szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Hulladékkezelés a konyhában

Szépzöld, 2011. máj. 16.


Tőlünk nyugatabbra igen elterjedtek, hazánkban pedig még csak néhány háztartásban találhatók meg az elektromos hulladékdarálók, azaz az úgynevezett „konyhamalacok”. Napjainkban, amikor a háztartásis szemét újrafelhasználásának, és mennyiség-csökkentésének óriási szerepe van, egyre többen keresünk alternatív megoldásokat otthonunkban. Alábbi cikkünkben most ennek egyik módját, a konyhai hulladékdarálót mutatjuk be Olvasóinknak.

Hulladékkezelés a konyhában

A konyhában - elsősorban a főzés során - rengeteg szerves alapú hulladék keletkezik (zöldség- és gyümölcshéjak, húsdarabok, csontszilánkok stb.), melyek háztartásunk hulladéktermelésének mintegy 30-40 %-át teszik ki. A szemetesbe történő kidobás sok esetben nem megfelelő, hiszen nem higiénikus, nagyban növeli a szemét mennyiségét, így az elszállítás költségeit is, nem beszélve a kellemetlen szagok és a rovarok megjelenéséről a lakásban. Jó megoldás lehetne a komposztláda is, azonban lakóparki, lakótelepi lakásokban ez nehezen kivitelezhető. Ha azonban kertes házunkban van is komposztáló ládánk, sajnos abba sem lehet bármilyen - szerves - hulladékot kidobni.


A fent leírt problémára ideális megoldás lehet az úgynevezett "konyhamalac", amely tulajdonképpen nem más, mint a mosogató lefolyójához csatlakoztatott daráló kisgép. A szerkezet legfontosabb funkciója, hogy - az elsősorban - élelmiszer-hulladékokat, étel-maradékokat parányi szemcsékké aprítsa. Így a szemét szinte por állagúvá válik, s leengedhető a szennyvíz-csatornába, a vékony csöveken keresztül.


A konyhai hulladék-daráló felépítése, kialakítása és működése is rendkívül átlátható, egyszerű, mi több, biztonságos is. A gépet egy kapcsoló segítségével - a csap elindításakor - kapcsolhatjuk be, s ekkor, a benne található zúzóelemek minden hulladékot apró darabokra őrölnek, amelyek ezt követően a vízzel keveredve távoznak a lefolyón keresztül. A konyhamalacban nincsenek veszélyes, éles pengék, melyek balesetet okozhatnának. A szerkezet belsejében nagy szilárdságú, őrlőgyűrűk forognak, olyan mélyen, hogy oda sem felnőtt, sem kíváncsi kisgyermek nem tud kézzel benyúlni.


Amennyiben a "konyhamalacot" használjuk, hozzájárulunk a háztartási szemétképződés csökkentéséhez, mivel a hulladékok rendkívül gyorsan távoznak otthonunkból, s biológiailag képesek lebomlani a szennyvíztisztító telepeken. A hulladék e technológiával történő kezelése és eltávolítása számos pozitívumot hordoz, hiszen baktériummentes, higiénikus, illetve környezetbarát is. Meg kell említenünk azt is, hogy a "konyhamalac" használatával a háztartási munka is gyorsabbá, egészségesebbé válik, hiszen főzés során rögtön a szennyvíz-lefolyóba kerülnek a héjak, csontok, fel nem használt szerves anyagok melléktermékek.


A hulladék mennyiségének csökkenésével a szeméttároló ürítésére is ritkábban van szükség, mellyel időt és pénzt takarítunk meg. A konyhai hulladékdarálók nem csupán újonnan kialakított konyhák mosogatóihoz szerelhetők be, hanem szinte minden, régebbi konyhába is beépíthetők, különböző méretekben és teljesítménnyel - attól függően, hogy mekkora és milyen összetételű a megsemmisítésre váró háztartási hulladék. Forrás: www.epitinfo.hu  

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2019.február 12., kedd / 12:10

Levélsárgulás a friss hajtásokon

2019.február 12., kedd / 12:03

Mi baja lehet növénynek?

2019.február 12., kedd / 11:55

Mi baja lehet növénynek?

2019.február 10., vasárnap / 20:00

Babérmeggy leveleinek foltosodása

2019.január 28., hétfő / 19:11

Szeretném tudni mi a neve a növénynek

2019.január 26., szombat / 11:13

Szeretném tudni mi a neve a növénynek

2019.január 26., szombat / 10:46

Szeretném tudni mi a neve a növénynek

2019.január 24., csütörtök / 15:02

Szeretném megkérdezni,hogy málna dugványt,hogyan tudok vírusmentesíteni.Köszönöm válaszukat.

2019.január 24., csütörtök / 15:00

Szeretném tudni mi a neve a növénynek


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia