szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Így lesz örömteli a hagymások ültetése

Sulyok Józsefné, 2016. febr. 19.


Hasznos praktikák következnek a krókusz, nárcisz, tulipán ültetésének megkönnyítéséhez.

Így lesz örömteli a hagymások ültetése

A hagymás virágok elültetésnek is élvezetesnek kellene lenni. Ezért érdemes beszerezni ehhez megfelelő eszközöket, különösen ha nagyobb mennyiséget szeretnénk elültetni. Ha a talaj laza szerkezetű és nem kavicsos akkor máris dolgozhatunk a kézi lapáttal vagy hagymaültetővel.

A hagymaültető a legtöbb virághagymához megfelelő. Ennek segítségével ki tudjuk emelni a földet az ültetendő hagyma helyéről.

A kovácsolt változattal szintén kiemelhető a föld. A stabil erős szerszám könnyű, illetve nehéz, kötött talajon egyaránt megkönnyíti az ültetési munkát.

A nagyon kemény talaj esetén hosszúnyelű hagymaültető jelenti a jó megoldást, amely a lábtámasz révén lehetővé teszi, a könnyed ültetést.

A hosszú nyelű ültetőfa a nyél hosszúságával, illetve a fémből észült kemény hegyével biztosítja, hogy az eszköz könnyebben mélyre hatoljon a földbe. Elsősorban a köves talaj esetén jó választás. Ha a talaj laza szerkezetű, akkor elég lesz a szokványos rövid nyelű változat is.

Virágmintákat is létrehozhatunk az ágyásban. Először az ágyás felületén pálcával vagy homokkal rajzoljuk ki a kívánt mintát, majd ennek alapján helyezzük a földre a virághagymákat, és csak azt követően ültessük el minden hagymát.

Az ültető-lyuk mélysége a hagyma magasságának a duplája kell legyen. A minta kialakítása után hátulról előre, illetve bentről kifelé haladva ültessünk.

A már beültetet területet valamivel jelöljük meg, nehogy véletlenül valami oknál fogva esetleg kiássuk a földbe elültetett hagymákat.

Ha azt szeretnénk, hogy a gyep színes virágos legyen, akkor ültethetjük csoportokba a kisvirágú nárciszt, krókuszt, a hóvirágot vagy gyöngyikét. Ehhez ásóval vágjunk ki egy gyeptéglát, emeljük ki, majd még egy kevés földet is szedjünk ki. A virághagymákat helyezzük a gödörbe, távolságot hagyjunk közöttük, takarjuk be földdel, helyezzük vissza a gyeptéglát és jól tapossuk meg. Végül alaposan öntözzük meg, hogy a föld beiszapolódjon.

Rendezetlenül szétszórva a gyepben szépen mutat pl. a vad tulipán, a vad krókusz, a kockásliliom vagy a törpe nárcisz. Különösen természetes hatás érünk el, ha a hagymákat csak úgy szétszórjuk, ültetőfa segítségével elültetjük, majd végezetül megöntözzük.

A tulipán hagymája sajnos kedvenc eledele a pocoknak. Ezért mindenképpen tegyük meg a szükséges óvintézkedést. Mivel a rágcsáló alulról közelíti meg a táplálékot, használjunk nyúlhálóból készített védőkosarat. A drótkosár olyan magas legyen, hogy majdnem a föld felszínéig érjen. A méretre vágott drótháló végeit dróttal zárjuk le, különben a pocok átbújhat a nyílásokon. Óvatosan dolgozzunk, hogy a drót meg ne sértse a kezünket.

Kapcsolódó cikk: A havasok sztárjai
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2020.február 17., hétfő / 20:02

Japán babérsomunkkal mi lehet?

2020.február 14., péntek / 22:02

Japán babérsomunkkal mi lehet?

2020.február 05., szerda / 21:52

Pettyeslevél virágzása

2020.január 29., szerda / 08:57

Miért filcesedik a fű?

2020.január 29., szerda / 08:54

Oszlopos gyertyán leveleinek betegsége mi lehet és mivel kezelhető?

2020.január 29., szerda / 08:51

Milyen gyümölcsfákat ültessek?

2020.január 29., szerda / 08:48

Mi történhetett a korall virágommal?


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia