szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Így főzd vitaminvesztés nélkül!

Sulyok Józsefné, 2015. okt. 05.


A magyar konyhára inkább az jellemező, hogy a zöldségek bizony alaposan meg vannak főzve. Hogyan változtassunk ezen a beidegződésen?

Így főzd vitaminvesztés nélkül!

Sokan azonban az új trendnek megfelelően azt vallják, hogy egészségesebb ha a zöldségeket a lehető legrövidebb ideig főzzük.

Daraboljuk őket apróra, a főzéshez pedig csak kevés vizet használjunk. A főzővízből készíthetünk főzeléket vagy levest, mert tele van vitaminnal. Az értékes ásványi sók egy része csak a főzővízbe oldódik a zöldségféléktől.

9 +1 tipp

A fagyasztott zöldséget főzés előtt öntsük le forró vízzel, hogy visszanyerje frissességét.

Nem sárgul meg a főtt karfiol, ha 2 evőkanál tejet teszünk a főzővizébe.

A káposzta főzővizéhez adjunk egy csipet szódabikarbónát, hogy ne érződjön annyira a szaga és zöld maradjon a levele.

A brokkoli torzsavégét kereszt alakban vágjuk be, hogy ugyanannyi idő alatt főjön meg, mint a brokkoli-rózsa.

A paprikát sütés előtt kenjük be olívaolajjal. Így megtartja színét, és a bőre sem hasad fel.

A savanyú paradicsommártást reszelt sárgarépával édesíthetjük meg. A répából ráadásul sűrűbb lesz a szósz.

A főtt kukorica tökéletes csemege lesz, ha 1 teáskanál citromlevet teszünk a főzővizébe, ez által szép sárga marad a kukorica. A vizet ne sózzuk meg, mert megkeményednek a szemek.

A céklát egészbe főzzük meg, hogy a leve benne maradjon. Lassú tűzön 1-2 órán keresztül főzzük, attól függően, hogy milyen nagyok a céklák, ilyenkor a héja könnyen lejön.

A spenótot főzés után alaposan csurgassuk le, majd két tányér közé szorítva préseljük ki belőle a maradék levet, majd tegyük forró fűszeres vajba.

A gomba nem keményedik meg, ha erős tűzön gyorsan sütjük.

A hüvelyesek főzővizébe tegyünk kevés szódabikarbónát, így nem főnek szét a szemek.

Kapcsolódó cikk: Laskagomba másképp




Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2019.június 18., kedd / 13:16

Selyem akác betegség

2019.június 18., kedd / 12:00

Selyem akác betegség

2019.június 17., hétfő / 01:16

Örökzöld magnólia-levélsárgulás ősszel

2019.június 17., hétfő / 01:05

Örökzöld magnólia-levélsárgulás ősszel

2019.június 14., péntek / 12:50

Paprika levél elváltozás

2019.június 09., vasárnap / 19:31

Mi rágja le a kikelt babnak a levelét a földtől 1 cm magasságban

2019.június 06., csütörtök / 15:12

A csodasövényen a képen látható elváltozás van, nagyon elterjedt , tavaly még nem láttam.

2019.május 23., csütörtök / 22:28

Volt egy barka fánk valami a föld alatt két-három centire teljesen elrágta a szárát.


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia