Megtalálhatjuk világos hegyi-erdőkben, cserjésekben, sziklák között. Nálunk az Északi-középhegység sziklás szurdokerdeiben fordul elő.

 

Elterjedési területe: Észak-Európában, Közép és Dél-Európa hegyvidékein, Észak-Kína, Észak-Olaszország. A Nyugati-Alpoktól kelet felé a Kárpátokig és részben Szibériáig, délre az Appenninekig, északon Skandináviáig. Finnországban honos, nálunk védett faj.

 

Virágzása májustól júliusig tart. A havasi iszalag az Alpok egyetlen liánja. Sziklás tájakon gyakran törpecserjeként vonja be a sziklatömböket és törmeléklejtőket. Nagy alkalmazkodóképességű faj, számos növekedési formával, virágformával és levélalakkal.

 

Két fajra osztják: a nyugati alpina lila, csak ritkán fehéres virágaival Közép és Dél-Európa hegyvidékein honos. A sibirica elsősorban ÉK-Európában, Észak-Olaszországban fordul elő. Sok Clematis faj kedvelt dísznövény, amelyek elsősorban Ázsia erdeiből származnak.

 

Különösen kerítések, falfelületek díszítésére alkalmazzák. Igen becsesek a nagyvirágú fajok és hibridek. Említésre méltó a Mediterráneumból való nagyvirágú vagy olasz iszalag illatos, kék vagy lila virágaival. Rendkívül ellenállóképes és erős növésű a Himalájából származó montana, amely kora tavasztól ontja rózsaszín vagy fehér virágait. Az iszalagok különböző glükozidokat tartalmaznak.

 

Ha Magyarországon keressük, akkor a Zemplénben, a Bükkben és a Mátrában jó helyen járunk.
 

Kapcsolódó cikk:

Eukaliptusz, nemcsak a koalák kedvence

A csodás teafaolaj
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2019.szeptember 15., vasárnap / 15:21

Rododendronom levelei sodródnak.

2019.szeptember 03., kedd / 18:54

Nem tudom milyen novenyt vettem? Az elado sem tudta megmondani.

2019.július 31., szerda / 07:39

Rhododendron levél száradás


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia