szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Így dobd az ágyásba!

Sulyok Józsefné, 2015. júl. 14.


Avagy a nyári virágok vetése közvetlenül a kerti ágyásba

Ha elszalasztottuk a téli előhajtatást, tavasszal sok nyári virágmagot egyszerűen az ágyásba is elvethetjük. 

Így dobd az ágyásba!

Ha biztosra akarunk menni a csírázást illetően használjunk minőségi vetőmagot.(Ez sajnos nekem nem sikerült, úgy gondoltam a vetőmag minőségi, de tévedtem).

Fontos a talaj alapos előkészítése. Tisztítsuk meg a gyomtól, különösen a perje sarjaitól. Sovány, nehéz talaj esetén termőföld bedolgozásával biztosíthatjuk a talaj lazaságát, tápanyagellátását. Az előkészített ágyás felületét gereblyével simítsuk el. Ezután szórjuk el a nyári virágok magjait és takarjuk be egy vékony réteg földdel. A gereblye hátoldalával könnyedén tömörítsük a felületet, hogy a vetőmag mindenhol érintkezzen a talajjal. Majd óvatosan öntözzük meg, és vigyázzunk arra, hogy a mag ne mosódjon ki a földből. A fiatal csíranövények hamar kiszáradnak, ezért naponta öntözzük meg.

Tavasszal kevesen gondolnak a díszfűre. Ez hiba, ugyanis most kell elültetni a növényeket, nem pedig ősszel. Ugyanis ekkor a legnagyobb a kínálat az árudákban. Különösen a későn virágzó díszfüvek, mint pl. a pampafű, a tollborzfű, és a japán díszfű szenvedik meg a téli nedvességet. Tavaszi ültetés esetén a díszfüveknek az egész szezon rendelkezésükre áll a fejlődéshez. Így megerősödve vághatnak neki második félévnek. Egyébként az ősszel virágzó díszfüvek tőosztására, illetve átültetésére szintén kiváló ez az időszak.

Fiatalítás az elöregedett virágos évelőknél

A nyáron és ősszel virágzó évelőket tavasszal legjobb átültetni, ilyenkor egyúttal az elöregedett növények fiatalítására is sor kerülhet. Ennek akkor jön el az ideje, amikor már kevesebbet virágzik, vagy az évelő felkopaszodik. Míg a bíbor kasvirágnál és a margitvirágnál 3-5 évente kell tőosztást végezni, addig a magas lángvirág és az őszirózsa fajok 6-10 évente kerülnek sorra. A sásliliom és a napfényvirág esetében elég 10-15 évenként elvégezni ezt az ápolási folyamatot. 

Kapcsolódó cikk: Harmónia a kertünkben
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2019.december 02., hétfő / 15:33

Ajándékba kaptam ezt a szobanövényt és szeretném tudni a nevét

2019.november 03., vasárnap / 14:41

Gyümölcsös az erkélyen

2019.október 21., hétfő / 21:21

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 21., hétfő / 11:33

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 21., hétfő / 07:22

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 19., szombat / 15:01

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 18., péntek / 17:02

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 18., péntek / 16:28

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 02., szerda / 11:10

Krémalma: húsa a körtéé, íze az ananászé


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia