szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Így főzd vitaminvesztés nélkül!

Sulyok Józsefné, 2015. okt. 05.


A magyar konyhára inkább az jellemező, hogy a zöldségek bizony alaposan meg vannak főzve. Hogyan változtassunk ezen a beidegződésen?

Így főzd vitaminvesztés nélkül!

Sokan azonban az új trendnek megfelelően azt vallják, hogy egészségesebb ha a zöldségeket a lehető legrövidebb ideig főzzük.

Daraboljuk őket apróra, a főzéshez pedig csak kevés vizet használjunk. A főzővízből készíthetünk főzeléket vagy levest, mert tele van vitaminnal. Az értékes ásványi sók egy része csak a főzővízbe oldódik a zöldségféléktől.

9 +1 tipp

A fagyasztott zöldséget főzés előtt öntsük le forró vízzel, hogy visszanyerje frissességét.

Nem sárgul meg a főtt karfiol, ha 2 evőkanál tejet teszünk a főzővizébe.

A káposzta főzővizéhez adjunk egy csipet szódabikarbónát, hogy ne érződjön annyira a szaga és zöld maradjon a levele.

A brokkoli torzsavégét kereszt alakban vágjuk be, hogy ugyanannyi idő alatt főjön meg, mint a brokkoli-rózsa.

A paprikát sütés előtt kenjük be olívaolajjal. Így megtartja színét, és a bőre sem hasad fel.

A savanyú paradicsommártást reszelt sárgarépával édesíthetjük meg. A répából ráadásul sűrűbb lesz a szósz.

A főtt kukorica tökéletes csemege lesz, ha 1 teáskanál citromlevet teszünk a főzővizébe, ez által szép sárga marad a kukorica. A vizet ne sózzuk meg, mert megkeményednek a szemek.

A céklát egészbe főzzük meg, hogy a leve benne maradjon. Lassú tűzön 1-2 órán keresztül főzzük, attól függően, hogy milyen nagyok a céklák, ilyenkor a héja könnyen lejön.

A spenótot főzés után alaposan csurgassuk le, majd két tányér közé szorítva préseljük ki belőle a maradék levet, majd tegyük forró fűszeres vajba.

A gomba nem keményedik meg, ha erős tűzön gyorsan sütjük.

A hüvelyesek főzővizébe tegyünk kevés szódabikarbónát, így nem főnek szét a szemek.

Kapcsolódó cikk: Laskagomba másképp




Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2020.április 03., péntek / 21:28

Yucca pálma levelei sárgulnak, száradnak

2020.április 03., péntek / 21:24

Télizöld fagyal és akác?

2020.március 25., szerda / 22:48

Citromfán levél-száradás

2020.március 03., kedd / 16:48

Pettyeslevél virágzása

2020.március 02., hétfő / 13:55

Pluméria levelének széle barnul

2020.március 02., hétfő / 13:53

Citromfáim néhány levele elsárgult, és ahol a levél felszíne elsárgult, ott a fonákon kis barna pöttyöket találok.


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia