szépzöld

Így készíts salátát és majonézt almaecettel!

Sulyok Józsefné, 2014. júl. 29.


Almaecet a salátaöntetek és majonézek klasszikus hozzávalója, finom és egészséges salátaöntetet készíthetünk a következő módon.

Így készíts salátát és majonézt almaecettel!

A legegyszerűbb saláta elkészítéséhez a hozzávalók: 2 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál almaecet, mustár, kevés méz, friss fűszerek, egy csipet só és bors.

Aromás fűszerkeverék salátákhoz

Egy evőkanálnyi az alábbi fűszerkeverékekből bármilyen salátának finom ízt kölcsönöz. És mivel hűtőszekrényben jó ideig eltartható, csak elő kell venni, és máris kész a finom saláta.
Válogassuk össze a fűszereket kedvünk szerint: snidlinget, petrezselymet, turbolyát, zsázsát, kaprot, sóskát, stb., és vágjuk apróra őket. Majd szórjuk bele egy jól zárható üvegbe, és öntsük le 2 evőkanál olajjal és 2 teáskanál almaecettel. Az üveget zárjuk le, és tartsuk a hűtőben.

A majonéz túlnyomórészt olajból áll, tehát nagyon zsíros. Az ecet nem csupán az ízét tökéletesíti, de könnyebben emészthetővé, és egészségesebbé teszi.



Saját készítésű majonéz esetében tegyünk egy tálba 1 tojást, 1 evőkanál almaecetet, ¼ liter olajat, 1 evőkanál mustárt, csipetnyi sót és cukrot. Ahhoz, hogy sima masszát kapjunk, és sikerüljön a majonéz, minden hozzávaló szobahőmérsékletű kell, hogy legyen. Az elektromos habverőt először merítsük a masszába és csak azután kapcsoljuk be, lassan emelgessük alulról felfelé, míg el nem készül a majonéz.

Fokhagymás ecet

A fokhagymás ízesítésű ecet kiemeli az összes leveles saláta ízét. Ilyenkor azonban már ne tegyünk friss fokhagymát a salátához.

Hozzávalók: 15-20 gerezd fokhagyma, 1 db fehérrépa, 1 teáskanál egész bors, 3 babérlevél, kakukkfű, oregáno, bazsalikom, 1 liter almaecet.
Az ecetet öntsük egy lábosba, adjuk hozzá a meghámozott, félbe vágott fokhagymagerezdeket, fehérrépát és a fűszereket, forraljuk fel és főzzük 5 percig. Majd szűrjük le, így töltsük a folyadékot egy üvegbe, az egész borsot és a fokhagymát tegyük újra bele. Sötét, hűvös helye 4 hétig hagyjuk állni, és ekkor kész a fokhagymás ecet.

Citromos-narancs ecet

Hozzávalók: 1/2 narancs, 1-1 narancs és citrom héja, 2 teáskanál citromfű, 1 liter almaecet.

Hámozzuk meg a narancsot, és vágjuk apró darabokra. Töltsük a csíkokra vágott gyümölcshéjjal, citromfűvel és az almaecettel együtt egy jól zárható üvegbe. 3 hétig hagyjuk állni hűvös, sötét helyen.

Málnaecet

Hozzávalók: 1 kg málna, ¾ liter almaecet, 1 vaníliarúd.
A megtisztított málnát nyomkodjuk szét villával. Keverjünk hozzá ¼ liter almaecetet, tegyük bele a vanília-rudat, és lefedve hagyjuk állni 5-6 napig, minden nap keverjük át az egészet fakanállal. Ezután szűrjük le a levét, és a maradék ecettel együtt töltsük fel légmentesen zárható üvegbe.

Ha a friss fűszernövények ízét télen is a konyhákba akarjuk varázsolni, tegyük el őket almaecetbe. Az ecet átveszi a fűszerek illatát, és így minden ételnek, salátának különleges fűszeres illatot kölcsönöz. Folytatása: Ismerd meg! Zsályaecet és tárkonyos ecet

Kapcsolódó cikk:

9 szépségtipp almaecettel




Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2017.június 21., szerda / 14:25

Miéer sárgul a 2 hónapja vetett füvem?

2017.június 21., szerda / 08:38

Bambusz átültetés

2017.június 21., szerda / 08:31

Sugárarália barnul

2017.június 21., szerda / 08:29

Milyen betegség támadta meg a gyepet?

2017.június 21., szerda / 08:23

borostyán hulló levelek

2017.június 21., szerda / 08:12

Miéer sárgul a 2 hónapja vetett füvem?


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia