szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Így készíts C-vitaminbombát! Savanyú káposzta hordóban

Sulyok Józsefné, 2013. aug. 28.


Háztartásainkban igen gyakran savanyítanak káposztát. A téli, de különösen a tavaszi hónapokban különféle ételek készítésre szolgál, nyersen igen üdítő saláta és körítés. Tudni kell, hogy a savanyított káposzta az értékes és egészségre kedvezően ható tejsavon kívül sok C-vitamint is tartalmaz.

Így készíts C-vitaminbombát! Savanyú káposzta hordóban

A savanyított káposzta készítéséhez teljesen beérett fél-kései és kései (hosszú tenyészidejű) fajtákat használunk. A káposztafejekről először a felső zöld színű és a sérült leveleket eltávolítjuk, a torzsát levágjuk, a káposztafejben maradó torzsarészt bevagdossuk. A fejeket aztán káposztagyaluval vékonyra szeleteljük.

A káposztát tiszta fa, kő vagy üvegedénybe rakjuk. Kisebb mennyiség eltevésére megfelel az ötliteres üveg is, amelyet pergamennel lekötünk. A szeletelt káposztát fasulykolóval lenyomkodjuk, de le is taposhatjuk. Taposásnál a dolgozó lába tiszta legyen, és természetesen gondosan tartsa be a higiéniai szabályokat. Közben az egyes rétegeket úgy sózzuk, hogy az egész mennyiséget egyenletesen átsózzuk.

10 kg káposztára 150-200 g sót számítunk. Són kívül kisebb mennyiségben babérlevelet, tormát, köménymagot, esetleg mustármagot is tehetünk a káposztához. A szeletelt hagyma, illetőleg alma, birsalma, amelyet darabokban teszünk a káposztába, kellemessé teszi a savanyított káposzta ízét.

A taposásnál vagy lenyomkodásnál megfelelő mennyiségű sajtnedvnek, káposztalének kell szabaddá válnia, amelyet fokozatosan ki kell az edényből meríteni. Ha a káposzta kevésbé nedvdús, kevesebb a leve is, és azt a káposztán hagyhatjuk. Taposással vagy nyomkodással maradéktalanul ki kell szorítani a levegőt a káposztából, különben hibás lenne az erjedés.

A betaposott káposztára falevelet helyezünk (gyermekkoromra visszaemlékezve, mi meggyfa levelét raktuk) és annyi nehezéket teszünk rá, hogy a káposzta elmerüljön a lében.

A káposztával telt edényeket hűvösebb, 10-15 fokos hőmérsékletű környezetben helyezzük el, ahol 1-2 hónap alatt lezajlik a tejsavas erjedés, a savanyodás.

Az erjedés befejeződése után a fedőt és a káposzta felső rétegét alaposan megmossuk, a rothadó káposztaréteget eltávolítjuk és az edény tartalmát nehezékkel újra leszorítjuk. A mosogatást 2-3 naponként szükségszerűen ismételgetjük.

Kapcsolódó cikk:

Villámgyors kínálós finomság

 




Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2019.november 03., vasárnap / 14:41

Gyümölcsös az erkélyen

2019.október 21., hétfő / 21:21

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 21., hétfő / 11:33

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 21., hétfő / 07:22

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 19., szombat / 15:01

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 18., péntek / 17:02

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 18., péntek / 16:28

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 02., szerda / 11:10

Krémalma: húsa a körtéé, íze az ananászé

2019.szeptember 23., hétfő / 09:18

Gömjuhar törzsén betegség


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia