szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Így készíts egészséges gyümölcslevet!

Sulyok Józsefné, 2014. jún. 04.


A gyümölcslevek vízpótláson túl számos hasznos anyagokkal és rosttal látják el szervezetünket.
A 100%-os gyümölcslevekkel is óvatosan bánjunk, mert ezekkel óriási cukormennyiséget vihetünk be a szervezetünkbe. Hiszen egy liter gyümölcslevet meginni nem nehéz, ez azonban több kilónyi gyümölcs cukortartalmát foglalja magába, ezért ajánlatos ezeket hígítani.

Így készíts egészséges gyümölcslevet!

Almalé

Készítéséhez lehetőleg kissé savanykás ízű, érett almákat válasszunk. Az 1 kg almát megmossunk, megtisztítjuk, majd lereszeljük, azonnal kevés citromlevet csepegtetünk rá, hogy ne barnuljon meg. Az almareszeléket tüllruhán kisajtoljuk, levébe ízlés szerint nyírfacukrot, kevés őrölt fahéjat és citromot keverünk. Jól lehűtjük, majd fogyasztáskor jégkockával tálaljuk.

Bodzalé

1 kg bodzabogyót megmosunk és fék kg cukorral egy órán keresztül főzzük, majd leszűrjük. Forrón üvegekbe töltjük és szárazgőzben hagyjuk kihűlni. A két lekötő papír közé tartósítót teszünk, hígítva szörpként fogyasztjuk.

Cseresznyehűsítő

Hozzávalók: 30 dk cseresznye, 5-5 dl tej és szódavíz, 2 dl rum, 4 evőkanál porcukor, 2 dl tejszín.

A megmosott cseresznyét lecsepegtetjük, kimagozzuk. A gyümölcsöt a tejjel és a különböző ízesítőkkel addig turmixoljuk, amíg a cseresznye széttörik. Talpas poharakba rakjuk, a tetejére rakott egy-egy evőkanál tejszínhabbal tálaljuk. Ugyanezt meggyel is elkészíthetjük.

Gyümölcshűsítő

Hozzávalók: 15 dk feketeribiszke, ugyanennyi piros-ribiszke, eper, málna, ízlés szerint kristálycukor, 1 liter gyümölcspálinka.

A megtisztított gyümölcsöt összekeverjük a pálinkával, és jól zárható üvegekbe rakjuk, napos helyen 30 napig érleljük. Majd a gyümölcslevet szitán áttörjük. Egy liter gyümölcsléhez kb. 50 dk cukrot számítva addig keverjük, amíg a cukor teljesen elolvad. Tiszta üvegekbe öntjük, és lezárjuk, szódavízzel fogyasztjuk.

Meggyivólé

Hozzávalók: érett meggy, tetszés szerinti mennyiségben, kilogrammonként 5 dk összetört meggymag, 4-5 evőkanál nyírfacukor, tartósító.

A szár nélküli, átmosott gyümölcsöt fél óráig langyos vízben áztatjuk. Tiszta tálba átszedjük, újra megmossuk, majd lecsepegtetjük és kimagozzuk. A magokat a meggyhez képest megadott mennyiségben, egy mozsárban összetörjük. A kimagozott gyümölcsöt turmixgépben pépessé zúzzuk, és egy lábosba tesszük. Hozzáadjuk az összetört magokat is, majd egy pillanatra felforraljuk. A tűzről levéve egy konyharuhával letakarjuk, másnapig az edényben hagyjuk, aztán átszűrjük és átnyomkodjuk. A lébe belekeverjük az ízesítőt és a tartósítót, üvegekbe töltjük, lekötjük, majd gőzölő fazékban átforrósítjuk, végül szárazdunsztba tesszük.
A rostos ivólé nagyon egészséges, segíti az emésztést.

Sütőtökivólé

8 liter vizet 1 kg cukorral felforralunk, közben 2 kg meghámozott sütőtököt megfőzzünk és péppé turmixolunk. A forrásban lévő szirupba beletesszük a tökpépet, és újra forraljuk. Egy teáskanál citrom-sót és ugyanennyi tartósítószert teszünk bele. Üvegekbe töltjük, és szárazdunsztban hagyjuk kihűlni.

Fűszeres paradicsom ivólé

Hozzávalók: 2 kg érett paradicsom, 1 csomag zeller, 1 teáskanál só, őrölt bors, kevés vöröshagyma, fokhagyma, gyömbér, kapor, petrezselyem.

A paradicsomot nyersen ledaráljuk, egy edénybe rakjuk a zöldségekkel és fűszerekkel együtt, majd kis lángon felforraljuk, és 2 percig főzzük. Kiszedjük a zöldségleveleket, a hagymát, és forrón üvegekbe töltjük, száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

Rostos birslé

Hozzávalók: 1 literhez: 30 dk birsalma, 15 dk cukor, 5 gr citromsav, víz, tartósítószer.

A birsalmát meghámozzuk, szeletekre vágjuk és egy kevés vízzel puhára főzzük, cukorral és a citromsavval ízesítjük. Turmixoljuk, és vízzel 1 liternyire egészítjük ki. Frissen is fogyaszthatjuk, de tartósíthatjuk is. Ha télire rakjuk el, akkor felfőzött, leszűrt, áttört gyümölcsöt a cukorral elkeverjük, és addig forrósítjuk, amíg az első buborékok megjelennek. Kevergetve forraljuk, így a cukor nem karamellizálódik. Ekkor a gyümölcspépbe csipetnyi tartósítószert szórunk, és üvegekbe töltjük, lekötve 20 percig gőzöljük.

Kapcsolódó cikk:

A méz történelmi titkai
 

 

 

 

 




Hozzászólások (1)

Farkas Nikoletta
2014. jún. 06. (1 809 napja)
Kiprobálom


Friss hozzászólások

2019.május 15., szerda / 23:33

Gyep színe nem egyenletes, foltokban jobban nő

2019.május 14., kedd / 09:28

Gyomnövény meghatározás

2019.május 14., kedd / 09:17

Gyomnövény meghatározás

2019.május 12., vasárnap / 12:09

Milyen növény lehet ez?

2019.május 12., vasárnap / 12:05

Milyen növény lehet ez?

2019.május 11., szombat / 18:53

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2019.május 05., vasárnap / 14:49

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2019.május 02., csütörtök / 18:51

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2019.április 28., vasárnap / 08:32

Lyukacsos a szilvafa levele.


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia