szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Így kell a zöldségágyakat előkészíteni

Sulyok Józsefné, 2016. ápr. 05.


A mélyágyas zöldségtermesztést a világon mindenhol alkalmazzák. Ennek a módszernek az előnye az alapos talajmunkálás és a szervestrágyázás. 

Így kell a zöldségágyakat előkészíteni

A zöldségfélék a kerti haszonnövények azon csoportjába tartoznak, amelyek a talaj felső rétegéből veszik fel a tápanyagaikat, és többnyire rövid tenyészidejük alatt az emberi táplálkozás szempontjából nélkülözhetetlen szerves zöldtömeget építenek fel.

A mélyágyas zöldségtermesztésnek a lényege az altalaj fellazítása, a mély megmunkálás, a szervestrágyázás és a felületi komposztálás. A talaj felszínére szórt szerves anyagok fokozatos és egyenletes tápanyagpótlást biztosítanak, a talaj flóráját védik a szélsőséges időjárástól, csökkentik a víz párolgását és elfojtják a gyomokat. Az altalaj fellazítása és a mély megmunkálás mellett a nagy adagú, rostokban gazdag szalmás szerves trágya bedolgozásával mély gyökeresedési zónát teremtünk, ahol a növények a tápanyagot az alsóbb rétegekből is képesek felvenni. Így ösztönözzük a mély gyökeresedést.

A zöldségféléket sűrűbben ültethetjük. A mélyágyak vízelvezetése javítható, ha szintjüket kissé megemeljük. A könnyű talajok jobban tárolják a vizet, ha a legfelső rétegbe szálas szerves anyagot dolgozunk. A legtöbb zöldségfélét sikerrel lehet mélyágyban művelni. Kivétel a díszbab és más karós-babok, mert a rövid sorokban nehéz ápolni őket, valamint a bimbóskel, ami kb. 40 cm-es sortávolságot igényel, hogy a megfelelő nagyságot elérjék.

Vetés előtt a legfelső talajrétegbe szarú, vér, csontlisztet dolgozzunk be, a felszínt pedig takarjuk be 5 cm-nyi érett komposztréteggel. Ha az ágyat már az ősszel felástuk és megtrágyáztuk, a felső réteg még hajlamos lehet a kiszáradásra. További komposztréteg tárolni fogja a szükséges vízmennyiséget.

Az áttelelő káposzta vagy a téli sarjadékhagyma tavasszal fejtrágyázást igényelnek. Ezért némi vérlisztet hintsünk szét a növények körül.

A magas tápanyagigényű zöldségfélék, pl. a cukkini, a paradicsom, a paprika, a főzőtök jobban fejlődnek, ha a növekedési időszakban fejtrágyaként folyékony algatrágyát kapnak.

Mihelyt a zöldségfélék már nagyobbak, egyszerű a dolgunk. A kis sor és tőtávolságra ültetett növények hamar takarják a felületet, és hatékonyan elnyomják a gyomot. Mindig ellőre elkészített, tisztított magágyba vessünk, ültessünk, a felületet pedig takarjuk trágyával vagy komposzttal. Papírral vagy fóliával takart felületre is ültethetünk, mert ezek elfojtják a gyomokat, így nem kell gyomlálnunk.

A legtöbb zöldségfélét olyan sor és tőtávolságra vethetjük, hogy teljes kifejlődésük idején a növények éppen érintsék egymást. A palántákat a mélyágyba váltakozó állásba ültessük, így jobban kihasználjuk a helyet.

A hónapos retket vagy a vajrépa magját a végleges helyükre ültethetjük. A kis növényeket nem kell egyelnünk, hanem a már használhatókat húzzuk ki, a többit hagyjuk nőni. A jobb vízelvezetés miatt előfordulhat, hogy az ágy felső rétege kiszárad. Ilyenkor a barázdákat öntözzük meg, a magokat takarjuk szárazabb, porhanyós földdel.

A nagy sor és tőtávolságra vetett zöldségfélék közé rövid tenyészidejű növényeket ültethetünk. A lóbabsorok közé kerülhet retek, amit felszedhetünk, mielőtt még a bab elvenné előle a fényt.

A korai üveg vagy fólia alatti termesztésben is ideális megoldás a mélyágyas művelés.

A magas és dombágyak hasonlóan termékenyek, a gyökerek épp olyan könnyen behálózzák, mint a mélyágyakat, de az előbbiek könnyebben kiszáradnak, gyakrabban kell öntözni. A domb vagy a magas-ágyak könnyű talajon nem, míg a nehéz, pangó vízzel telt talajokon nagyon ajánlatos. 

Kapcsolódó cikk: A kiskerti művelés titka a vetésforgó
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2020.június 03., szerda / 08:58

Yucca pálma levele fonnyad

2020.május 15., péntek / 22:07

Vörösfenyő betegsége.

2020.május 15., péntek / 20:12

Barna foltok a japán juharon

2020.május 15., péntek / 20:06

Vörösfenyő betegsége.

2020.május 15., péntek / 20:03

Túl locsolás lehet az oka a foltosodásnak?

2020.május 11., hétfő / 15:15

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2020.május 10., vasárnap / 23:05

Foltokban sötétedő, szürkülő gyep


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia