szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Idei újdonság – nem hajt a kánna!

Topor Erika, 2015. jún. 12.


Egyre többfelé járunk az országban és halljuk mind a termesztők, mind a házikertészek panaszait: idén nem hajtottak ki a kánnák. Vajon mi a probléma forrása, erre keressük az okokat.

Idei újdonság – nem hajt a kánna!

A kánna (Canna) egy csodálatosan szép szoliter virágos növény, mely még a közterületi ágyásokat is gyakorta díszíti. Lágyszárú évelő, mely teleltetést igényel a mi éghajlatunkon. Bár szubtrópusi klímáról származik, a teleltetésekor gondok adódhatnak, amit nem árt időben kiküszöbölni. Eredeti élőhelyén a humuszban gazdag élőhelyeket kedveli, gazdag erdők, mocsaras, lápos vidékek növénye. Rizómás, és rizómáját minden télen ki kell szedni a talajból, letisztítani, és hűvös, száraz helyen (pincékben) teleltetjük. Erőteljes növekedésű, és hatalmas fürtökben nyíló virágai – hála a nemesítők lelkesedésének – rengeteg színben kaphatók már. Emellett leveleinek színe is változó, egyes fajták eltérnek a megszokott zöldtől, élénk bordó színben tündökölnek, akárcsak a tűz lángjai elegánsan emelkednek ki az évelőágyásból, egynyári virágágyakból. A levélszínek játékában még az is nagyszerű, hogy egyes fajtáknál a levél ér színe eltér a levéllemez színétől.

Ezt az igen mutatós növényt ezért használják közparkokba, évelőágyakba, egynyári millefleur ágyakba és házikertekbe is.

A kánna meleg és napkedvelő növény, mely a tápanyagban gazdag és üde, laza szerkezetű talajt kíván. Térigénye nagy, - ez általában fajtától függ. A fiatal növényeket leghamarabb áprilistól lehet elültetni, és ilyenkor bő öntözést igényelnek. Az idei korai meleg sok kertészkedőt megviccelt. A kánna kifejezetten melegigényes, ezért hajlamosak voltak sokan már igen korán kiültetni, és mivel viszonylag csapadékosnak is ígérkezett a tavasz, így vagy nagyon sok csapadékot kapott a kiültetett rizóma és/vagy palánta, vagy igen keveset. A kihajtás hibájának egyik lehetősége ez lehet.

A kánna szaporítása nagyon egyszerű: tűosztással, a gyöktörzsek feldarabolással történik. Az egészséges rügyeket érdemes megfigyelni, minden szétvágott rizómarészen maradjon egészséges rügy.

A gyenge talaj menti fagyok általában nem szoktak kárt okozni, de azért a csapadékos időszakok talaj menti fagyokkal kombinálva nagyban rontják a kánnák kihajtási arányát.

A másik hibaforrás, a tavalyi évben rejlik. Mivel tavaly igen sokáig látszólag vénasszonyok nyara volt, majd hirtelen következett be a lehűlés, előfordulhat, hogy a növények teleltetése is elcsúszott. A rizómákat már az első októberi fagyoknál be kell vinni a fagymentes helyre ahhoz, hogy biztonsággal átteleljen.

A kártevők és kórokozók között is találunk lehetőséget. A kánna betegsége a szürkepenész és a rizómarothadás, így ezt már a teleltetés alatt kezelni kell, ha szükséges. Kártevői között ismeretesek a levéltetvek, csigák, meztelencsigák, de ők már inkább a palántákra és a kifejlett növényekre jelentenek veszélyt.

Tipp: Ha közvetlenül a kerti ágyásba ültetjük, forgassunk a talajba száraz lombot, érett komposztot vagy tartós műtrágyát.

Kapcsolódó cikk: A kaktuszok iskolája

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2019.október 02., szerda / 11:10

Krémalma: húsa a körtéé, íze az ananászé

2019.szeptember 23., hétfő / 09:18

Gömjuhar törzsén betegség

2019.szeptember 23., hétfő / 00:06

Rododendronom levelei sodródnak.

2019.szeptember 15., vasárnap / 15:21

Rododendronom levelei sodródnak.

2019.szeptember 03., kedd / 18:54

Nem tudom milyen novenyt vettem? Az elado sem tudta megmondani.


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia