szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Így aszalhatunk télen

Sulyok Józsefné, 2015. dec. 15.


Aszalógép nélkül is aszalhatunk különböző finomságokat. Nyáron a nap és a szél lehet segítségünkre, télen a radiátoron vagy bármilyen fűtőtesten is megtehetjük, illetve légkeveréses sütőben. 

Így aszalhatunk télen

Ha tudunk a sütőben aszalni, akkor nem szükséges aszalógépet vásárolni. Rövid ideig tartó aszalásra ajánlatos ez a módszer. Igaz sokat fogyaszt és nem tudunk sok tálcát használni egyszerre.

A fűtési időszakban nagyon jól alkalmazhatók a kandalló, radiátor stb. Válasszunk egy nagyobb felületet, amelyen a tálca, melyre az aszalnivalókat rakjuk, kényelmesen elfér. Ha nagyon meleg a fűtőtest, akkor figyeljünk arra, hogy ne közvetlenül érje a tepsi alját, mert nagyon átmelegszik, és túllépjük az aszalási hőfokot. Az elfogadott aszalási hőmérséklet 40-45 fok. Ebben az esetben használjunk valamilyen textil anyagot, vagy rácsot és erre helyezzük az aszaló tálcát.

Fontos a levegő áramlása Ha elég nagy a légtér, melyben az aszalás bonyolódik, a levegő könnyedén el tud távozni, akkor nincs gond. Nem csak melegíteni, de a meleg levegőt áramoltatni kell. Erre a célra egy egyszerű ventilátort is bevethetünk. Ma már szinte minden háztartásban megtalálható, nem jelenthet gondot.

Kicsivel több türelmet igényel, mint az aszalógépes aszalás., egyszerre kevesebbet tudunk szárítani, mint a géppel. Azt is vegyük figyelembe, hogy a lakásban terjengő illatok zavarhatják a velünk élőket. Ez a forma csak a fűtési szezonban alkalmazható.

A legrégibb és a legtermészetesebb szárítási forma, a napon és a szélben történő aszalás. Az a legjobb, ha keresünk egy félárnyékos helyet, ahol jobb a légmozgás. A tűző nap nem alkalmas, mert nagyon felmelegíti a ételt, a teljes árnyék sem jó, mert nem elég intenzív. Ez a módszer több odafigyelést igényel, mint az aszalógépes szárítás. Az aszalványt óvni kell a levegőben lévő portól és a rovaroktól. Ha változik az időjárás, elered az eső vagy lehűl a levegő, akkor az aszalványt biztonságos helyre kell tenni, és másnap próbáljuk folytatni asz aszalást. Ha másnap sincs rá alkalmas idő, akkor ebben az esetben vessük be a sütőt.

Az aszalás ideje függ az aszalnivaló mennyiségétől, nagyságától, vastagságától. Attól is függ az aszalás ideje, hogy milyen a páratartalom és a hőmérséklet. Az egyik aszalógépben erősebb a ventillátor, a másikban gyengébb. Ha teljesen ki akarjuk szárítani az ételt, akkor az aszalás a teljes szárításig tart.

Az aszalt ételek tárolása, pl. gyümölcsök, zöldség-chipsek, zárható üvegbe vagy zárható nejlonzacskóba rakva, a hűtőszekrényben tárolva több hónapig is eltartható. Szabad levegőn ellepi a molylepke, kukacos lehet, ezért jobb a hűtőszekrény.

Aszalt kekszek, krékerek száraz helyen 1-2 hónapig elállnak, ha teljesen ki vannak szárítva. Tovább nem szabad tárolni, mert a bennük levő növényi zsírok megavasodhatnak.

Vannak olyan ételek, amelyek akkor jók, ha belül még tartalmaznak nedvességet, de kívül már szárazak, ilyen pl. a gyümölcsgolyó. Ezt nem lehet szobahőmérsékleten sokáig eltartani, legfeljebb 1-2 napig, el kell fogyasztani. Ezek az ételek hűtőszekrényben is csak legfeljebb egy hétig állnak el. 

Kapcsolódó cikk: Amit démutkának is hívnak




Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2019.június 20., csütörtök / 20:56

Mi rágja le a kikelt babnak a levelét a földtől 1 cm magasságban

2019.június 20., csütörtök / 20:46

Mi rágja le a kikelt babnak a levelét a földtől 1 cm magasságban

2019.június 18., kedd / 13:16

Selyem akác betegség

2019.június 18., kedd / 12:00

Selyem akác betegség

2019.június 17., hétfő / 01:16

Örökzöld magnólia-levélsárgulás ősszel

2019.június 17., hétfő / 01:05

Örökzöld magnólia-levélsárgulás ősszel

2019.június 14., péntek / 12:50

Paprika levél elváltozás

2019.június 09., vasárnap / 19:31

Mi rágja le a kikelt babnak a levelét a földtől 1 cm magasságban

2019.június 06., csütörtök / 15:12

A csodasövényen a képen látható elváltozás van, nagyon elterjedt , tavaly még nem láttam.


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia