szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Így kertészkedjünk áprilisban!

Sulyok Józsefné, 2014. ápr. 01.


Aki szeret a növényekkel bíbelődni, az mostanában a melengető napsugarak kihívásának engedelmeskedve azonnal a kert vagy balkon felé veszi az irányt. A zöldségek elvetése még most sem késő, ha eddig esetleg elmulasztottuk. S lassan itt az idő, hogy a teleltetett növények is új életre keljenek.

Így kertészkedjünk áprilisban!

A zöldségek elvetése

Amint egy picit felmelegszik a talaj, lásson neki a munkának! Bár ilyenkor már sok helyen a földben vannak a sárgarépa, petrezselyem, a hónapos retek, dughagyma, de még nem késő bepótolni a lemaradást. Áprilisban is ültethet metélőhagymát, fejes salátát, borsót, kaprot, retket.

Április elejétől kiültethetőek a paradicsom és a paprikapalánták, de bátran próbálkozhat a sóskával és a spárgatökkel is. Április közepén köszönt be a fejes és a kelkáposzta, karalábé, a dinnyefélék, a csemegekukorica ültetésének szezonja.

Átteleltetett növények

Ne hanyagolja el a kedvenceit. A fagymentes helyen tartott növényeket érdemes hozzászoktatni a friss levegőhöz, miután megszabadította őket az elhalt részektől. Eleinte csak szellőztesse a helyiséget, ahol tartja őket. Pár nap múlva már a teraszra vagy fák alá is kiteheti kedvenceit, ha nem okoz gondot, hogy egy-egy erősebb esti lehűléskor esetleg vissza kell menekíteni őket a régi, fagymentes helyre.

Hasznos tanács a szép gyep eléréséhez

A gyep telepítésére, illetve a hiányosan kikelt korábbi vetés kiegészítésére is a mostani a megfelelő időszak. A március végi, áprilisi időjárás általában a csapadék mennyiségét és a hőmérsékletet tekintve is kedvez a fűmagok csírázásának, gyökeresedésének, majd a fiatal fű megerősödésének. Ha mégsem esik elég csapadék, akkor öntözéssel kell segíteni a kiszáradásra igen érzékeny fűmag kikelését, különben tönkremehet a telepítés, és csúnya lesz a gyep.

Dekorációs tipp

Vidámabban telik a teraszon vagy a kertben töltött idő, ha saját kezűleg készített dekorációkkal dobja fel a hangulatot. Színes papírokból készíthet például lampionokat vagy szélforgókat, de az is látványos megoldás, ha a kaspókat díszíti fel. A virágüzletekben, hobbiboltokban készen kapható, a földbe szúrható díszekkel szintén egyedivé teheti környezetét.

Kapcsolódó cikk:
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2019.június 18., kedd / 13:16

Selyem akác betegség

2019.június 18., kedd / 12:00

Selyem akác betegség

2019.június 17., hétfő / 01:16

Örökzöld magnólia-levélsárgulás ősszel

2019.június 17., hétfő / 01:05

Örökzöld magnólia-levélsárgulás ősszel

2019.június 14., péntek / 12:50

Paprika levél elváltozás

2019.június 09., vasárnap / 19:31

Mi rágja le a kikelt babnak a levelét a földtől 1 cm magasságban

2019.június 06., csütörtök / 15:12

A csodasövényen a képen látható elváltozás van, nagyon elterjedt , tavaly még nem láttam.

2019.május 23., csütörtök / 22:28

Volt egy barka fánk valami a föld alatt két-három centire teljesen elrágta a szárát.


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia